Perspective dulci pentru zahărul Tereos Luduş Agricultura
  • alex.toth
  • 2 comentarii
  • 4849 Vizualizări

Perspective dulci pentru zahărul Tereos Luduş

zahar 1Fabrica Tereos România Luduş, unul din principalii jucători de pe piaţa zahărului din România, a încheiat anul 2015 cu rezultate bune atât în privinţa producţiei, cât şi din punct de vedere al calităţii produsului finit. Rezultatele sunt optimiste în contextul în care din 2017 producătorii autohtoni vor avea posibilitatea să crească producţia de cinci ori.

Capacitate de 4.000 de tone/zi

După intrarea sub cupola gigantului francez Tereos, aflat în Top 4 mondial, fabrica de la Luduş a păşit într-o nouă eră, fiind singura fabrică din România dotată, din primăvara anului 2013, cu un echipament complet automatizat de decalcifiere a siropurilor care intră spre evaporaţie. În ceea ce priveşte producţia din anul 2015, deşi sezonul a fost destul de capricios din punct de vedere al condiţiilor meteorologice, până la urmă procesarea sfeclei de zahăr s-a încheiat cu bine, fabrica atingând o capacitate de 4.000 de tone/zi.

zahar 2

„Anul 2015 a fost tare capricios pentru cultura sfeclei de zahăr. După un început foarte bun, cu perioada de semănat, răsărire în condiţii optime, a urmat o perioadă de temperaturi ridicate. Au fost peste 30 de zile cu temperaturi care au depăşit 33 de grade Celsius, perioadă în care sfecla a suferit mult, şi a pierdut mult din aparatul foliar. Ploile de la sfârşitul lunii august au salvat într-o mare măsură sfecla, care s-a rehidratat, aparatul foliar a pornit din nou, în detrimentul conţinutului de zahăr. De asemenea, ploile abundente din perioada septembrie 2015 au avut ca efect scăderea conţinutului de zahăr din sfeclă. Rădăcina s-a mărit din punct de vedere al greutăţii, dar pe final excesul de apă şi-a spus cuvântul, în sensul în care după ce fabrica a început procesarea, în data de 8 octombrie, fermierii au întâmpinat greutăţi mari cu recoltatul şi transportul sfeclei la fabrică. Fabrica a fost nevoită să prelucreze într-un ritm la limita de funcţionalitate faţă de capacitatea normală. Din momentul în care condiţiile meteo s-au îmbunătăţit, iar condiţiile de recoltat şi de transport s-au ameliorat şi am putut să ajungem la parametri buni de funcţionare şi să ne dovedim că fabrica de la Luduş a ajuns la o capacitate de 4.000 de tone de sfeclă la 24 de ore nu doar punctual, ci susţinut, pe perioada mai multor zile consecutive”, a declarat Adrian Luţă, directorul Tereos România Luduş.

Referindu-se la suprafaţa contractată în anul 2015, directorul Tereos România Luduş a afirmat că aceasta a scăzut cu 2.600 de hectare comparativ cu anul anterior, datorită anului comercial anterior, considerat foarte bun. „Suprafaţa care a fost contractată în anul 2015 a fost mai mică în comparaţie cu anul anterior. Am scăzut de la 6.000 la 3.400 de hectare, fapt care s-a datorat anului agricol anterior foarte bun. A rezultat o cantitate de zahăr suplimentar care era opţiunea fermierilor să fie reportat pentru anul comercial 2015-2016 sau să rămână ca zahăr în afara cotei pentru anul comercial anterior. Fermierii au optat în mare parte pentru report şi atunci am fost nevoiţi să reducem suprafaţa însămânţată, ca să ne încadrăm în cotă deoarece zahărul în afara cotei este vândut la un preţ derizoriu”, a explicat Adrian Luţă.

Disputa pentru cote, în instanţă

Discuţia despre cote ajunge, inevitabil, la subiectul celebrului Ordin 707 remis în anul 2013 de Ministerul Agriculturii, document prin care autorităţile centrale au încercat, în mod neinspirat, să „regleze” cotele fabricilor de zahăr din România. „În anul 2013, printr-un Ordin de Minister, faimosul 707, s-a redistribuit, cu ghilimelele de rigoare această cotă. S-a tăiat de la Luduş şi de la Oradea şi s-a redistribuit pentru alte fabrici, cum e cea de la Bod. S-a atacat decizia în instanţă şi am obţinut o decizie de neaplicare a acestui ordin. Acum urmează să se judece pe fond valabilitatea acestui ordin”, a menţionat Adrian Luţă.

Relaţie excelentă cu fermierii

În prezent, relaţia Tereos – fermieri este foarte bună, cultivatorii de sfeclă de zahăr beneficiind, printre altele, şi de instruiri periodice organizate în vederea îmbunătăţirii producţiei şi a calităţii zahărului fabricat la Luduş. „Relaţia cu fermierii noi considerăm că este foarte bună şi în fiecare an încercăm să le organizăm simpozioane tematice, de primăvară şi de iarnă. Tematicile sunt diverse, de exemplu le prezentăm rezultatele obţinute pe câmpurile experimentale, cum s-au comportat seminţele în anumite zone geografice. Pământul este al fermierilor, iar noi aducem seminţele şi le ordonăm şi urmărim modul în care acestea se comportă, varietăţile noi propuse de selecţionarii tradiţionali de seminţe. Tendinţa e de împrospătare permanentă, e nevoie de experimentare, astfel încât să vedem care dintre seminţe sunt adaptate climei şi solului nostru. Aceste seminarii au dat rezultate pozitive şi fermierii sunt mulţumiţi, mai ales după sosirea Tereos, toţi sunt de acord că seminţele primite sunt de o calitate superioară. O altă temă de discuţie este reprezentată de măsurile agrotehnice, respectiv punctarea unor greşeli făcute în anul precedent astfel încât să nu se mai repete şi să poată fi ameliorate. Analiză şi predicţie. De asemenea, dorim să insităm pe un program cât mai adaptat condiţiilor noastre de fertilizare, pentru că o fertilizare bună duce la rezultate bune. Am făcut un câmp de experienţe pentru a arăta impactul gradual al dozei de azot şi s-a văzut foarte bine un grafic potrivit căruia cu cât creşte conţinutul de azot în fertilizare, cu atât conţinutulde zahăr este mai mic. Acestea sunt preocupările noastre, astfel încât fermierii să obţină rezultate cât mai bune. Totodată, considerăm că o fertilizare corectă aduce economii şi în ceea ce priveşte folosirea inputurilor”, a punctat Adrian Luţă.

zahar 3

Renunţarea la cote, benefică pentru fermieri

În cea ce priveşte persepctivele de viitor, acestea sunt pozitive. Din anul 2017, Uniunea Europeană pregăteşte renunţarea la cote, demers despre care Adrian Luţă consideră că este benefic penru cultivatorii de sfeclă de zahăr din ţara noastră. „Câştigându-se neaplicarea ordinului, am revenim la o cotă de 33.000. Dorinţa pentru anul 2016 este creşterea suprafeţei şi revenirea la suprafaţa contractată la 5.000 de hectare pentru că în 2017 vrem să ajungem la 6.000 de hectare. Trebuie pregătit anul comercial 2017, deoarece după 1 octombrie 2017 dispar cotele în Uniunea Europeană şi atunci vom putea vinde în ţară orice cantitate de zahăr suplimentară. E un semnal foarte pozitiv pentru fermieri, pentru că până acum România avea o cotă anuală de circa 100.000 de tone, iar consumul de aproximativ 500.000 de tone. Putem creşte de cinci ori. Putem produce noi, nu e nevoie să se aducă zahăr din import”, a subliniat directorul Tereos România Luduş. „Din câte ştim noi, încă se mai păstreză subvenţia, până în 2020. În momentul de faţă, fermierii români au cea mai mare subvenţie la sfeclă din toate ţările membre ale Uniunii Europene, lucru care a fost vehement contestat de englezi şi nemţi, dar în final a rămas aşa. În concluzie, fermierii români trebuie să profite de acest atu, cât îl mai au. Există potenţial şi tot ce se produce va putea fi valorificat în România”, a conchis Adrian Luţă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE