Home / Cultură / Polonezii din România știu cum să păstreze tradițiile. Tânăra generație vine tare din spate

Polonezii din România știu cum să păstreze tradițiile. Tânăra generație vine tare din spate

Distribuie

poloneziPreședintele Organizației de Tineret din cadrul Uniunii Polonezilor din România, Alina Spaine, a declarat, în cadrul celui mai mare festival al minorităților naționale din România, ProEtnica, că tinerii polonezi din comunitate vin tare din spate și fură meseriile vechi, ducând astfel mai departe tradițiile și obiceiurile etnicilor polonezi din România.

Comunitatea poloneză a fost prezentă la ProEtnica XIII cu meșteri populari, dansatori și copii, care n-au lipsit o secundă de la standul de prezentare. Președintele Organizației de Tineret a spus că anul acesta s-a pus accent pe sculptura în lemn, fiind prezent la festival artistul Eugen Zielonka, cu motive tradiționale poloneze, care întruchipează natura. „Un grup de polonezi a înființat Uniunea la București, iar apoi s-a mutat la Suceava. Participăm în fiecare an la Festivalul ProEtnica și aducem cu noi și meșteri populari. Anul acesta, am venit cu Eugen Zielonka, sculptor în lemn, care a pregătit fel și fel de motive tradiționale poloneze, care întruchipează natura: frunze, viță de vie, coarne de animale. Este o veche îndeletnicire a polonezilor. Artiștii noștri se mai ocupă și cu sculptura în piatră. Pe lângă sculptură, meșterii Uniunii Polonezilor din România se mai ocupă și cu dogăritul, adică confecționarea butoaielor pentru a se păstra mai bine și pentru a avea o altă aromă băuturile fierte, inclusiv vinurile. Este o îndeletnicire încă din anul 1834, de când s-au stabilit polonezii în Solonețu Nou. În jur de 30 de familii din Polonia au venit și s-au stabilit în această zonă. În comunitatea noastră sunt foarte mulți meșteri populari și din urmă vine tânăra generație, care fură din meseriile vechi. Până și costumele noastre tradiționale sunt cusute cu mâna. Ca simbolistică predomină elementele din natură: florile și frunzele”, a precizat Alina Spaine.

Din partea Uniunii Polonezilor a mai fost prezent Ansamblul Solonceanca, din Solonețu Nou, județul Suceava, care a luat naștere în anul 1990, și care a susținut un spectacol la scena din Piața Cetății.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Ziua Mondială a Poeziei, prilej de întâlniri literare și muzicale la BJ Mureș

Distribuie Începând cu anul 1999, poezia a primit o zi a ei fiind celebrată în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.