Home / Business / Început de an furtunos pe burse

Început de an furtunos pe burse

Distribuie

rares 1Anul bursier 2016 a început neaşteptat de zbucimat pe bursele din întreaga lume. Dacă la sfârşitul anului 2015 majoritatea analiştilor preconizau creşteri substanţiale pentru principalii indici bursieri europeni, optimismul acestora s-a diminuat bursc după pimele zile de tranzacţionare din 2016. Majoritatea analiştilor fiind deacord cu un singur lucru, a fost cel mai prost debut de an de pe Wall Street.

Ce s-a întamplat de fapt?

Luni, 4 ianuarie, după publicarea valorii indicelui PMI (indice ce arată “stare de sănătate” a sectorului industrial) bursa din China a scăzut bursc cu 6.9% iar tranzacţionarea a fost întreruptă. Datele din sectorul industrial au fost mult sub aşteptările analiştilor iar acest lucru a provocat panică în rândul investitorilor. Panica s-a răspândit rapid şi pe celelalte pieţe, bursa din Japonia atingând cea mai mare scădere zilnică din ultimile 3 luni la acea dată. Nici pieţele europene nu au fost ferite de unda de şoc, indicele DAX al bursei din Germania înregistrând o scădere de 4.28%. Decizia autorităţilor chineze de a opri brusc tranzacţionarea a fost impusă după “Lunea neagră” din august 2015 când bursa de la Shanghai a înregistrat cea mai mare scădere din ultimii 8 ani. Mulţi analişti spun însă, că decizia de a opri tranzacţionare nu face altceva decât să provoace şi mai multă panică iar odată cu redeschiderea burselor vânzările vor continua şi mai mult. Bursa de la Bucureşti a început anul în ton cu burele europene înregistrând totuşi scăderi ceva mai temperate, indicele BET afişând un minus de 1.4% iar indicele BETFI -0.89%.

Vineri, 7 ianuarie, sesiunea de tranzacţionare este din nou oprită după numai 14 minute de la începere, acesta fiind a doua suspendare a tranzacţionarii în aceeaşi săptămâna.

În tot acest timp preţul petrolului scade tot mai mult, alimentat atât de scăderile de pe bursă chineza cât şi de conflictul iscat între Arabia Saudita şi Iran după uciderea unui cleric şiit.

Joi, 14 ianuarie, preţul petrolului atinge minimul ultimilor 12 ani. Acest fapt a provocat panică extremă pe bursa de la Bucureşti acesta fiind alimentată şi de scăderile pe bursa din SUA. Influenţa burselor străine este una puternică semn că într-adevar pericolul extern legat de slăbiciunile economiei Chinei sunt destul de mari.

Vineri, 15 ianuarie, după două săptămâni de tranzacţionare bursa din China atinge cel mai redus nivel din ultimii trei ani şi jumătate. Nici bursele europene nu stau mai bine bursa de la Bucureşti pierzând în două săptămâni aproape 10% iar indicele DAX pierzând 9%.

A treia săptămână de tranzacţionare începe cu scăderi datorită preţului petrolului ce reuşeşte să intre sub pretul de 29$/baril atingând minimul ultimilor 13 ani. Uşor, uşor panica reuşeşte să atingă şi cele mai solide titluri de pe BVB chiar dacă unele dintre acestea sunt companii performante. Astfel acţiunile Transgaz scad cu 5.84% iar Electrica afişează – 4.24%.

Miercuri, 20 ianuarie, un nou val de panică cuprinde bursele europene. De acestă dată rezultatele slabe pentru ultimul trimestru a anului 2015 raportate de Shell au determinat o depreciere pentru majoritatea indicilor europeni. Totodată, preţul petrolului reuşeşte să mai dărâme un prag psihologic preţul de 28 $/baril.

Vineri, 23 ianuarie, bursele europene au dat semne de revenire după veştile bune primite de la Banca Centrală Europeană. Preşedinetele Draghi a declarat că este pregătit să susţină stabilizarea economiei europene prin toate instrumentele de care dispune. Acestă declaraţie a adus pe bursele europene un sflu nou de optimism aşa că majoritatea indicilor europeni au incheiat ziua de vineri pe plus.

După trei săptămâni de foc pe burse mulţi analişti se tem că economia mondială se îndreaptă spre o nouă recesiune în 2016. Banca americană Morgan Stanley a anunţat recent că vede 20% şanse ca lumea să se confrunte cu o recesiune în 2016. Chiar dacă în ultimile zile veştile bune au adus un val de optimism în rândul investitorilor problemele legate de preţul petrolului şi încetinirea economică a Chinei nu au fost rezolvate. Ridicarea embargoului asupra Iranului va face ca preţul petrolului să coboare în continuare iar supraproducţia nu mai e singura problemă. Cerea scăzută de pe piaţă şi datele economice din sectorul industrial chinez îngrijorează cel mai mult investitorii deoarecere China este unul dintre cei mai mari importatori de petrol. De asemenea, recentul conflict între statele membre OPEC face ca semnarea unui acord între aceste state pentru plafonarea producţiei de petrol să fie şi mai greu de realizat. Mulţi analişiti vad un preţ ţinta pentru petrol de 20 $/baril. Totuşi, avem şi veşti bune care vin să ne liniştească şi să ne întărească convingerea că o nouă recesiune este puţin probabil să se întâmple. În Statele Unite economia a creat milioane de locuri de muncă de la ultima criză economică, 292.000 doar în luna decembrie. Preţul scăzut al petrolului nu face altceva decăt să bucure omul de rând, acestuia rămânându-i mai mulţi bani în buzunar pentru alte cheltuieli. Astfel că în Statele Unite datoriile înregistrate în rândul cetăţenilor au fost în scădere ca pondere din venitul disponibil. Puterea de cumpărare crescând simţitor iar semnele ce ar indica formarea unei noi bule imobiliare speculative sunt aproape inexistente.

Veşti încurajatoare au venit şi de la Institutul Naţional de Statistică care a dat publicităţii o serie de date ce vin să întărescă încredrea că în anul 2016 România va avea o creştere economică de 4%. Astfel, volumul lucrărilor în contrucţii a urcat în perioada ianuarie – noiembrie 2015 cu 9.4% faţă de perioada similară a anului 2014 iar volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut cu 8.4% în perioada ianuarie – noiembrie 2015. Comenzile noi în industria prelucrătoare au crescut cu 3.3% iar cifra de afaceri din industrie a crest deasemenea cu 2.2% în perioada ianuarie – noiembrie 2015.

După trei săptămâni de tranzacţionare bursa de la Bucureşti reuşeşte să încheie pe plus doar în 4 sedinţe. În toată acestă perioadă s-a înregistrat o volatilitate foarte ridicată care a speriat mulţi investitori aceştia lichidânduşi portofliile de acţiuni chiar şi în pierdere. Indicele Feer and Greed de la CNN conceput pentru măsura sentimentul investitorilor ne arată o valoare de 14 ceea ce indica frică extremă, chiar panică. Având această situaţie complicată majoritatea brokerilor sfătuiesc investitorii sa fie prudenţi şi să aştepte calmarea situţiei înainte de a intra în piaţă.

foto A bursa

Din punct de vedere grafic, indicele BET al Bursei de la Bucureşti a făcut un salt până la valoarea de 6377 de puncte după ce a atins un minim de 6000 de puncte pe fondul panicii din aceste săptămâni. Nivelul de 6000 de puncte este un nivel foarte important de suport, acesta coincide cu extensia Fibonacci 1.618 din corecţia 0 – A. Dacă suportul de 6000 de puncte va fi spart următorul nivel în care graficul va găsi suport va fi 5740.

foto B bursa

Articol publicat cu sprijinul clubului de investitori Invest Club Mureş. Invest Club doreşte să creeze o comunitate a investitorilor din Târgu-Mureş care prin întâlnirile şi discuţiile periodice să ofere educaţie bursieră tuturor celor interesaţi. Mai multe detalii pe http://mures.investclub.ro.

Rareş MIHĂILĂ


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Consultanță pentru Start Up Nation 2024: finanțare nerambursabilă de 200.000 de lei!

Distribuie În data de 16 martie 2024, a fost anunțată perioada de lansare a celei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.