Home / Politic / MC2: propui votezi și controlezi, de la tine de acasă!

MC2: propui votezi și controlezi, de la tine de acasă!

Distribuie

111Preşedintele Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR) Mureş, ing. Cristian Victor Cătană, a dezvăluit în interviul următor câteva detalii referitoare la MC2 (Mişcările Civice Comunitare), proiect pe care UNPR îl propune cetăţenilor cu scopul „de aplicare a democrației directe, pe lângă sistemul actual de democrație reprezentativă.”

Reporter: Care sunt mecanismele concrete prin care dumneavoastră, respectiv UNPR, susțineți participarea reală a cetățenilor la ceea ce dumneavoastră numiți MC2 (mișcarea civică comunitară)?

Ing. Cristian Victor Cătană: Există două mecanisme de aplicare a MC2. Unul fizic, pentru persoanele care nu au bani, mijloace electronice sau nu se pricep să lucreze cu acestea, persoane care se pot înscrie în MC2, funcționale în fiecare dintre cele 30 de unități de învățământ de pe raza municipiului. Celălalt mecanism este virtual și folosește ID-uri conforme cu aplicațiile rețelelor sociale unde cetățeanul este afiliat – Facebook, WhatsApp, Messenger G+, Twiter. Centrele MC2 din școli sunt coordonate de către consilierii locali responsabili, din zonă, și funcționează pe baza operatorilor voluntari, folosind elevii înscriși la cursurile facultative de informatică, sub conducerea profesorilor informaticieni. Din informațiile noastre, cursurile de informatică urmează să devină obligatorii iar cursanții pot asigura, în cadrul practicii informatice, și funcționarea MC2.

Rep.: Ce aduce nou mecanismul MC2 în domeniul administrativ-politic fată de situația din prezent, reglementată de mai multe acte normative?

C.V.C.: Noutatea MC2 constă în aplicarea democrației directe, pe lângă sistemul actual de democrație reprezentativă. Noi am observat că ecartul dintre alegători și cei aleși crește, pe timpul mandatului iar sistemul are deficiențe în privința controlului și responsabilizării celor aleși. Mai mult, din analizele noastre reiese că mai puțin de 12% dintre promisiunile electorale sunt respectate și asta în cazul învingătorilor din alegeri. Dacă considerăm promisiunile electorale ale tuturor participaților la campaniile electorale, rata de realizare e sub 3%. Prin MC2 creștem ratele de participare la procesul administrativ și instituim o formulă de supraveghere a consilierilor și aparatului administrativ desemnat cu conducerea orașului. Pe de altă parte, consilierii locali dau seamă doar în fața partidelor politice despre felul în care își duc la îndeplinire atribuțiile. În MC2, ei sunt tot timpul sub lupa cetățenilor și răspund, concret, de un anume sector, chiar de o anume stradă.

Rep.: Cum veți implementa, concret, mecanismul propus de dumneavoastră, MC2, în administrația locală?

C.V.C.: Se înființează centrele MC2, în fiecare școală de pe raza orașului prin înscriere directă sau prin difuzare de ID-uri, în rețelele sociale. Fiecare posesor de computer, laptop, telefon mobil, dar și persoanele fără astfel de dotări, poate activa în cadrul unui centru MC2, unde generează, observă și sancționează proiectele pentru cetățeni. Sistemul are nevoie de 30 de computere, de putere medie – unul pe centru – și de activitatea unor operatori voluntari, care vor ajuta cetățenii fără mijloace sau pregătire să se integreze în MC2.

Rep.: Ați amintit recent, într-un editorial, despre noțiunea de „centre prezente în cartierele orașului”. Despre ce fel de centre e vorba?

C.V.C.: Este vorba despre înființarea, la nivelul unităților de învățământ a centrelor MC2. Ele vor funcționa în baza unui acord cu Inspectoratul Școlar și conducerile școlilor, fără a interfera cu procesul educațional. Aceste centre vor fi coordonate de către consilierii locali care vor fi și mesagerii lor în consiliu local.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Candidaturi comune PSD-PNL în mai multe orașe mari. Ce se întâmplă în Mureș?

Distribuie Conducerile PSD şi PNL s-au reunit, astăzi, de la ora 11:00 în ședință pentru …

1 comentariu

  1. Pentru tineri este super tare, dar cu batranii ce faceti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.