Home / Social / Tinerii reînvie meșteșugul olăritului la Saschiz

Tinerii reînvie meșteșugul olăritului la Saschiz

Distribuie

olarit

Fundația ADEPT Transilvania și Primăria Saschiz invită mureșenii vineri, 7 august 2015, la Saschiz, pentru inaugurarea Atelierului de Ceramică, eveniment desfășurat în cadrul Săptămânii Haferland, de la ora 10.00, după cum ne informează Ben Mehedin, responsabil cu dezvoltarea turismului regional în cadrul Fundației.

Amenajarea atelierului a fost posibilă prin implicarea Fundației

ADEPT Transilvania sprijinită de către Fundația Camelia Botnar din Anglia, și a Primăriei Comunei Saschiz. Fundația Camelia Botnar oferă tinerilor care provin din familii dezavantajate, posibilitatea să învețe o meserie într-unul din atelierele fundației (tâmplărie, fierărie, ceramică și olărit). În atelierul de ceramică de la Cowfold – Anglia au dobândit deprinderile tinerii din zona Târnava Mare.

Sgraffito, tehnică veche și de demult

Fundația ADEPT Transilvania, care are drept misiune conservarea biodiversității și a comunităților de mici fermieri care le-au creat și menținut, a coordonat acest proiect, iar Primăria Saschiz a amenajat spațiul pentru funcționarea atelierului.

Proiectul Atelierului de Ceramică își propune să reînvie meșteșugul uitat al olăritului specific acestei zone. În localitatea Saschiz a existat o breaslă a olarilor din secolul al XVII-lea, motivele din cauza cărora a dispărut acest tip de ceramic neputând fi documentate. Tehnica sgraffito practicată de breasla olarilor din Saschiz presupune aplicarea unui strat de glazură, după uscarea stratului fiind desenat modelul dorit pe obiectul de ceramică. După ardere, rămîne imaginea desenată pe fondul de culoarea glazurii. La Saschiz se folosea o glazură de tip albastru cobalt, care nu mai poate fi reprodusă în prezent. Tehnica sgraffito a fost abandonată, însă meșteșugul a fost continuat până în secolul al XX-lea, ornamentele fiind realizate prin aplicarea emailului albastru.

Parteneriat cu Anglia

Redescoperirea vechii tehnici sgraffito a fost posibilă cu ajutorul partenerilor din Anglia de la Fundația Camelia Botnar, însă glazura folosită astăzi este una permisă și în industria alimentară.

În atelierul restaurat și amenajat prin grija Comunei Saschiz și al primarului Ovidiu Șoaita, vor lucra doi tineri din zonă, instruiți prin Fundația Camelia Botnar. Fundația ADEPT Transilvania va coordona funcționarea atelierului precum și promovarea și comercializarea produselor obținute în atelier. Acest proiect poate fi și un bun prilej pentru dezvoltarea de activități turistice, prin organizare de ateliere de lucru pentru prezentarea meșteșugului, vizitatorii putând avea şi posibilitatea de a dobândi deprinderi specific olăritului. Inaugurarea Atelierului de Ceramică la Saschiz nu reprezintă doar un exemplu de bună practică în dezvoltarea rurală, ci creează locuri de muncă și oferă surse de venit, insuflându-le totodată localnicilor un sentiment de mândrie locală și bucuria apartenenței la o comunitate cu vechi tradiții. Participanții vor fi informaţi despre tehnica olăritului, care nu a mai fost folosită în Saschizul ultimilor 60 de ani și vor putea întâlni olarii locali, care au fost pregătiți în acest proiect comun.

Evenimentul face parte din suita de manifestări organizate, în perioada 6-10 august, la cea de-a treia ediţie a Săptămânii Haferland, cel mai mare festival cultural din sate săseşti din Transilvania, în regiunea denumită cândva ‘Ţara Ovăzului’ sau Haferland. Şase localităţi din judeţele Mureş şi Braşov – Saschiz, Criţ, Viscri, Fişer, Roadeş şi Meşendorf- vor fi antrenate în aceste patru zile de sărbătoare, iniţiatorii Săptămânii Haferland fiind Fundaţia Michael Schmidt, Fundaţia Tabaluga, în parteneriat cu Fundaţia ADEPT Transilvania şi Fundaţia Mihai Eminescu Trust. Festivalul sprijină activ conservarea şi restaurarea moştenirii culturale a saşilor, inclusiv promovarea turistică a acestei zone.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dr. Rădeanu Iulia-Maria. ” Încet, ne apropiem de un număr de 70 de copilași care poate astăzi nu ar fi existat”

Distribuie Promovarea Asociației Generații Iubite și Octrotite (GIO), chiar dacă am face-o săptămânal, tot nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.