Mărţişorul este o sărbătoare specific românească care celebrează venirea primăverii. În această zi se oferă femeilor mărţişoare, ca semn de mulţumire. Se consideră că mărţişoarele sunt aducătoare de fericire şi noroc. Ele sunt formate în mod tradiţional dintr-o fundiţă roşu cu alb, roşu semnifică iarna şi albul primăvara, la care se adaugă alte simboluri ale norocului: trifoi cu patru foi, potcoavă, coşar, inimă. Acest simbol este purtat la vedere o săptămână sau două.
Piaţa Trandafirilor a devenit, pentru următoarele 11 zile, locul în care se pot privi şi cumpăra mărţişoarele. Zeci de producători şi comercianţi ai acestor simboluri ale primăverii s-au adunat pentru a-şi expune marfa la care au lucrat luni de zile.
Veniţi din toate colţurile ţării, comercianţii s-au pregătit cu mărţişoare tradiţionale, însoţite de şnurul roşu-alb, dar şi-au folosit şi imaginaţia pentru a crea modele moderne şi noi.
Munca producătorilor de mărţişoare debutează încă din luna decembrie, când aceştia încep să cumpere figurinele, ambalajul şi şnurul folosit. "Cheltuiala cu aceste materiale este foarte mare, dar este o meserie atât de frumoasă, încât nici frigul de afară, nici faptul că nu prea avem clienţi nu ne împiedică să continuăm. Eu vin tocmai din Buzău, e prima dată în şapte ani când încerc să vând mărţişoare în altă zonă decât cea natală", povesteşte Gheorghe Pătraşcu.
Ghiocei de Babadac
Toţi cei aflaţi în Piaţa Trandafirilor spun că această preocupare este una dintre cele mai frumoase. "Este începutul primăverii, iar noi suntem cei care aducem primăvara în casele oamenilor cu aceste mărţişoare. Este o muncă ce începe iarna, prin decembrie-ianuarie, trebuie să cumpărăm figurinele, să legăm şnurul, să le împachetăm. Investiţia este destul de mare, dar bucuria pe care o putem oferi nu ne lasă să renunţăm la ceea ce facem", spune Maria, producător-comerciant din Alexandria.
Pe lângă mărţişoarele chinezeşti, figurinele ce întruchipează animale, flori sau diferite obiecte, de 1 Martie, pe tarabe apar primii ghiocei. Chiar dacă vremea de afară nu a ţinut deloc cu vânzătorii, aceştia nu s-au dat bătuţi şi au încercat să îngrijească florile cât au putut ei de bine.
Victoria Fiordean a adus două mii de legături de ghiocei din Tulcea, mai exact din Babadac şi le vinde cu 10.000 legătura. "Transportul e scump, din cauza distanţei şi a frigului din ultimele două zile am avut pierderi mari. Au fost buchete care au îngheţat şi flori care s-au rupt", povesteşte vânzătoarea.
Vânzătorii se plâng de faptul că suma de 1,3 milioane pentru 2 metrii pătraţi, ce vor fi folosiţi unsprezece zile, este prea mare în comparaţie cu vânzările şi profitul pe care îl scot din vânzarea mărţişoarelor. "Spaţiul oferit de Primăria Târgu Mureş este destul de mic, iar marfa pe care o avem nu poate fi expusă toată. Nici vremea nu a ţinut cu noi, iar frigul ne-a alungat clienţii. La preţul de 15.000 al unui mărţişor şi la zecile de tarabe din centru, este foarte greu să aduni 1,3 milioane de lei, profit, pe care să îi dai pe chirie şi să mai rămâi şi cu ceva, pentru că, mulţi dintre noi venim de la sute de kilometri şi am muncit trei luni pentru a realiza mărţişoarele", a precizat Gheorghe Pătraşcu.
"Mărţişoarele le fac eu, acasă. Este foarte mult de lucru cu ele şi aceasta e prima zi când am ieşit la vânzare. Deocamdată merge foarte prost, în comparaţie cu banii pe care îi plătim pe spaţiu, dar sperăm ca în următoarele zile să meargă mai bine", Petru Moldovan, producător- comerciant din judeţul Mureş
Sorina SZAKACS