Gâlceava fundaţiilor Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 71 Vizualizări

Gâlceava fundaţiilor

2191_Galceava.gifAsociaţia LIDER acuzã Liga Pro Europa de faptul cã, prin cererea de revizuire a Hotãrârii Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) privitoare la cazul Hãdãreni, în sensul creşterii cuantumului daunelor pe care Statul Român trebuie sã le plãteascã romilor, umãreşte sã câştige capital de imagine. Potrivit lui Cornel Brişcaru, demersul Ligii poate duce la tensionarea relaţiilor interetnice. Mai mult, LIDER susţine cã orice tentativã de revizuire a deciziei CEDO este nu doar imoralã, ci şi sortitã eşecului, pentru cã situaţia nu intrã sub jurisdicţia acestei instanţe.

Obiectul disputei între cele douã organizaţii neguvernamentale, LIDER şi LPE, îl constituie o cerere de revizuire a Hotãrârii CEDO din 12 iulie 2005, în sensul sumplimentãrii daunelor şi pentru perioada septembrie 1993 – iunie 1994. Prin aceastã hotãrâre, CEDO acorda romilor din Hãdãreni despãgubiri în valoare de 500.000 de euro pentru nerespectarea de cãtre Statul Român a mai multor drepturi şi libertãţi, nerespectãri consecutive ale conflictelor interetnice din septembrie 1993, când la Hãdãreni au fost omorâţi patru cetãţeni de etnie romã şi au fost incendiate 12 case. Despãgubirile au fost acordate, însã, doar pentru încãlcãri ale acestor drepturi ulterioare datei de 20 iunie 1994, la care România a ratificat Convenţia europeanã a drepturilor omului, însã romii din Hãdãreni au anunţat cã vor cere instituţiei europene sã fie despãgubiţi şi pentru încãlcãrile dreptului la viaţã şi proprietate suferite în perioada anterioarã ratificãrii documentului.
Potrivit LIDER, susţinerea pe care LPE o acordã acestui demers este lipsitã de sens, pentru cã rãspunsul negativ pe care CEDO îl va da acestei solicitãri ar fi previzibil, în condiţiile în care, acceptând reglementarea amiabilã a pretenţiilor formulate, petenţii au renunţat deja la continuarea procedurilor.
Mai mult, potrivit asociaţiei APDO LIDER, atitudinea Ligii Pro Europa în chestiunea Hãdãreni este contradictorie şi dãunãtoare unui climat de linişte şi înţelegere între cele douã etnii. LIDER acuzã Liga şi de faptul cã sprijinul acordat demersului de revizuire a Hotãrârii CEDO este în contradicţie cu ceea ce Haller Istvan, şeful Biroului pentru Drepturile Omului din cadrul LPE a susţinut şi acceptat, la dezbaterea pe aceastã temã organizatã în luna august.
Cornel Brişcaru, preşedintele LIDER, a mai acuzat LPE cã, în loc sã aibã ca şi prioritãţi conceperea şi derularea de proiecte, lanseazã mesaje doar pentru a câştiga capital de imagine, fãrã a evalua consecinţele acestora.
Haller Istvan, şeful Biroului pentru drepturile omului din cadrul LPE nu a fost ieri de gãsit pentru a rãspune acuzaţiilor formulate de cãtre APDO LIDER, fiind plecat din localitate.

Relu TÃTAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE