Home / Agricultura / Olimpiu Burlea, preotul – apicultor din Ţopa

Olimpiu Burlea, preotul – apicultor din Ţopa

Distribuie

111Pasionat încă din copilărie de creşterea albinelor, Olimpiu Burlea din satul Ţopa, aparţinător comunei Albeşti, este în prezent unul dintre puţinii preoţi – dacă nu chiar singurul – din judeţul Mureş care practică în timpul liber apicultura ecologică.

Portofoliu bogat de produse

Astfel, beneficiind de sprijinul părinţilor şi al soţiei, hobby-ul albinăritului s-a transformat cu timpul într-o mică afacere de familie în care sunt angrenate peste 100 de familii de albine. „Pe lângă îndeletnicirile pe care le am în comunitate mă ocup şi cu apicultura. Creşterea albinelor este o activitate pe care am început-o din copilăriei şi pe care o îndrăgesc mult. Am dezvoltat-o şi acum am peste 100 de familii de albine, iar mierea pe care o producem este ecologică, fiind produsă de la stupi crescuţi în regim ecologic, atestaţi de către Ecoinspect. Vindem mai ales la cei din zonă, care ne cunosc şi care doresc să guste produsele noastre de cea mai bună calitate. Producem miere cu cătină, miere cu nucă, miere cu scorţişoare, polen, propolis şi desigur miere de fâneaţă, miere de tei când este perioada teiului, miere polifloră, adecvată zonei noastre. Încercăm să promovăm mierea din zona Sighişoarei, unde am două stupine, una la Ţopa şi una la Mihai Viteazu, satul unde m-am născut şi unde se află părinţii mei”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, părintele Olimpiu Burlea. „În acest an producţia a fost mai bună la mierea de salcâm şi ceva mai scăzută la mierea polifloră. Anul trecut a fost o producţie slabă la salcâm, am avut foarte puţină miere, iar producţia la mierea polifloră a fost mai bună. Una peste alta, avem satisfacţia că totuşi a fost un an destul de bun. Cu stupii întotdeauna există bucurie dacă lucrezi împreună cu albinele tale şi ele o să îţi dea rezultatele aşteptate”, a completat preotul apicultor, referindu-se la producţia din 2014 şi 2015.

Miere ecologică, de calitate

Totodată, părintele din satul Ţopa a explicat şi conceptul de miere ecologică, produs foarte căutat şi apreciat pe piaţa de specialitate. „Mierea ecologică este mierea adunată de albinele dintr-o zonă nepoluată. Contează zona de unde albinele adună polenul. Eu am o stupină aflată într-o zonă care nu este industrializată, în care florile sunt nepoluate, nu au modificări cauzate de chimizarea care se face în alte părţi şi bineînţeles albinele au o creştere fără să fie tratate cu antibiotice, iar în miere nu apar urme de zahăr sau de alte substanţe, siropuri pe care unii le adaugă din diverse motive. Noi avem o miere de calitate, făcută doar din ceea ce adună albinele dintr-o zonă care este curată, ecologică , departe de oraşele care poluează atmosfera şi flora”, a subliniat preotul Olimpiu Burlea.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Zeci de oi, găsite fără suflare pe o pajiște din Sângeorgiu de Mureș

Distribuie Mai multe oi de la o stână din Sângeorgiu de Mureș au fost găsite …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.