Home / Sport / Jurnalismul sportiv, „fructul pasiunii” pentru Loredana Bendriş

Jurnalismul sportiv, „fructul pasiunii” pentru Loredana Bendriş

Distribuie

loredana 1Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, eveniment sărbătorit anual la data de 3 mai, cotidianul Zi de Zi vă propune un interviu neconvenţional cu un nume cunoscut, apreciat şi respectat în breasla mass media din judeţul Mureş. Reporter, prezentator şi realizator la postul de televiziune Antena 1 Târgu-Mureş, Loredana Bendriş demonstrează că prin ambiţie, muncă susţinută, perseverenţă şi nu în ultimul rând multă pasiune, îţi poţi vedea visul cu ochii şi te poţi impune în dificila dar frumoasa profesie de jurnalist.

Reporter: Când ai intrat în mass media şi ce te-a atras la acest domeniu?
Loredana Bendriş: Totul a început în 2009 când m-am angajat la un site de ştiri din Cluj, Time4News. Eram studentă în anul 2, la Comunicare şi Relaţii Publice, la Universitatea „Babeş Bolyai” Cluj şi îmi doream foarte mult să îmi fac o carieră încă de pe băncile facultăţii. Ce-i drept e că nici nu mi-a trecut prin gând vreodată că mi-aş dori să fac presă. Mă gândeam la PR, Publicitate. Însă, viaţa îţi oferă multe surprize și oportunități, de care trebuie să profiți, iar acel loc de muncă a fost pentru mine ca o rampă de lansare care avea să îmi aducă multe satisfacţii. Treptat mi-am dorit ceva mai mult de atât.

loredana 2

 

 

Rep.: Care a fost evoluţia ta profesională de atunci şi până în prezent?

L.B.: Dupa trei ani de presă online, am decis să plec din Cluj şi aşa am ajuns la Târgu-Mureş, unde aproape o jumătate de an am făcut parte dintr-o echipă minunată la televiziunea locală Ştii Tv. În paralel, am continuat să lucrez şi la acel site din Cluj. Poate te întrebi cum făceam față? Un laptop cu acces la internet era tot ce îmi trebuia ca să îmi pot face treaba de acasă la fel de bine precum aș fi făcut-o şi de la birou. Din motive personale m-am întors în orașul meu natal şi m-am angajat la DAReghin Tv, locul care mi-a oferit ceea ce visam să fac într-o televiziune. Să prezint ştirile sportive, să am propria mea emisiune de sport. Iar cu toate că am avut câteva momente de cumpănă în care am vrut să renunț la presă, la începutul lui 2015 mi s-a oferit șansa de a intra în trustul Intact Media. În prezent sunt reporter, prezentator și realizator la Antena 1 Târgu-Mureș.

Rep.: Care e domeniul tău preferat şi de ce?
L.B.: Jurnalismul sportiv este și va rămâne pe primul loc. Cred că asta mă reprezintă cel mai bine. De ce? Aș putea povesti zile întregi. Pasionată fiind de mică de fotbal și asistând pe viu la o serie de meciuri din Liga 1, Europa League și Champions League, totul a fost ca un magnet care te atrage, iar după ce începi să guști din fructul pasiunii se transformă într-un drog care te răpune iremediabil. Așa că am decis să îmbin utilul cu plăcutul.

Rep.: Cum ai defini o ştire interesantă?
L.B.: În spatele unei știri interesante cred că trebuie să stea în primul rând o persoană interesantă, iar povestea ei să te surprindă, să treci prin mai multe stări. O știre interesantă e aceea care îți rămâne setată în minte.
Rep.: Care e cea mai mare satisfacţie simţită în decursul carierei tale jurnalistice?
L.B.: Prezența la pupitrul știrilor sportive și emisiunile pe fotbal. Când sunt întrebată de satisfacții primele mele gânduri se îndreaptă spre emoțiile pe care le-am putut avea la prima emisiune de sport în direct, o alta de care îmi aduc aminte e când ASA era la un pas de titlu, iar invitații mei erau Liviu Ciubotariu, antrenorul de atunci, și portarul Eduard Stăncioiu, care știam de asemenea că e un jucător cu caracter, dar dur. Îmi era teamă să nu gafez. Multe persoane mă întreabă pentru ce atâtea emoții dacă stăpânesc domeniul? E greu să explici. Le trăiești pur și simplu, iar când te implici vrei ca totul să iasă bine. E ca în fotbal… îți dorești să joci, să intri pe teren și să faci o figură frumoasă!
Rep.: Ce fel de personalităţi ai intervievat în decursul carierei tale?
L.B.: Andreea Marin, Gheorghe Hagi, Raed Arafat și Ilie Năstase. Aș putea să-l menționez pe doctorul Horațiu Suciu, vindecătorul de inimi. Am avut parte de o emisiune extraordinară cu el, povestea din spatele carierei lui, cum a ajuns să fie ceea ce este acum. E o imagine, e un brand, o personalitate și trebuie să ne mândrim că avem un așa medic în Târgu-Mureș.
Rep.: Ieşi pe teren, moderezi emisiuni, la nevoie prezinţi ştiri… Cum reuşeşti să te împarţi eficient în atâtea direcţii?
L.B.: Greu, mai ales când ai niște deadline-uri, dar încerc pe cât posibil să mă organizez. Nu îmi iese de fiecare dată, nu are cum. Pentru că nu întotdeauna totul depinde de tine.
Rep.: Văzută din exterior, jobul de la televiziune pare facil… Apari la televizor, citeşti o ştire-două şi gata… Cum e în realitate?
L.B.: În realitate pentru acele știri se muncește câteva ore bune. Dimineața ai ședința de sumar, dai telefoane, alergi în mai multe locuri, ți-ai luat informațiile necesare de pe teren, te întorci în redacție și te apuci de treabă. Scrii, pui voce și le prezinți. Și mai ești și limitat de timp. Plus că printre acele știri pe care trebuie să le faci zilnic, se mai strecoară și o emisiune. Televiziunea nu e ceea ce pare.

loredana 3

Rep.: Care crezi că e menirea-responsabilitatea presei?

L.B.: Responsabilitatea presei e aceea de a informa.
Rep.: Dacă ţi s-ar propune o avansare la Bucureşti, după modelul altor colegi, ce decizie ai lua?
L.B.: Sincer? Cred că aș refuza. Prefer să rămân în Ardeal. Poate ce m-ar pune pe gânduri ar fi o eventuală ofertă la o televiziune naţională cu profil sportiv.

Rep.: Ce profesie ţi-ar plăcea să ai dacă n-ar exista profesia de jurnalist?
L.B.: Medic psiholog, cu siguranță!

Rep.: Ce pasiuni ai?
L.B.: Îmi place mult să călătoresc, să conduc. Vizionez multe meciuri, dar și asist pe viu la ele dacă am ocazia. Știu că sună prea masculin pentru o femeie, dar din asta mă alimentez, mă încarc. Te mai enervezi, suferi, dar și ai parte de bucurii, o atmosferă aparte pe care nu ai cum să o înțelegi dacă nu îți place. Ador acea nebunie de pe stadion, coregrafiile suporterilor. De asemenea, îmi place să colecţionez amintiri. Lucruri pe care le-am primit, le-am cumpărat, etc. Pe lângă zecile de poze cu aproape toţi jucătorii Stelei, poze de pe Santiago Bernabeu, am mingi de fotbal, eşarfe, fulare, tricou de la Ciprian Tătăruşanu, fostul portar ar Stelei, Mihai Răduţ care pe data de 21 mai 2012, de ziua mea, mi-a oferit tricoul lui la finalul meciului CFR Cluj – Steaua. Am chiar şi ghete de fotbal, de la Vlad Rusu, momentan atacantul Viitorului Constanţa, fost jucător al Stelei, care de curând mi-a oferit şi un tricou.

Rep.: Care au fost cele mai frumoase meciuri pe care le-ai vizionat pe un stadion de fotbal?

L.B.: Cele mai frumoase meciuri la care am asistat au fost fără discuţie Steaua – Galatasaray în Ghencea – pentru prima oară mă aflam pe Ghencea – încheiat cu 1-0 pentru Steaua. „El Clasico” de România, Steaua – Dinamo, 3-1, în fața a aproape 50.000 de spectatori. Piele de găină am fost şi nu glumesc, a fost de vis. Iar ultimul care a fost cireaşa de pe tort, la fel cu un stadion plin, Steaua – Chelsea, în Europa League, câştigat de ai noştri. Cred că pe lângă atmosfera aceea de neuitat, a fost scandarea numelui Raul Rusescu după golul înscris. Să auzi strigătele de bucurie a aproape 50.000 de oameni… n-am cuvinte. N-aş mai fi plecat acasă.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

18 Gym a deschis o nouă sală în Târgu Mureș

Distribuie Expansiune rapidă pentru 18 Gym Fitness & Beauty: 34 de locații la nivel național. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.