Intervenție urologică în premieră, la Centrul Medical Nova Vita Sanatate
  • teodora.mindru
  • 2 comentarii
  • 10427 Vizualizări

Intervenție urologică în premieră, la Centrul Medical Nova Vita

12764827_796448110487575_8258877095843976182_oO echipă de medici formată din dr. Gheorghe Niță, din București, dr. Călin Chibelean și dr. Igor Calancea, ambii din Târgu-Mureș, a efectuat cu succes, în premieră într-un spital privat din Târgu-Mureș, vineri, 26 februarie, la Centrul Medical Nova Vita, o intervenție de ureteroscopie flexibilă la doi pacienți în vârstă de 42 de ani, respectiv 60 de ani, cu pietre la rinichi și cu mai multe ședințe de litotriție extracorporeală nereușite.

Ureteroscopia flexibilă are o rată de succes de 99% însă este și foarte costisitoare, având în vedere faptul că echipamentele utilizate sunt scumpe, sensibile și se uzează destul de repede. În Germania, medicii schimbă echipamentul după 30 de proceduri. În țara noastră, astfel de proceduri se fac în doar patru centre medicale private, printre care și Târgu-Mureșul.
„Nu este o procedură ieftină și la îndemâna oricui. Echipamentele sunt scumpe și sensibile, care au crescut foarte mult în calitate în ultimii ani. Investiția inițială în echipamente minime este 100.000 de euro, deci nu este foarte la îndemână. În plus, durata de viață a echipamentului este undeva între 100 și 200 de cazuri. În practică, te aștepți să reziste la 100 – 150 de cazuri. În Germania, după 30 de proceduri, ei deja socotesc că le-a ajuns cât a durat echipamentul și îl schimbă. După acest număr de proceduri, trebuie făcută o revizie care înseamnă alți bani. Oricât de mult ai vrea să fie pentru toată lumea, nu poți să scazi prețurile sub o anumită valoare. În plus, nu știu câte dintre spitalele de stat sunt dispuse să investească o asemenea sumă de bani, în condițiile sistemului sanitar actual, doar pentru o procedură. De cele mai multe ori, procedura aparține privatului. Din câte știu eu, până la acest moment aparține aproape exclusiv privatului. În România, sunt patru centre în care se face, printre care și Târgu-Mureșul”, a declarat dr. Gheorghe Niță, medic primar urolog.

12498649_10153869191034360_1199570871_n„Ureteroscopul rigid există și îl utilizăm zilnic”
Totuși, la Târgu-Mureș s-a mai efectuat o ureteroscopie rigidă cu laser dar într-un cadru mai degrabă științific, pentru ca medicii mureșeni să fie la curent cu noutățile apărute în domeniul urologiei. „Ureteroscopie flexibilă nu s-a mai făcut la Târgu-Mureș. S-a făcut ureteroscopie rigidă cu laser dar într-un cadru de a populariza știința și de a încerca să fim la curent cu noutățile din tehnologia folosită în domeniul urologiei. S-a întâmplat la spitalul de stat, unde ureteroscopul rigid există și îl utilizăm zilnic, însă prețul achiziționării unui echipament utilizat pentru litotriția, distrugerea laser a pietrelor e prea scump și atunci s-a abandonat ideea. Într-adevăr, neachiziționând și un ureteroscop flexibil pe care să utilizezi laserul, nu e neapărat necesar laserul, pentru că pe ureteroscopul rigid ai alte surse de energie pe care să le folosești la spargerea pietrelor mult mai ieftine. Combinația dintre cele două le face unice și mai scumpe, dar cu atât mai mult extrem de profitabile din punct de vedere al pacientului, pentru că el reușește să aibă parte de o intervenție minim invazivă, pe căile naturale ale corpului, fără niciun fel de perforații prin parenchimul renal, un parenchim extrem de bine vascularizat, fără incizie sau un alt timp de abort care să afecteze peretele abdominal. Totul se întâmplă pe căile naturale. Procentajul de succes al unei astfel de intervenții ajunge la 99% și când zicem succes ne referim la rata de eliminare a calculului din acel rinichi, odată cu terminarea intervenției”, a explicat dr. Călin Chibelean, medic primar urolog.
Potrivit medicului urolog Igor Calancea, cei doi pacienți care au beneficiat de această intervenție sunt o femeie în vârstă de 42 de ani, cu trei ședințe de litotriție extracorporeală nereușite și un bărbat în vârstă de 60 de ani, obez, având o greutate de 160 de kilograme, diabetic și cu o ureteroscopie rigidă.

12769465_10153869189474360_1094932441_nPrin ce se deosebește de alte intervenții
Potrivit specialiștilor, ureteroscopia flexibilă se deosebește de alte proceduri minim invazive printr-o rată mai mare de succes, de 99%, dar și prin riscurile mult mai mici la care este expus pacientul. „Sunt alte tipuri de intervenții minim invazive care au fost la un moment dat concurente. În acest moment, ureteroscopia flexibilă cu laser nu are concurență pentru un anumit tip de litiază. Până să apară, până să ajungă să fie consacrat acest tip de procedură chirurgicală urologică, existau concurenți, și anume litotriția extracorporeală, pe care noi încă o folosim și în România mulți ani de acum încolo va fi un concurent din punct de vedere al prețului extrem de puternic pentru ureteroscopia flexibilă. Litotriția extracorporeală are rată de succes mult mai mică, are riscuri legate de hematoame în parenchimul renal, risc legat de apariția hipertensiunii arteriale undeva la distanță după momentul când a fost utilizată această procedură, care, chiar dacă noi nu vrem, rănește rinichiul. Din păcate, are un efect nociv asupra parenchimului renal. Aceste lucruri pot să apară la pacienți care au suferit un episod, două, trei de litotriție extracorporeală”, a arătat dr. Călin Chibelean.

12769569_10153869190024360_1070537699_nCând se recomandă procedura și ce limite există
Medicii mai spun că există și limite ale procedurii. Dacă pietrele sunt mai mari de 4 centimetri, atunci se recomandă mai multe ședințe. La pacienta în vârstă de 42 de ani, pietrele cumulate aveau 3 centimetri. „Dacă pietrele sunt foarte mari, dacă depășesc 4 centimetri, cu siguranță n-o să putem face totul într-o singură procedură. În cazul nostru, pietrele adunate la pacientă erau în jur de 3 centimetri. Dacă piatra este peste aceste dimensiuni sau sunt mai multe pietre cumulate peste aceste dimensiuni, atunci se va face în două ședințe”, a spus dr. Gheorghe Niță. În funcție de dimeniuni și de localizare, pacienților cu pietre la rinichi li se recomandă această procedură minim invazivă. „Dacă pietrele sunt localizate în partea de jos a rinichiului, unde chiar dacă îi spargi prin alte procedee, cum ar fi spargerea extracorporeală, există riscul să nu se elimine de acolo. Astfel, chiar de la un centimetru este indicată ureteroscopia flexibilă. Dacă este o piatră de un centimetru care este localizată în mijlocul rinichiului sau în partea de sus a rinichiului, deci a căror fragmente se pot elimina, atunci încerci mai degrabă ca primă alternativă litotriția extracorporeală”, a mai explicat dr. Gheorghe Niță.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE