Home / Eveniment / Când geniile se joaca

Când geniile se joaca

Distribuie

8681_cap.gif"Inteligenta nu ajunge, avem nevoie si de genii". Acesta este motto-ul sub care se disputa concursul international de sah "Turneul Regilor". Evenimentul se desfasoara în statiunea Bazna, la Hotel Expro. Nevoia de genii a semnalat-o senatorul Adrian Paunescu, prezent si el la turneu în calitate de "observator". "Sahul este o sfidare la adresa imoralitatii. Sunt aici sa va contemplu, sa va privesc si pentru ca sunt dator institutiei care se numeste prietenie. Aceasta este unul din motoarele lumii", a spus Paunescu sâmbata, la deschiderea turneului. Concursul se va încheia în 27 iunie, dupa câteva zeci de partide între sahistii care au scirs istoria acestui sport. Proiectul se desfasoara la initiativa Club Alex 2001 si este sprijinit de Federatia Româna de sah, precum si de Romgaz, în calitate de Sponsor Unic al evenimentului. Participanti la turneu sunt 11 mari maestri care fac parte din istoria "jocului mintii" – Jan Timman, Alexandr Beliavski, Rafael Vaganian, Ulf Andersson etc. Va concura si fosta campioana mondiala Maia Ciburdanidze. România este reprezentata de Mihai Suba. Toate partidele pot fi rumarite on-line pe adresa www.clubulregilor.ro.

Lista participantilor
Ulf Andersson (Suedia) – recunoscut drept "maestrul remizelor" pentru frecventa mare a jocurilor în care a împartit punctul cu adversarul. În 1984, în celebrul meci URSS – Restul Lumii, a jucat la prima masa contra sovieticilor.
Alexandr Beliavski (Slovenia) – nascut in Lvov, Ucraina, însa de ani buni reprezinta Slovenia. A fost campion mondial de juniori în 1973 si unul dintre cei mai buni reprezentanti ai scolii sovietice de sah. În urma cu doi ani (în Polonia), a jucat contra lui Nisipeanu partida decisiva pentru titlul european – românul a câstigat si a cucerit medalia de aur.
Maia Ciburdanidze (Georgia) – campioana mondiala din 1978 (când a învins-o pe Gaprindasvili) pâna în 1991 (când a pierdut titlul la chinezoaica Xie Jun).
Alexandr Halifman (Rusia) – campion mondial FIDE în 1999, titlu pierdut un an mai târziu contra lui Anand.
Henrique Mecking (Brazilia) – a câstigat titlul de campion al Braziliei la 13 ani, performanta care l-a recomandat drept "al doilea Fischer".
Lajos Portisch (Ungaria) s-a nascut la Zalaegerszeg, la 4 aprilie 1937.
A câstigat Campionatul de sah al Ungariei pentru prima data în 1958. De-a lungul carierei sale s-a calificat pentru "Candidates" de opt ori si si-a reprezentat tara la 19 Olimpiade consecutive în perioada 1956 – 1996.
Zoltan Ribli (Ungaria) s-a nascut la 6 septembrie 1951 la Mohacs. A primit titlul IM în 1970 si titlul de GM în 1973. A fost de doua ori Campion European pentru Juniori (1968 -1969 si 1970 – 1971) si de trei ori Campion al Ungariei (1973, 1974, 1977). În 1984 a jucat la turneul "URSS versus The Rest of the World" unde l-a învins pe Rafael Vaganian. Este însurat cu Maria Grosch, detinatoarea titlului de WIM.
Andrei Sokolov (Rusia) s-a nascut pe 20 martie 1963 în URSS. A devenit candidat la titlul mondial în 1985. A fost campion mondial de juniori în 1982, campion al URSS în 1984 si campion al Moscovei 1981.
Mihai Suba (România) s-a nascut pe 1 iunie 1947 la Bucuresti. A fost campion al României în 1980, 1981 si 1986. În august 1988, suba a cerut azil politic în Marea Britanie si a jucat pentru Anglia în 1989 la European Team Championship.
Jan Hendrik Timman (Olanda) s-a nascut la Amsterdam, la 14 decembrie 1951. De 9 ori campion al Olandei a fost un redutabil candidat la titlul mondial în anii 80 si începutul anilor 90. Cartea sa "The Art of Chess Analysis" re regaseste in biblioteca multor jucatori de sah din întreaga lume.
Rafael Artemovich Vaganian (Armenia) s-a nascut la 15 octombrie 1951 la Erevan. A câstigat campionatul URSS în 1989 si a facut parte din echipa olimpica a URSS în 1984 si 1986. si astazi se afla în top 100 al FIDE.

Alin BRATU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Cristi Danileț, pledoarie pentru educație juridică la TEDxCornișa Youth

Distribuie Promotorul educației juridice în rândul tinerilor, judecătorul Cristi Danileț, a fost invitatul ediției TEDxCornișa …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.