Home / Invatamant / Respect pentru Joseph Haltrich adus de elevii sighişoreni

Respect pentru Joseph Haltrich adus de elevii sighişoreni

Distribuie

Sala “Mihai Eminescu” din Sighişoara va găzdui joi, 3 aprilie, începând cu ora 17.00 spectacolul caritabil susţinut de elevii Liceului Teoretic “Joseph Haltrich”, moment care va încheia programul de educaţie muzeală “Haltrich, un liceu, o istorie”, desfăşurat de Muzeul de Istorie Sighişoara împreună cu clasa a X-a E a acestui liceu, în perioada octombrie 2013-aprilie 2014.

“Pentru a şti unde suntem azi, pentru a întelege importanţa şcolii noastre, a privilegiului de a fi elevii Liceului Teoretic „Joseph Haltrich” din Sighişoara, am început programul de educaţie muzeală ˝Haltrich, un liceu, o istorie˝, care să ne ajute înspre cunoaştere. Proiectul s-a derulat pe tot parcursul primului semestru al anului şcolar cu continuare până în data de 3 aprilie 2014. A avut ca principal obiectiv descoperirea unor aspecte mai puţin cunoscute din istoria acestui liceu: tradiţii, obiceiuri, tabieturi, istorii şi poveşti despre elevii de ieri dar şi cei de azi ai acestei şcoli, cea mai veche şcoală din Sighişoara. Foşti profesori şi foşti absolvenţi, personalităţi datorită cărora urcăm veseli în fiecare dimineaţa cele 175 de trepte ale Scării Şcolarilor. Fără greutate. Cu mândrie ar trebui. Acestea sunt gândurile cu care am pornit la drum în octombrie 2013, împreună cu elevii clasei a X-a E de la Liceul Teoretic “Joseph Haltrich”.  Am avut invitaţi care ne-au introdus în lumea fascinantă a trecutului acestei instituţii de învăţământ, de altfel, aşa cum am spus, cea mai veche şcoală din Sighişoara: domnul Hermann Fabini, domnul Peter Ambrozius şi alţii. Am făcut incursiuni în vechiul cimitir şi am identificat locurile unde se odihnesc foşti directori, foşti profesori şi foşti elevi ai vechii Şcoli din Deal, de-a lungul a câteva sute de ani”, a precizat Florina Ştefan, Specialist în ştiinţele comunicării, Coordonator programe educaţie muzeală în cadrul Muzeului de Istorie Sighişoara.

“Să citească o poveste scrisă de el”

Fondurile care se vor strânge în urma  spectacolului din 3 aprilie   vor fi  donate Consistoriului Evanghelic şi vor fi folosite pentru restaurarea mormântului lui Joseph Haltrich, aflat într-o stare de uitare şi degradare în localitatea Şaeş, jud. Mures. Preţul biletului de intrare este de 5 lei. “Concentrându-ne pe personalitatea lui Joseph Hatrich, fost director al Gimnaziului Evanghelic din Deal după Revoluţia de la 1848, om de cultură, culegător de basme populare săseşti, preot după retragerea din învăţământ, am făcut o excursie în satul Şaeş, comuna Apold, judeţul Mureş, unde i-am găsit mormântul. Ne-am gândit să facem ceva să-l restaurăm, pentru ca viitorii elevi să facă acolo un popas, să citească o poveste scrisă de el, să-l comemoreze…..  şi am decis să încheiem proiectul nostru cu un spectacol în memoria lui Joseph Haltrich. Aşteptăm sighişorenii să participe la spectacol şi astfel, să contribuie la actul de restaurare a mormantului acestui om de cultură al oraşului nostru, căruia unul dintre cele mai importante licee din Transilvania, îi poartă numele”, a menţionat Florina Ştefan.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Elevi de la Gimnaziul ”Dacia” calificați la Olimpiada Națională de Matematică

Distribuie Școala Gimnazială “Dacia” din Târgu Mureș va fi reprezentată și în acest an școlar …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.