Tradiţia şezătorii reînviată la Dedrad Comune
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 712 Vizualizări

Tradiţia şezătorii reînviată la Dedrad

Tradiţia şezătorii şi-a consumat joi seara un nou moment de suflet la Căminul Cultural din localitatea Dedrad, comuna Batoş, cu ocazia şezătorii din câşlegi, aflată în acest an la ediţia a doua. Tradiţia a fost readusă în actualitate graţie rapsodului popular Viroca Şandru din comuna Batoş, gazdele alese pentru cea de a doaa ediţie fiind membrii Grupului folcloric “Dedreaţeana”.

“Putem duce mai departe tradiţia”

Cu mic cu mare, îmbrăcaţi în costume populare, grupurile din Batoş, Dedrad, Goreni, precum şi grupurile “Dăscăliţele” şi “Floare de cireş” din Uila au dat viaţă casei de dinainte amenajate în cadrul Căminului Cultural, jocul, dansul şi buna dispoziţie fiind la mare preţ joi seara la Dedrad. “La recomandarea doamnei Viorica Şandru, rapsodul nostru popular şezătoarea din acest an are loc la Dedrad, gazde fiind Grupul “Dedreţeana”. Şi noi Primăria, eu personal, alături de viceprimarul comunei şi o parte din consilieri susţinem organizarea unor astfel de evenimente. Consider că sunt foarte importante aceste şezători prin care  putem duce mai departe tradiţia, să vadă şi cei tineri cum au fost tradiţiile, cum este portul popular”, a precizat  Dumitru Cotoi, primarul comunei Batoş.

Joc şi voie bună

Printre obiceiurile prezentate de către grupurile folclorice s-au numărat cel al vergelatului, furatul fusului, precum şi povestiri despre nunţile de odinioară. Fiind înaintea postului, în cadrul şezătorii la loc de cinste au fost dansul popular şi buna dispoziţie, în detrimentul lucrului manual. “Şezătoarea aceasta aduce ceva din şezătorile de demult. Nu e mult de lucru, mai mult e o şezătoare a jocului înaintea postului. Lucru e mai puţin, mai mult e veselie, joc şi voie bună. Avem doar un pic de lucru, aşa să ne facem că mai lucrăm deoarece ne-am săturat de el toată iarna primordial fiind jocul şi voia bună de apucarea postulu”, a menţionat rapsodul popular Viorica Şandru.

Oaspeţi de seamă de la Reghin

La şezătoarea de la Dedrad au onorat cu prezenţa şi oaspeţi de la Reghin, printre care primarul municipiului, Maria Precup, directorul Muzeului Etnografic Reghin, Maria Borzan, precum şi Ansamblul de dansuri populare “Doina Mureşului”, prezent atât cu seniorii cât şi cu tinerii dansatori. “Importanţa şezătorii este aceea că reuşeşte să stabilească nişte relaţii în cadrul comunităţii. În cazul în care sunt participanţi şi din satele învecinate se întăresc relaţiile dintre comunităţi, dintre vecini, neamuri, chiar dintre oameni care locuiesc în satele apropiate”, a subliniat Maria Borzan.

“Am uitat de oboseală, de stres”

Primarul Maria Precup s-a declarat încântată de prezenţa în cadrul şezătorii, considerând evenimentul ca fiind util şi necesar în vederea păstrării tradiţiilor populare. “Mă bucur să fiu prezentă la un astfel de eveniment unde am uitat de oboseală, de stres. A fost o seară minunată, unde pot spune că m-am întors la vatră. Deşi Dedradul nu este localitatea mea, la Petelea, unde eu am crescut, se adunau personalităţi din toată zona, îmbrăcaţi în costume populare  diferite, cu oameni din diferite localităţi, uniţi de acelaşi gând, de a duce mai departe istoricul nostru. Este important prin astfel de evenimente să nu uităm de tradiţii şi de faptul că suntem români”, a precizat Maria Precup.

Foto: Muzeul Etnografic Reghin

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE