Home / Administratie / FOTO: Lecţie Romsilva despre “bucătăria pădurii” la Sighişoara

FOTO: Lecţie Romsilva despre “bucătăria pădurii” la Sighişoara

Distribuie

Pepiniera Şercheş din cadrul Ocolului Silvic Sighişoara a primit luni, 7 aprilie, vizita elevilor Şcolii Gimnaziale „Aurel Mosora” din Sighişoara, organizată cu sprijinul societăţii Ankrist Impex SRL din Sighişoara şi inclusă în cadrul programului „Şcoala altfel”  şi a proiectului Romsilva “Luna plantării arborilor”.

Tehnica de repicaj explicată elevilor

Gazdele celor 40 de elevi ai claselor II-a C şi a II-a C, coordonaţi de învăţătoarele Barabalis Margit şi Dragomirescu Viola, oamenii în verde, le-au explicat elevilor modul cum se lucrează cu plantele, mai exact procedeul de repicaj, schimbarea plantelor dintr-un recipient mai mic în unul mai mare. “În această perioadă activităţile din pepinieră se desfăşoară la plantele ornamentale, cei mici familiarizându-se cu lucrări de repicaj, sau mai exact mutarea puieţilor ornamentali de anul întâi din pungile de un litru, în pungi de doi sau cinci litri pentru a se dezvolta şi creşte în înălţime. Activitatea se desfăşoară pe o masă de repicaj, colegul nostru, Demeter Andor explicându-le celor mici paşii necesari acestei activităţi”, a declarat ing. Ioan Diaconu, şeful Ocolului Silvic Sighişoara.

“Pot vedea pe viu munca pădurarului”

Cei mici, îndrumaţi de personalul silvic au experimentat pe viu cum se lucrează cu plantele, multe din informaţiile primite putând fi experimentate de ei chiar şi acasă. “Este o activitate care poate fi practicată şi acasă de către cei mici. E foarte bine să înţeleagă toţi paşii care trebuie parcurşi, mulţi dintre ei au poate o grădină acasă, să vadă cum se mută un puiet dintr-un loc în altul fără a-l distruge, să vadă cum poate fi el plantat, cum îi pot proteja rădăcinilie, să fie pus într-un mediu optim, cum se udă, ce fel de înfgrăşăminte se folosesc, atât naturale cât şi chimice. Plus că prin această activitate ies în natură, prin care pot vedea pe viu munca pădurarului, a pepinierilor,  producerea puieţilor forestieri, la fel şi a celor ornamentali. Au posibilitatea să vadă producerea puieţilor forestieri pe care îi folosim anual la suprafeţele de împădurit. Ar fi bine dacă ar participa efectiv şi la plantări, la împăduriri, unde de asemenea pot învăţa foarte multe lucruri utile. Dacă de la o vârstă tânără li se insuflă aceste lucruri legate de ecologie, de protejarea mediului, este în principal spre binele lor. Noi, prin activităţile care le facem în cadrul Ocolului Silvic Sighişoara, încercăm să-i facem să conştientizeze cât de greu se obţine un puiet, cât este de muncă pentru a-l obţine şi pentru a-l proteja, în comparaţie cu cât de uşor se poate exploata şi tăia un copac, legal sau ilegal”, a afirmat ing. Ioan Diaconu.

“Aici este grădiniţa pădurii”

Pădurarii au încercat să le transmită celor mici, dragostea pentru natură, prin intermediul lucrărilor din pepinieră, locul unde i-a naştere pădurea de mâine. “Pepiniera este muma pădurii, de aici pornesc toate, începând de la dragostea pentru natură. Aici este grădiniţa pădurii, de la sămânţă până la un anumit stadiu de dezvoltare, de aici vine, din pepinieră. Cu cei ornamentali ne mai jucăm, mai înfrumuseţăm viaţa şi spiritul, dar puieţii forestieri sunt cei care vor ţine vie pădurea “, a precizat Mircea Şandru, responsabil cultură şi pepiniere din cadrul Ocolului Silvic Sighişoara.

“Nu trebuie stricat ceea ce fac alţii”

După ce au vizitat sera pepinierei, cei mici au trecut la treabă, îndrumaţi de oamenii în verde  au schimbat ghivecele mici cu cele mari pentru puieţi. “Important este pentru ei este  să lucreze cu plantele, să le cunoască, să le îndrăgească, să nu le rupă, să nu le strice. Asta e cel mai important, nu neapărat faza de lucru efectiv, să se obişnuiască că nu trebuie stricat ceea ce fac alţii. Este foarte uşor de învăţat de către cei mici acest procedeu. Cu cât sunt mai mici, cu atât le place mai mult, astfel pot învăţa mult mai uşor fazele de lucru. Când cresc mai mari, poate că-şi aduc aminte şi vor face şi acasă “, a spus Demeter Andor, pădurar pepinierist din cadrul Ocolului Silvic Sighişoara.

”În beneficiul lor, al nostru, al tuturor”

Vitzita elevilor de la “Aurel Mosora” în mijlocul pădurarilor a devenit o tradiţie, fiecare generaţie de elevi din ciclul primar având dese vizite în cadrul pepinierei, unde deprind tainele şi minunăţiile naturii şi pun în practică teoria acumulată la şcoală. “Această vizită la Pepiniera Ocolului Silvic Sighişoara de obicei se face cu fiecare generaţie de elevi, cel puţin o dată, pe parcursul claselor primare, de două ori pe an, primăvara şi toamna. Considerăm că este foarte important ca toţi copii să aibă o legătură mai strânsă cu natura, să cunoască mai multe specii de plante, să cunoască importanţa şi folosul pădurii. Cel mai important este ca să ştie că e nevoie ca pădurea să fie replantată, acesta este scopul principal care trebuie insuflat elevilor. Important pentru ei este să înţeleagă că mediul trebuie păsatrat într-un anumit fel, în beneficiul lor, al nostru, al tuturor. Aici la pepinieră văd pe viu cum se lucrează cu aceste plante, văd cum arată o seră, mulţi dintre ei fiind pentru prima dată într-o seră. Pot vedea cum arată o plantă mică, minunăţia ei, cum dintr-o sămânţă, dintr-o bucăţică de creangă creşte o plantă mare, un copac. Este foarte important ca cei mici să vină în contact cu realitatea, cum se întâmplă în realitate lucrurile în natură”, a spus învăţătoarea Dragomirescu Viola.

Cunoştinţele acumulate, studiate la şcoală

Lucrurile nu se opresc în pepinieră, elevii vor consemna la şcoală cunoştinţele acumulate în cadrul vizitei la pepiniera Ocolului Silvic Sighişoara. “După ce revenim la şcoală, vom analiza această vizită, printr-un fel de jurnal, cum facem de fiecare dată, în care elevii vor trebui să completeze date cu cele învăţate astăzi. La secţiunile “Eu ştiu deja ”, “Aş dori să ştiu” şi “Am aflat”, vor completa ce au aflat la această vizită la pepinieră. În această activitate un rol important îl au şi părinţii elevilor. Activităţile din cadrul programului “Şcoala Altfel” au la bază şi propunerile părinţilor, astfel ei contribuie într-un fel la pregătirea copiilor. Şi la această vizită este prezentă o mămică şi o bunică cu noi, fapt care dovedeşte că şi părinţii şi chiar bunicii se implică în aceste activităţi. Mulţumim Ocolului Silvic Sighişoara pentru că de fiecare dată ne primesc, ne instruiesc în ce priveşte mediul şi natura”, a precizat Dragomirescu Viola.

Foto : Alin Zaharie

[zizigallery id=1165]

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Centrul comunei Corunca modernizat cu 3,5 milioane de lei, fonduri din bugetul local

Distribuie Zona centrală din Corunca este într-un amplu proces de modernizare. Lucrările sunt finanțate din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.