Home / Cultură / Doua saptamâni în Tibet

Doua saptamâni în Tibet

Distribuie

11005_domnaaia.gifBernard Ilona, o târgumureseanca pasionata de medicina traditionala, a strabatut continentul galben pentru a scrie o carte despre spiritualitatea tibetana. A zecea din portofoliul scriitoarei. Calatoria a durat o luna, din care doua saptamâni au fost petrecute în Tibet. Locuri sacre, traditii si obiceiuri, toate în cartea "Jurnal inedit"
Fosta asistenta medicala în Târgu-Mures, Bernad Ilona sau Ilonka – cum e alintata de prieteni – este un nume cunoscut si respectat în cercurile pasionatilor de medicina traditionala din întreaga lume. La început, medicina alternativa era doar o pasiune pentru Ilonka, care a avut însa nesansa sa se îmbolnaveasca grav în anul 1999, diagnosticul medicilor fiind unul care aproape ca nu-i dadea nici o sansa de supravietuire: "meningo-encefalomielita, nevrita retrobulbara, sindrom cerebelos". Boala i-a schimbat complet viata, deoarece urmând tratamentul recomandat de un specialist în medicina traditionala, si-a revenit în mod miraculos. Fascinata de noile metode de vindecare, Ilonka a început sa se documenteze, adunând informatii despre medicina traditionala, constienta ca aceste practici nu trebuie uitate, ci trebuie duse mai departe, pentru a fi cunoscute de cât mai multi semeni. În mod firesc, debutul editorial s-a produs în anul 2002 cu cartea "Pentru sanatatea noastra" care abordeaza sanatatea umana sub aspect holistic si în care se arata si alte alternative la medicina clasica: masajul terapeutic, homeopatia si medicina naturista. Întrucât lucrarea s-a bucurat de un real succes, Ilonka a decis sa îsi continue munca, începând sa colaboreze cu diverse publicatii din tara si din strainatate. În mod firesc, au aparut si primele invitatii în tari straine, unde era chemata de oameni cu aceeasi pasiune pentru traditii. Calatoriile s-au dovedit a fi foarte prolifice, Ilonka publicând pâna în prezent noua carti, cu subiecte dintre cele mai diverse: etnomedicina maghiara, medicinile traditionale din lume, medicina naturista, mositul si nasterea în traditia maghiara. A strabatut mai mult de 36 de tari de pe cinci continente, unde a cunoscut foarte multi oameni interesanti, cu multi dintre ei pastrând înca legatura.
Expeditie
pe "acoperisul lumii"
Anul 2007 a fost unul special pentru Ilona, care a întreprins o expeditie de o luna de zile în Asia, regiunile vizitate fiind Mongolia Centrala, China si timp de doua saptamâni Tibet, unde a adunat date pentru o noua carte, care se va numi "Jurnal inedit". Împreuna cu doctorul Obrusánszky Borbála, de profesie lingvist si expert în istoria mongolica, Ilonka s-a documentat despre vindecarea alternativa tibetana, care este si subiectul principal al cartii. "Cea mai mare parte a lucrarii este alcatuita dintr-un jurnal, scris de mine, care contine impresii de drum, asternute astfel încât sa reflecte similitudinile dintre traditiile culturale tibetane si maghiara. De asemenea, cartea va avea si numeroase poze. Pentru a afla cât mai multe despre modul de gândire universala, am vizitat muzee, strazi traditionale si alte locuri, unele interzise publicului larg", a spus scriitoarea despre noua sa lucrare.
Cu toate ca tibetanii au dat dovada de foarte multa toleranta, amabilitate si simplitate, autoritatile chineze au încercat sa saboteze cercetarile, întârziind sa aprobe vizitarea locurilor interzise turistilor. Ilonka nu s-a lasat însa intimidata de practicile neortodoxe ale autoritatilor, platind cu bani grei ca sa îsi continue cercetarile despre Bon, o credinta mult anterioara budhismului tibetan, un cult al naturii personificate, un mod de gândire în care vindecarea este o arta si anume arta prin ceremonii, care vorbeste cu sufletul si care ajuta în plan spiritual. De asemenea, Ilonka s-a documentat si despre vindecarea alternativa, adunând date foarte pretioase despre etnomedicina mongola si chineza. Printre locurile deosebite vazute în calatorie, scriitoarea îsi aminteste cu mare drag de vizita facuta la Spitalul de Medicina Traditionala Tibetana din Lhasa, unde a cunoscut un terapeut care i-a initiat pe vizitatori în masajul înviorator, energetic, combinat cu Qigong-ul traditional chinezesc. Cel mai mult au impresionat-o însa locurile de pelerinaj din Mongolia Centrala situate în vecinatatea capitalei Hohhot, dar si locuri din Tibet cum ar fi Piata Barkhor, Marele Palat Potala, Templul Jokang si în special cele trei cercuri de pelerinaj din Orasul Sfânt, Lhasa, acolo unde a simtit cel mai puternic spiritualitatea tibetana. Cartea "Jurnal inedit" va avea 250 de pagini si este programata sa vada lumina tiparului în luna martie a acestui an.
Alexandru TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.