Home / Social / Centrul Creştin Social Medical de Zi

Centrul Creştin Social Medical de Zi

Distribuie

Persoanele fãrã adãpost din Sighişoara şi cele cu probleme sociale au gãsit o alinare la Centrul Creştin Social Medical de Zi, instituţie care compenseazã lipsa unui azil de noapte sau a vreunui alt adãpost social în municipiu.
De când a dat gerul cel mare peste noi, Centrul funcţioneazã 24 de ore din 24. Zilnic aici sunt hrãniţi, spãlaţi, deparazitaţi, îmbrãcaţi cu haine curate, groase şi trataţi medical 90 de bãrbaţi şi femei, majoritatea vârstnici. Întrucât Centrul dispune de 16 locuri de cazare, în ultima vreme persoanele fãrã adãpost din oraş a fost lãsate sã doarmã şi peste noapte. Cazurile sociale sunt de-a dreptul cutremurãtoare. O familie întreagã au fost "culeasã " practic dintr-o baracã improvizatã lângã şinele de cale feratã din gara Sighişoara de cãtre poliţiştii comunitari şi cei de la Serviciul de Urgenţã a spitalului şi îngrijitã apoi la Centrul Creştin Social Medical de Zi.

Un caz izolat

Tot aici a ajuns în ultimele zile şi o familie care locuia într-un coteţ pe strada Plopilor, dar şi alte persoane de etnie romã care-şi improvizaserã barãci în cartierul Bãrãgan şi se încãlzeau cu vreascuri şi cartoane.
Pânã şi cerşetorii sunt strânşi de pe stradã şi li se dã o felie de pâine şi un ceai cald. Unul dintre ei, mai şmecher, a încercat sã profite de "bunele relaţii" pe care şi le fãcuse la Centru şi odatã întors în stradã cerşea din nou sub pretextul cã cere bani în numele acestuia. A fost prins la scurt timp, dojenit , dar şi iertat.

Cei care ajutã

Toate aceste acţiuni de întrajutorare se desfãşoarã sub atenta oblãduire şi îndrumare a protopopului de Sighişoara Ovidiu Dan, ajutat de cei patru asistenţi sociali ai centrului creştin şi de restul personalului.
"Încercãm sã ne identificãm cu necazurile şi cu durerile oamenilor care sunt în aşteptarea dragostei noastre", ne-a mãrturisit pãrintele protopop, " am mãrit substanţial numãrul asistaţilor noştri aici, Centrul este deschis non-stop, cu toate cã este Centru de zi, l-am fãcut şi de noapte , pentru cã nu poţi sã-i laşi afarã în ger pe oamenii ãştia nãpãstuiţi şi necãjiţi. Am primit semnale de la Serviciul de Urgenţã a spitalului , de la gardienii publici cu care colaborãm foarte bine, am trimis maşinile noastre de intervenţie şi i-am adus aici în centru. Oamenii sunt într-un hal fãrã de hal, în primul rând le acordãm seriviciile de igienizare, trupul lor şi hainele lor trebuie spãlate, le dãm hranã, medicaţie(…)"
Pãrintele protopop Ovidiu Dan i-a lãudat şi pe preoţii din subordinea sa fãrã de care, spune el, Centrul n-ar fi reuşit sã fie mereu atât de bine aprovizionat, în special cu alimente, mare parte donate de cãtre credincioşii din parohii.

Ajutoare din strãinãtate

De curând a sosit la Centrul Creştin Social Medical şi un autotren plin cu haine, donaţie din Austria, stocul de îmbrãcãminte pentru persoanele care sunt asistate aici ajunge cel puţin pentru a ieşi cu bine din iarnã.
În decembrie anul trecut, un boschetar a fost gãsit mort, îngheţat în faţa Catedralei Ortodoxe. Cu o zi înainte fusese îngrijit şi hrãnit la Centru, dar -întors în stradã- şi-a pus toţi banii pe bãuturã, aşa a ajuns sã adoarmã în faţa Catedralei şi sã nu sã nu se mai ridice de-acolo. O zi petrecutã între vârstnici la Centrul Creştin Social Medical de Zi din Sighişoara te poate face sã-ţi doreşti sã munceşti ca şi voluntar acolo.

Florentina CÃLUGÃR


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Impact între un autoturism și un atelaj hipo, la Band

Distribuie La data de 29 noiembrie 2023, în jurul orei 15.00, pe DJ152A, în localitatea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.