Minoritatea albaneză apără drepturile altor minorități și promovează o cultură prea puțin cunoscută în România Cultură
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 331 Vizualizări

Minoritatea albaneză apără drepturile altor minorități și promovează o cultură prea puțin cunoscută în România

albPreședintele Asociației Liga Albanezilor din România și deputatul minorității albaneze în Parlamentul Românei, Oana Manolescu, a declarat, la Festivalul intercultural ProEtnica XIII, că minoritatea albaneză are o relație excelentă și o colaborare perfectă cu celelalte minorități naționale din România, subliniind că s-a făcut front comun atunci când a fost nevoie să fie apărat dreptul unei comunități.

Să nu uităm că minoritățile naționale au fiecare câte un deputat, iar noi toți suntem, în primul rând, colegi. Două treimi dintre deputați sunt și președinții organizațiilor, deci vă dați seama că avem o colaborare perfectă și multifuncțională. Există și festivaluri regionale pentru minorități unde participă o parte din zona respectivă. Ne înțelegem foarte bine. Chiar facem front comun, atunci când este cazul, să apărăm dreptul unei comunități, care, să zicem, nu e recunoscut. Toți luăm aceeași atitudine”, a declarat Oana Manolescu.

Albanezii sunt frați buni cu românii”

Asociația Liga Albanezilor participă la Festivalul intercultural ProEtnica de la prima ediție, din anul 2001, promovând astfel, prin standurile de cărți și muzică și prin programul artistic, o cultură pe care nu o știe prea multă lume.

Asociația Liga Albanezilor din România s-a înființat în anul 1999, fiind continuatoarea organizațiilor albanezilor din perioada interbelică și de dinainte de Primul Război Mondial. Este o asociație parlamentară de utilitate publică, care apără și promovează interesele albanezilor din România pe linie socială, culturală, umanitară. Sunt aproape 400 de membri, dar este greu să spun cu exactitate, deoarece și ultimul recensământ nu ni s-a părut corect, pentru că a arătat un număr foarte mic de albanezi – mult mai mic decât suntem noi. Dacă ne luăm, în primul rând, după voturi, numărăm câteva mii. Este foarte important să participăm la Festivalul ProEtnica, iar noi participăm de la prima ediție, din anul 2001, și promovăm o cultură pe care lumea o cunoaște foarte puțin atât prin standul de cărți și muzică, cât și prin programul artistic. Atunci când ne cunosc cultura, oamenii rămân entuziasmați și își aduc ei aminte că românii și albanezii aparțin unor popoare antice surori. Nicolae Iorga spunea că albanezii și românii sunt verișori primari, iar Bogdan Petriceicu Hașdeu spunea că albanezii sunt frați buni cu românii”, a precizat Oana Manolescu.

Minoritatea albaneză nu are un loc…”

Oana Malonescu a afirmat că minoritatea albaneză este singura minoritate națională care nu are un loc și nu ocupă localități în număr mare. „Este singura minoritate care nu este la un loc, nu ocupă localități în număr foarte mare. În general, albanezii sunt în sudul țării și știu că în foarte multe orașe din România sunt familii albaneze, fiind în majoritate creștini ortodocși. Numele se confundă de foarte multe ori cu numele românești, dar este într-adevăr o minoritate risipită prin țară”, a mai arătat Oana Manolescu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE