Recorduri eşuate la Festivalul Sighişoara Medievală Sighișoara
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 252 Vizualizări

Recorduri eşuate la Festivalul Sighişoara Medievală

111Directorul tehnic al Festivalului Sighişoara Medievală 2015, Dan Gliga, totodată reprezentant al Asociaţiei Culturale „Teatrul Scena”, a anunţat joi, 27 august, în plenul Consiliului Local al municipiului Sighişoara, că niciuna din cele trei tentative de record mondial de la ediţia din acest an a Festivalului Sighişoara Medievală nu se va regăsi în celebra Guinness Book.

Comisia Guinness Book, absentă de la festival

În cadrul şedinţei, consilierii locali au avut în mapă un raport despre desfăşurarea Festivalului Sighişoara Medievală 2015, în perioada 23-26 iulie, document întocmit de conducerea Asociaţiei Culturale „Teatrul Scena”, organizatoarea principală a manifestării. „Recordurile n-au fost declarate ca fiind scrise în Cartea Recordurilor. Discutăm despre două lucruri diferite. La momentul la care am discutat despre aceste lucruri, am zic că va fi cel mai mare, diametrul cel mai mare al covrigului. Într-adevăr, am făcut demersuri pentru a accesa aceste lucruri în Cartea Recordurilor, da, dar din păcate toate aceste lucruri s-au întâmplat foarte târziu, pentru că un asemenea dosar se depune cu cel puţin trei săptămâni înainte, pentru a putea avea o echipă din partea reprezentanţilor Guinness Book. Dosarul respectiv ar fi trebuit să prevadă şi plata unei sume de bani, 4.500 de lire (aproximativ 27.000 lei – n.r.) pentru participarea reprezentanţilor, lucru care nu a fost posibil datorită întârzierii. Dar totuşi, la nivel de ce înseamnă realizarea acestor lucruri, este cea mai mare spadă, cel mai mare covrig şi cel mai mare steag care a fost ancorat în timpul festivalului. Faptul că acestea nu vor fi evidenţiate în Cartea Recordurilor, asta nu schimbă cu nimic lucrurile”, a explicat Dan Gliga consilierilor locali din Sighişoara, despre cele trei tentative de record mondial: cea mai mare spadă din lume, cel mai mare covrig din lume şi cel mai mare steag cavaleresc din lume.

112

Viitor incert pentru Sabia Titanilor

Întrebat ce s-a întâmplat cu cea mai mare spadă din lume, înaltă de 4,5 metri, expusă în Cetatea Medievală Sighişoara şi vandalizată de autori necunoscuţi, Dan Gliga a răspuns că aceasta se află, momentan, la Târgu-Mureş, pentru a fi restaurată şi redată apoi circuitului turistic. „În urma festivalului, sabia a rămas expusă, din păcate ea a fost supusă unui act de vandalism, noi am trecut peste acest moment, vom reface spada şi dacă există interes… va tebui să se decidă la nivel de Consiliu Local dacă se doreşte acest lucru, pentru că în momentul în care se doreşte acest lucru, ca spada să rămână la Sighişoara, pentru că totuşi este un simbol al Sighişoarei, este nevoie de o hotărâre în acest sens, va trebui luată în patrimoniu pentru că totuşi reprezintă o lucrare specială. Am avut un plasament care a fost pus la dispoziţie de Primărie la momentul finalizării evenimentului, urmând ca după eveniment Consiliul Local să decidă dacă această spadă să rămână în patrimoniul municipiului sau dacă nu… Nu vă ascund faptul că în acest moment avem două solicitări de la două cetăţi pentru a duce această spadă. În momentul de faţă, spada este la Târgu-Mureş, la atelierul unde a fost confecţionată, pentru a fi refăcută, dar se aşteaptă în continuare decizia Consiliului Local cu privire la acest aspect. Din punctul nostru de vedere, locul ei este aici, la Sighişoara”, a subliniat directorul tehnic al Festivalului Sighişoara Medievală 2015.

Venituri şi cheltuieli de 343.595 lei

Totodată, reprezentantul Asociaţiei Culturale „Teatrul Scena” a prezentat şi bilanţul contabil al Festivalului Sighişoara Medievală 2015. Potrivit documentului, la ediţia din acest an s-au vândut 18.667 de bilete, iar totalul încasărilor a fost de 343.595,5 lei, astfel: 186.670 lei din bilete de acces spectacol, 139.629 lei din taxe de participare la festival, 14.000 lei din sponsorizări şi 3.296,5 lei din contracte de promovare.

În ceea ce priveşte cheltuielile Asociaţiei Culturale „Teatrul Scena” pentru organizarea evenimentului, acestea s-au cifrat la 343.595,5 lei, principala categorie de cheltuieli fiind de 147.653,2 lei şi reprezentând „plăţi către formaţiuni artistice, conferenţiari şi artişti”.

Plus de 129.582 lei de la Consiliul Local

De asemenea, bugetul festivalului a beneficiat şi de aportul Consiliului Local al municipiului Sighişoara, care a alocat suma de 129.582 lei pentru următoarele cheltuieli: 21.000 lei – scene, sonorizare scene şi lumini, 18.400 lei – pază, 9.030 lei – cazări în internate, 8.000 lei – reţea racordare energie electrică, 8.000 lei – Schuster Ecosal, 7.300 lei – Asociaţia Ordinul Cavalerilor de Mediaş, 7.200 lei – Asociaţia Corvinorum Ordo, 6.500 lei – Asociaţia Mega Music – Artist Management, 6.000 lei – Asociaţia Culturală Dram Center 7, 5.952 lei – toalete ecologice, 5.500 lei – Asociaţia Culturală Scat Concret, 5.400 lei – Asociaţia Culturală Nomen Est Omen, 5.000 lei – Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală, 4.300 lei – Asociaţia Culturală ţara de Sus, 4.000 lei – Asociaţia Open Art, 4.000 lei – Asociaţia Muhlbach 1245 şi 4.000 lei – consum curent.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE