Home / Cultură / VIDEO: Sărbătoarea Maria Doch cinstită la Batoș

VIDEO: Sărbătoarea Maria Doch cinstită la Batoș

Distribuie

1Forumul German şi Primăria comunei Batoş au adus marți 2 februarie, un frumos cadou locuitorilor comunei, reînviind un vechi şi frumos obicei tradiţional săsesc, intitulat Maria Doch. Sărbătoarea găzduită de Căminul Cultural din comună coincide cu Întâmpinarea Domnului şi Intrarea în Templu a lui Isus Hristos, sărbătoare în care comunitatea saşilor aduce cinstire Fecioarei Maria. ”Este pentru al șaptelea an consecutiv când, cu ocazia sărbătorii săsești Maria Doch oamenii se întâlnesc la Căminul Cultural din Batoș,. Sunt prezenâi în primul rând locuitorii comunei noastre, fie că sunt români, maghiari, sași sau țigani și constesc această frumoasă tradiție. Avem invitați grupuri folclorice din comună, de la Reghin, românești, săsești, ungurești. Pentru a completa tradiția săsească, avem și o piesă de teatru adusă de trupa ”Clasic” a Casei de Cultură ”Eugen Nicoară” din Reghin. Deși luna ianuarie a trecut, suntem la al patrulea eveniment cultural pe care l-am avut în acest an , iar pe parcursul lunilor ce vor urma vor veni și altele, fie șezători, baluri tradiționale care să pună în valoarea cultura și tradiția fiecărei etnii în parte”, a precizat Dumitru Cotoi, primarul comunei Batoș.

Semn de prețuire între frați

2Binecuvântarea creștină a sărbătorii de la Batoș a fost adusă de preoții Ioan Stoica și Johann Zey care au subliniat buna conviețuire între etnii pe meleagurile Batoșului ”Întâlnirea noastră este pricinuită îndeosebi de sărbătoarea fraților noștri evanghelici. Mă bucur că lumea a venit în număr atât de mare, dovada semnului de prețuire între frați, semn al legăturii dragostei și respectului între oameni. Nu are importanță limba vorbită, haina purtată, religia din suflet, are importanță legătura noastră a tuturor și a fiecăruia în parte cu Dumnezeu, pentru că El este Tatăl Nostru, al tuturor”, a spus părintele ortodox Ioan Stoica. La rândul său, părintele evanghelic Johann Zey a lăudat implicarea celor din Batoș pentru ca tradiția de Maria Doch să nu se piardă. ”La noi la sași, ziua de 2 februarie se sărbătorește din timpuri străvechi, când sașii se întâlneau la bal duupă slujba de la biserică, unde petreceau cu toții. Mă bucur că aici la Batoș această tradiție a sărbătorii Maria Doch s-a păstrat, lucru care din păcate în alte locuri nu s-a întâmplat. Avem noroc cu doamna Rodica Uleșan și cu primarul Dumitru Cotoi că susțin această tradiție și putem ține în fiecare an această serbare împrreună. Maria Doch este o sărbătoare a tuturor Măriilor la noi la evanghelici, este practic ziua lor onomastică. Cum alții creștini o cinstesc pe 15 august, noi evanghelicii o cinstim pe Maria în fiecare an pe 2 februarie”, a precizat părintele Johann Zey.

Să continuați împreună”

3Tradiția spune că serbarea de Maria Doch este completată de o scenetă de teatru, lucru respectat de gazdele din Batoș, prin avanpremiera spectacolului de teatru ”Transmitem în direct” pus în scenă de trupa de tearu ”Clasic” a Casei de Culturăn ”Eugen Nicoară” din Reghin. Seara a continuat cu momentele artistice susținute de Corul de copii al Forumului German din Batoș, Grupul folcloric ”Dedrățerana” din Dedrad, Grupul ”Dăscălițele” din Goreni, Ansambluri de Dansuri a Forumului German din Reghin , Grupul folcloric ”Flori de Măr ” din Batoș și surorile Anișoara și Mărioara din Uila. La final, Grupul de copii Siebenburger din Batoș alături de toate ansamblurile prezente au urcat pe scenă pentru un ultim moment artistic , înterpretarea cântecului ”Frați creștini din lumea întreagă”. 

Felicit pe toți pentru această seară minunată, și fac promisiunea că în continuare, împreună cu echipa care este alături întotdeauna de mine vom susține asemenea acte culturale sau de altfel. Doresc să continuați împreună, să fiți uniți, și indiferent de ce ne comandă cei din America sau de prin Europa, chiar și de unii de la București, să faceți dumeavostră ce e mai bine pentru voi și pentru comuna noastră”, a subiniat primarul Dumitru Cotoi.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.