”Tinerii citesc”: Monica Avram, directorul Bibliotecii Județene, demontează un mit Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 496 Vizualizări

”Tinerii citesc”: Monica Avram, directorul Bibliotecii Județene, demontează un mit

foto 3

În perioada  05-06 mai, Biblioteca Județeană Mureș găzduiește Conferința ANBPR BiblioPublica 2016, cu tema „Biblioteca publică între adaptare și reinventare”, manifestare ştiinţifică de importanţă majoră pentru biblioteconomia românească. Evenimentul a fost onorat de prezența prof. Dimitrie Poptămaș, care, timp de două decenii a fost director al Bibliotecii Județene Mureș, până la pensionare.

Întâlnirea tradițională a membrilor Asociației, Conferința de primăvară oferă un spațiu generos de interacțiune profesională între comunitatea bibliotecarilor și principalele structuri de conducere la nivel asociativ. Cu acest prilej, cei 150 de participanți la eveniment, vor lua contact cu  tendințele și bunele practici ale domeniului și își vor împărtăși experiențele de lucru, în vederea sincronizării activității la nivelul rețelei profesionale naționale.

În deschiderea Conferinței un cald salut de bun venit le-a adresat Ciprian Dobre, președintele Consiliului Județean Mureș care a ținut să puncteze în alocuțiunea sa, misiunea bibliotecarului, ca și om de cultură, creator, formator, furnizor de informaţii calitative.

Bibliotecari din toată țara

Rolul tradițional  al bibliotecarului este de „custode cultural” sau de „ghid cultural”, care diseminează informaţiile pentru a veni în sprijinul utilizatorului.

foto 1 (2)

Evenimentul de astăzi reunește biliotecari și colegi din toată țara, în cadrul unor întâlniri unde se discută problemele cu care se confruntă bibliotecile din România, strategii pentru găsirea unor soluţii viabile, tot ceea ce duce la o mai bună relaționare între diferitele structuri profesionale ale Asociației. Este  pentru a doua oară când se organizează la Târgu Mureș, s-a mai întâmplat în aprilie 2012 si ne-am bucurat de o conferință interesantă”  a declarat Monica Avram, Directorul Bibliotecii Județene Mureș și Vicepreședinte al ANBPR.

Potrivit celor adăugate de domnia sa, anul acesta organizarea este inedită și se va derula sub formă de ateliere tematice paralele, oferind, astfel, contextul adecvat pentru  dezbateri și consultări pen diferite grupuri profesionale, bibliotecari, metodiști, coordonatori de formare profesională, directori, contabili și personal de specialitate sau personal administrativ din bibliotecile publice. ”Sperăm ca, această manieră de lucru să permită dialogul și schimbul de experiență între colegi și să conducă la o mai bună relaționare între diferitele structuri profesionale ale Asociației”,  a mai adăugat Monica Avram.

Mit demontat: tinerii citesc

În cadrul evenimentului, directoarea Bibliotecii a ținut să demonteze mitul potrivit căruia ”tinerii nu citesc”. Dimpotrivă, tocmai elevii și studenții sunt pătura care îngroașă rândurile la bibliotecă, chiar dacă numărul lor a scăzut în ultimii 10 ani, cu 20 de procente. De ce nu mai citește lumea?!

”Există acea tendință generalizată, nu doar la nivel național, ci la nivelul întregii Europe, de a pune biblioteca, în particular, cultura în general, pe locul doi. Ne îndepărtăm ușor ușor de la statul liniștit, plin de relaxare, de a savura o carte ” ne spune Monica Avram. Explozia tehnologiei permite accesul uşor şi ieftin la cărți, informaţia este disponibilă la un simplu clic de mouse, fără a mai fi nevoie de consultarea dicţionarelor, enciclopediilor, cărţilor, lucrărilor ştiinţifice, atlaselor sau albumelor de artă. Cititul este un proces de durată, care nu se potriveşte cu obişnuinţa tinerilor conectaţi la internet de-a primi pe loc informaţia. În plus, odată ce sunt angajați la un loc de muncă, puțin timp le mai rămân oamenilor pentru a se mai ocupa de hobbyuri, motiv pentru care mai citesc când și cum pot.
Parteneriate și bune practici

„Biblioteca publică este, în sine, un barometru al schimbărilor la nivelul societății și al mediului de lucru din zona culturii. Atât ANBPR, ca organizație profesională de rang național, cât și bibliotecile membre traversează o etapă de reconsiderare și adaptare a rolului și misiunii bibliotecii în comunitate. Vorbim de reașezări și reconfigurări ale serviciilor de bibliotecă, de ajustarea ofertei la nevoile actuale ale utilizatorilor și de acomodarea membrilor comunității cu o nouă relație utilizatori-bibliotecă, din perspectiva dezvoltării locale. Tema Conferinței  ANBPR invită așadar la reflecție și  propune punerea în discuție a noii paradigme bibliotecă-utilizatori, pornind de la ideea de implicare, parteneriate și bune practici”, a declarat Dragoș-Adrian Neagu, Președintele ANBPR.

Cursuri de formare, oferta 2016

În cadrul Conferinței ANBPR s-a vorbit și despre oferta de formare profesională pentru anul acesta. Centrul de Formare şi Dezvoltare Profesională al ANBPR, în buna tradiţie a formării specialiştilor din domeniul infodocumentar, oferă programe acreditate de calificare şi dezvoltare profesională în biloteconomie şi ştiinţele informării, cursuri de perfecționare a personalului în domeniile managementului şi tehnologiilor informaţiei, al marketingului serviciilor şi produselor de biliotecă. Între 2010 – 2015, CFDP a organizat programe importante la nivel naţional şi local pentru calificarea şi perfecţionarea personalului, workshopuri destinate actualizării cunoştinţelor şi diseminării bunelor practici pentru bibliotecari din sistemul bibliotecilor publice, universitare, şcolare, şomeri și alte categorii. Formatorii, selectaţi şi evaluaţi de persoane abilitate, cu calificările cerute de cadrul legal în vigoare si cu experienţă, sunt şi ei membri ai ANBPR.

Cursurile acreditate ANC sunt cele de calificare în ocupaţia de Bibliotecar (Studii Medii )și perefcționare în ocupaţia de Bibliotecar (Studii Superioare).

Programele urmăresc dobândirea competenţelor necesare practicării ocupaţiei de bibliotecar şi cuprind două module a câte 90 de ore. Primul modul se încheie printr-o evaluare intermediară. Cel de-al doilea modul se încheie cu o evaluare finală constând într-un test grilă şi susţinerea unui proiect. În perioada cuprinsă între cele două module, cursanţii vor efectua un număr de ore de aplicaţii practice în condiţii reale de muncă (900 de ore pentru calificare şi 70 de ore pentru perfecţionare). La sfârşitul programului, persoanele cu studii medii vor dobândi o diplomă de calificare, iar cele cu studii superioare o diplomă de absolvire (acreditate de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, precum şi de Ministerul Educaţiei Naţionale).  Partea teoretică a cursurilor are loc pe durata a douăsprezece zile, de la ora 9 la 17, iar perioada practică a cursurilor se derulează de comun acord cu biblioteca ce oferă condiţiile reale de activitate, cu mentorul care supraveghează cursantul şi se materializează întru-un caiet de practică în care se regăsesc temele şi numărul orelor prevăzute pentru fiecare tip de curs.

Aceste cursuri îşi propun să sprijine participanţii în dezvoltarea competenţelor specifice ocupaţiei de bibliotecar, o atenţie deosebită acordându-se dezvoltării abilităţilor practice în armonie cu noile cerinţe ale utilizatorilor.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE