Home / Recomandări zi de zi / Povestea hameiului, spusă de Nicolae Teşculă

Povestea hameiului, spusă de Nicolae Teşculă

Distribuie

111Prezent la deschiderea oficială a celei de-a treia ediţii a Festivalului Hameiului de la Seleuş, eveniment organizat între 22-23 august la ferma de Hamei de la Seleuş, comuna Daneş, directorul Muzeului de Istorie din Sighişoara, Nicolae Teşculă, a propus celor prezenţi o inedită incursiune în istoria hameiului.

Ingredient pentru bere şi plantă medicinală

În prima parte a alocuţiunii, Nicolae Teşculă a subliniat câteva din calităţile terapeutice avute de planta denumită în limba latină „Humus lupus”. „Ne aflăm la o sărbătoare a hameiului, o plantă foarte veche numită şi „Humus lupus”, o plantă perenă, agăţătoare şi care – multă lume nu ştie – pe lângă domeniul industrializării berii are şi un important rol de exemplu în bucătărie. Se spune că fragedele lăstare de hamei se folosesc la ciorbe şi sarmale şi are aceleaşi proprietăţi curative ca şi sparanghelul. De asemenea, este şi o plantă medicinală bogată în vitamina B2, folosită la prepararea berii dar şi la prepararea de infuzii, pulberi şi extrase diverse, apreciate pentru proprietăţile lor calmante prin substanţe active din componenţa lor. Preparatele din hamei au o acţiune uşor sedativă, antibacteriană, antispastică, tonică, amară şi afrodisiacă”, a punctat, de pe scena festivalului, directorul Muzeului de Istorie din Sighişoara.

Cea mai bună bere, făcută la mănăstiri

A urmat apoi o întoarcere în timp cu peste 1200 de ani, până la prima atestare despre cultivarea hameiului. „Despre cultivarea hameiului se ştie că este atestată în anul 736 după Hristos, în regiunea Hallertau din Germania de astăzi. Prima documentare a autorizării hameiului la prepararea berii a fost făcută în anul 822, când un abate benedectin a scris o listă cu îndatoririle călugărilor printre care se numără şi recoltarea hameiului care urma să fie folosit în prepararea berii. După cum se ştie, şi astăzi în spaţiul german cea mai bună bere este făcută la mănăstiri”, a subliniat Nicolae Teşculă.

Lege a purităţii berii, în 1516

Potrivit directorului Muzeului de Istorie din Sighişoara, cultivarea hameiului în scop comercial a început în Germania abia în secolele XII-XIII, iar primele exporturi de hamei din spaţiul german datează din secolul al XIII-lea. Încet-încet, hameiul a devenit indispensabil în procesul tehnologic de fabricare a berii. „În Anglia, prima dovadă a utilizării hameiului este în anul 1412. Pentru o perioadă berarii au făcut în paralel berea de hamei cu cea care nu avea atâta hamei pe care au numit-o „Ale”. La data de 23 aprilie 1516, celebra Lege a purităţii berii – Reinheitsgebot – a intrat în vigoare declarând în spaţiul german şi apoi în întreaga lume că cel de-al treilea ingredient legal al berii, pe lângă apă şi malţ, este hameiul. În anul 1710, Parlamentul englez a interzis utilizarea altor ingrediente amare în utilizarea berii în afară de hamei. Se spunea că cei care nu foloseau hameiul li se tăia capul. Astfel, hameiul a devenit ingredientul principal atât pentru aromă, cât şi pentru gust. Pe teritoriul ţării noastre, prima atestare scrisă referitoare la bere şi la berari o avem în anul 1366, în Transilvania, când este menţionat Iacob Berarul din Cluj. Tot atunci, în această zonă apar şi primele plantaţii. Prima de un iugăr a fost înfiinţată la Cluj în anul 1860, cu hamei adus din străinătate, iar apoi, după cum se ştie, acest hamei a fost cultivat şi este cultivat de peste 100 de ani în zona Sighişoarei”, a menţionat Nicolae Teşculă.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.