Tehnologie futuristă la expoziţie interactivă Invatamant
  • edith.veres
  • 0 comentarii
  • 186 Vizualizări

Tehnologie futuristă la expoziţie interactivă

1Roboţei programabili din lego, drone pentru urmărire şi căutare, pneumobile precum şi exponate cu aplicabilitate imediată, roboţi industriali şi materiale inteligente. Toate acestea şi multe altele vor putea fi studiate la expoziţia – workshop „Automatizări, Robotică şi Mecatronică” organizată deja în mod tradiţional de către Universitatea Cultural – Ştiinţifică (UCŞ) Târgu-Mureş vineri, 4 decembrie, ora 13.00, în incinta Casei de Cultură „Mihai Eminescu” din municipiu. O a treia ediţie întregită în premieră cu componenta dedicată inventicii, municipiul Târgu – Mureş fiind deja un centru important în domeniu, precum şi cu o serie de noi participanţi.

 Activităţi interactive

O sesiune de comunicări va completa expoziţia, prilej pentru elevii şi studenţii interesaţi de cercetarea în domeniu să afle tendinţele momentului şi temele de cercetare actuale în cadrul universităţilor din municipiu, a arătat directorul instituţiei organizatoare, dr. Csegzi Sándor. Noutate absolută este şi prezenţa la expoziţie a câtorva societăţi comerciale care vor participa nu cu scopul promovării comerciale a firmei ci de a promova noul, ideile, inovaţia. Acestora li se adaugă prezenţa deja scontată a câtorva dintre şcolile şi universităţile din oraş, liceul „Electromureş” şi „Bolyai”, precum şi Universitatea „Petru Maior” şi Sapientia, lista fiind în continuare deschisă pentru doritori. Rolul de iniţiator şi catalizator a fost asumat de către UCŞ, fiind o instituţie care funcţionează sub „umbrela” autorităţii locale, a arătat Csegzi. „Este unul din rolurile noastre importante de a contribui la conlucrarea între instituţii, de a pune în valoare iniţiative şi evenimente pentru cei care eventual nu au această posibilitate”, a subliniat directorul UCŞ.

Învăţământul să se îndrepte către practică

Partener deja tradiţional, Facultatea de Inginerie din Universitatea „Petru Maior” va fi prezentă cu exponate atractive cu aplicabilitate practică, majoritatea realizate de către studenţi. Profesorul Mircea Dulău, reprezentantul UPM a remarcat în plus faptul că amploarea iniţiativei UCŞ creşte de la un la altul. „Iar faptul că partea expoziţională este completată cu cea de sesiune de comunicări este demn de menţionat. Asta oferă prilejul să arătăm atât exponatele, cât şi temele de cercetare de interes”, a explicat Dulău. Importanţa aplicabilităţii practice atât pentru vizitatori cât şi în ce îl priveşte, în special pentru elevi, a fost subliniată şi de profesorul Pethö László, de la liceul „Electromureş”. Acesta s-a arătat mulţumit de faptul că elevii au ocazia să concretizeze practic cele învăţate în teorie. „Consider că în prezent învăţământul acordă o atenţie disproporţionat de mare teoriei în detrimentul practicii. Asta se simte pentru că la ora actuală agenţii economici caută meseriaşi şi nu găsesc. Învăţământul trebuie să schimbe macazul către practică”, a subliniat profesorul. Liceul va participa la expoziţie cu lucrări realizate de elevi, sub supravegherea profesorilor. „Mici automatizări, un roboţel pe bază de lego care va face demonstraţii. Un elev la 17-18 ani preferă să realizeze o schemă practică decât să rezolve o problemă de matematică. Este un ajutor spiritual şi practic pentru elevii care îşi pot vedea astfel eforturile materializate”, a fost de părere Pethö.

Entuziasmul furnizat de gimnaziştii de la Bolyai

Universitatea „Sapientia” se va prezenta cu o serie de exponate atractive, printre care şi celebrul pneumobil care va putea fi şi de această dată testat de către vizitatori. „În plus, participăm cu trei lucrări care conţin aspecte teoretice poate mai greu digerabile, dar cu aplicabilitate practică care ar putea intra în cotidian în termen scurt”, a dezvăluit Forgó Zoltán, reprezentantul „Sapientia”, o universitate departe de centrul geografic al oraşului dar bine integrată în comunitate. Cunoscând entuziasmul echipei UCŞ conduse de dr. Csegzi, interesante se anunţă şi câteva dintre exponatele cu care se vor prezenta, respectiv roboţi autonomi şi futuristele drone de urmărire şi căutare. Organizatorii speră într-o participare cât mai largă a tuturor vizitatorilor şi nu doar a specialiştilor, majoritatea exponatelor fiind nu doar inovative dar şi atractive şi funcţionale. Entuziasmul suplimentar va fi furnizat de către gimnaziştii de la „Bolyai”, însoţiţi de profesoara Anna Ignat, care au făcut o figură deosebită şi la precedenta ediţie, fiind atracţia expoziţiei. Organizatorii vor trimite autobuze la şcolile care vor dori să participe la eveniment, cu condiţia semnalării acestei necesităţi la directorul UCŞ, Csegzi Sándor.

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE