Proiect de 2,5 milioane de euro pentru reabilitarea cetăţii Saschiz Consiliul Judetean Mures
  • admin
  • 0 comentarii
  • 1038 Vizualizări

Proiect de 2,5 milioane de euro pentru reabilitarea cetăţii Saschiz

1 saschizConsilierii judeţului Mureş au aprobat, la începutul anului 2016, alocarea sumei de 100.000 de lei pentru susţinerea unor proiecte de reabilitare a cetăţilor din Sighişoara şi Saschiz, în cazul în care autorităţile din cele două localităţi vor întocmi proiecte care necesită sprijin financiar imediat, în perspectiva accesării de fonduri europene.

Piloni de bază pentru turismul mureşean

Decizia a fost explicată de Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, care a subliniat că reabilitarea celor două cetăţi, din Sighişoara şi Saschiz, ar reprezenta un pas mare pentru consilidarea unui pilon de bază al turismului mureşean, cu efecte benefice pentru viitor în ceea ce priveşte dezvoltarea turismului din judeţ. „În ceea ce priveşte cetăţile aflate în patrimoniul UNESCO, se va deschide o axă de finanţare a acestora, respectiv pentru reabilitarea lor. În judeţul Mureş avem în vedere Cetatea Medievală Sighişoara care este sit UNESCO şi de asemenea Cetatea Ţărănească Saschiz care este şi ea sit UNESCO. La construcţia bugetului pe 2016 am avut în vedere să rezervăm 100.000 de lei, pentru a putea cofinanţa dacă Sighişoara respectiv Saschiz vor avea nevoie de sume în cazul în care vor depune aceste proiecte. Noi, Consiliul Judeţean, suntem  pentru aceste proiecte şi vom sprijini financiar dacă va fi cazul proiectele respective. Ceea ce noi ne dorim este să punem în valoare cât mai mult ceea ce avem valoros la noi în judeţ. Faptul că cele două obiective, Cetatea Medievală Sighişoara şi Cetatea Ţărănească Saschiz sunt deja pe lista UNESCO arată un plus pentru cele două obiective turistice, drept pentru care ne-am aplecat şi noi, la Consiliul Judeţean, mai mult atenţia spre cele două obiective şi ne-am exprimat disponibilitatea de a sprijini cele două obiective”, a declarat Ciprian Dobre.

2 saschiz

Proiecte mai vechi sau mai noi…

Situaţia celor două cetăţi aflate în patrimoniul UNESCO şi care necesită reabilitare sunt atent monitorizate de arhitectul şef al Consiliului Judeţean Mureş, Răzvan Şipoş. “La Sighişoara şi la Saschiz se intenţionează restaurarea cetăţilor şi punerea fortificaţiilor în siguranţă. Există un proiect mai vechi şi pentru fortificaţii, care fac parte din dosarul de clasare în patrimoniul UNESCO, adică este datoria statului român, veche, din anii 90, când s-a întocmit acel proiect. Între timp, s-au distrus mai multe fortificaţii, adică a evoluat distrugerea, şi ar trebui actualizate proiecte. Primăria Sighişoara intenţionează pe de o parte să se ocupe de aceste fortificaţii şi să restaureze Turnul cu Ceas. Există nişte fonduri regionale dedicate activităţii de restaurare şi încearcă atât Primăria Sighişora cât şi Primăria Saschiz să îşi depună dosarele pentru a obţine finanţare. Primăria Sighişoara are şanse pentru că Turnul cu Ceas este un obiectiv foarte important, se acordă un punctaj pentru obiectivele UNESCO, clasate în patrimoniul mondial, şi faptul că se doreşte să se facă un muzeu în Turnul cu Ceas şi există deja o utilizare a Turnului cu Ceas, care este integrat în viaţa oraşului, fiind un obiectiv care poate să îşi câştige practic inclusiv banii cu care să fie întreţinut. Cred că va fi un avantaj. La Saschiz există un proiect care a fost făcut pentru exerciţiul financiar trecut, el viza aproape o reconstrucţie a cetăţii, ceea ce din punctul de vedere al specialiştilor în restaurare e o opţiune discutabilă”, a afirmat Răzvan Şipoş. “Acum Saschizul e într-o situaţie mai delicată în sensul că fostul proiectant nu mai doreşte să continue acest proiect şi să îl actualizeze şi cred că cei de la Primăria Saschiz se află în situaţia de a găsi un alt proiectant. A avut loc o dezbatere publică la care au participat mulţi specialişti şi care s-au pronunţat cu privire la calitatea proiectului pe care îl deţinea Primăria Saschiz. Cred că cei care vor actualiza proiectul vor avea în vedere toate aceste puncte de vedere”, a completat arhitectul şef al judeţului Mureş.

Potrivit acestuia, deocamdată cele două administraţii locale, din Sighişoara şi Saschiz, nu au solicitat sprijin financiar din partea autorităţii judeţene. “Consiliul Judeţean Mureş a considerat că e important să aloce fonduri prin care în cazul în care Sighişoara sau Saschiz s-ar împotmoli din motive financiare să încheie rapid un parteneriat cu ei în cazul în care este nevoie şi să aloce din fondurile Consiliului Judeţean bani pentru a nu stopa proiectul din aceste motive. Deocamdată ei nu au solicitat aceste parteneriate, s-ar putea să se descurce din fondurile lor”, a arătat Răzvan Şipoş.

3 saschiz soaita

Proiect integrat, de 2,5 milioane de euro

Situaţia din prezent a fost explicată de Ovidiu Şoaită, primarul comunei Saschiz, care a anunţat că instituţia pe care o conduce are în pregătire un proiect în valoare de 2,5 milioane de euro. „Avem un proiect integrat, în valoare de 2,5 milioane de euro, care prevede drumuri de acces şi reabilitarea Cetăţii. Avem toată documentaţia tehnică necesară, autorizaţii de construcţie, detalii de execuţie şi dorim să aplicăm pe Programul Operaţional Regional, pe Axa 5.1, sesiune deschisă, cu termen de depunere până în noiembrie 2016. Proiectul este finalizat din 2012, ce mai trebuie să facem acum este să reactualizăm, să reexpertizăm şi să aducem totul la zi, deoarece unele lucruri s-au modificat din 2012 până în prezent, având în vedere că această cetate este şi în fază avansată de degradare. Sperăm să primim finanţarea, deoarece sunt prioritare, au puncte în plus, obiectivele cuprinse în patrimoniul UNESCO. Saschizul, alături de celelalte şapte sate, întreaga localitate este cuprinsă în acest patrimoniu mondial”, a declarat Ovidiu Şoaită.

Pentru ca soluţiile cuprinse în proiect să fie cele mai optime, Primăria comunei Saschiz a organizat, recent, şi o dezbatere publică pe tema proiectului. „Am avut şi dezbatere publică la care au fost prezenţi mai mulţi specialişti. Din păcate, arhitectul atestat pe partea de restaurare, care a şi făcut detaliile de execuţie, nu a putut să fie prezent. Unii specialişti au fost în dezacord cu ceilalţi legat de anumite soluţii şi observaţiile lor vor fi cuprinse în proiect. Practic, cetatea e coroana de pe capul comunităţii noastre. Şi aşa aduce foarte mulţi turişti şi după ce va fi restaurată sperăm să intrăm într-un ritm normal, să se dezvolte comunitatea, să se facă diverse servicii de agrement, de ocupare a timpului. Sperăm să fie o sursă de dezvoltare a comunităţii”, a subliniat Ovidiu Şoaită.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE