Gradinita de copii, plina e de jucarii… Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 139 Vizualizări

Gradinita de copii, plina e de jucarii…

11010_boraci.gifProblema cea mare ce o intampina parintii prescolarilor este alegerea institutului de invatamant potrivit pentru pregatirea celor mici. Invatamantul prescolar poate fi de stat sau asigurat de o gradinita particulara acreditata. Opinia generala spune ca gradinitele particulare sunt mai bine dotate, au cadre mai bine pregatite si, in ciuda taxelor mai piperate, unii parinti si-au inscris copiii la un astfel de institut de invatamant prescolar, pe considerentul ca odrasla lor merita orice efort financiar. Trebuie mentionat insa ca nu intotdeauna suma platita e importanta, ci mai degraba capacitatea de asimilare a copilului si rezultatele care se observa in timp.
Exista gradinite de stat care si-au diversificat grila de activitati si pot oferi luxul unei gradinite particulare la tariful unei gradinite de stat.
O astfel de gradinita este si cea de pe strada Progresului nr. 1, care si-a pastrat denumirea "cifrata", adica Gradinita cu program prelungit nr. 4. Infiintata in anul 1984 in aceeasi incinta unde se afla si astazi, gradinita a pornit cu un foarte mare numar de copii, avand nu mai putin de 26 de grupe. Gradinita a beneficiat de aportul mai multor educatoare bine pregatite, care au lucrat cu daruire cu prichindeii, la fel ca si actuala echipa condusa de directoarea Grigor Gabriela. Gradinita are in prezent 400 de copii, care sunt inscrisi fie la gradinita cu program normal, fie la gradinita cu program prelungit. La gradinita cu program normal exista opt grupe de copii, cate patru la cele doua sectii, romana si maghiara. La gradinita cu program prelungit sunt noua grupe de copii, sapte la sectia romana si doua la sectia maghiara. Dupa cum ne-a declarat cu amabilitate directoarea Grigor, intr-o grupa sunt 30 de copii, dar inca nu au inceput inscrierile pentru noul an de invatamant, deoarece nu se stie cati dintre copiii din grupa pregatitoare vor pleca la scoala.
Fiecare grupa are la dispozitie doua sali de clasa: una pentru joaca si activitati si alta pentru servirea mesei si dormit. Directoarea Grigor este la conducere din 1993, an in care gradinita a fost cuprinsa intr-un proiect sustinut de UNICEF, denumit Educatia Timpurie pe Arii de Stimulare. Programul la gradinita incepe la ora 8 dimineata cu servirea micului dejun, de la 9 la 9.30 au loc activitati pe arii de stimulare, dupa care vin activitatile frontale de dezvoltare a vorbirii, de cunoastere a mediului si altele. Gradinita se mandreste cu o extraordinara baza umana: din cele 28 de educatoare doar una este fara gradul didactic unu. Cea mai mare multumire pentru ele este faptul ca parintii celor care ajung in clasa intai la Colegiul "Mihai Viteazul" sau la Colegiul "Tudor Vladimirescu", vin sa le multumeasca pentru pregatirea exceptionala de care au avut parte copiii lor. Grupele pregatitoare merg in vizita la scola, participa la ore demonstrative, pentru a vedea pe viu ce ii asteapta si pentru a se obisnui de pe acum cu tot ce inseamna scoala, de la penar la cele 40 de minute de stat cat de cat cuminte in banca.
Gradinita beneficiaza si de aportul unor cadre specializate cum ar fi un logoped si un psiholog, care vin de doua ori pe saptamana si depisteaza eventualele probleme de acest gen ale copiilor, indrumându-i din timp, daca e nevoie, la tratament. In perioada sarbatorilor de iarna, Gradinita nr. 4 a avut cea mai frumoasa curte, în interiorul careia a fost împodobit un brad, cu luminite si cu o scena cu sonorizare, de i-a mers vestea prin targ! Cu ajutorul comitetului de parinti s-au facut pachete pentru cei 80 de batrani de la azilul din Tudor, care au fost foarte fericiti sa primeasca aceste cadouri daruite cu multa dragoste de cei mici.
Gradinita organizeaza concursuri despre traditii si obiceiuri, pentru cel mai bun povestitor, festivalul jocurilor de miscare ale copiilor, concurs de desen si de pictura. La concursul national Piticot "cel mai bun desenator", au obtinut premiul doi cu lucrari ce au participat si la concursuri din Ungaria si Belgia.
Multe ar mai fi de povestit si educatoarele care vin sa se semneze in condica la plecare, precum Suzana Oprea, sau la sosire, precum Ildiko Petho(tanara pensionara de la Ansamblul "Muresul", care se ocupa de predarea dansurilor populare), au cate ceva de adaugat. Echipa de dansuri tiganesti instruita de Doina Horvath, a fost aplaudata anul trecut in Cetate. Doamna de dansuri de societate se numeste Vinitor Erzsebet. Doamna de engleza este Adriana Boita, de la gimnaziul "Mihai Viteazul". "Si sa nu uitati sa scrieti de Gabudean Olivia, care din '70 este educatoare, dupa 38 de ani de munca iese la pensie", a mai adaugat directoarea Grigor.
Dupa masa de pranz linistea se lasa peste coridoarele lungi si salile de clasa se transforma in dormitoare, unde copii viseaza turnuri din cuburi colorate ce ajung pana la cer.

Erika MARGINEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE