- admin
- 0 comentarii
- 216 Vizualizări
Holt Mures, 10 ani
31 decembrie 1999Fundatia Holt Romania, filiala Mures, a sarbatorit ieri 10 ani de activitate si a prezentat doua proiecte importante ce vizeaza promovarea educatiei la copiii de pana la 3 ani si o caravana de educatie parentala. Directorul Holt Mures, Elisabeta Buscu s-a aratat multumita de colaborarea cu institutiile publice si locale si a multumit reprezentantilor Consiliului Judetean Mures si a celor de la DGASPC Mures pentru promtitudinea de care au dat dovada. "Daca pana acum doi ani am reusit sa ne autofinantam, acum avem o nevoie reala de sprijin din partea institutiilor statului atat locale cat sin ationale", a declarat Buscu. Directoarea Holt Mures a exemplificat ajutorul primit de fundatie prin cofinantarea proiectului privind construirea unor case de tip familial in Sighisoara.
Ionel ALBU
Proiectul "Caravana: Educatia parentala la tine acasa" se adreseaza parintilor din sapte comunitati rurale din judetul Mures, comunitati care anul trecut si-au imputernicit liderii comunitari (primari, consilieri, asistenti sociali comunitari, cadre medicale) sa participe la conferintele regionale "Promovarea educatiei/dezvoltarii timpurii si a importantei primilor trei ani de viata". Perioada de desfasurare va fi iunie-noiembrie 2007 iar finantarea in valoare de aproape 30000 de dolari va fi asigurata de Unicef Romania. Localitatiel din Mures care vor primi vizita caravanei sunt: Raciu, Band, Sangeorgiul de Mures, Sanpaul, Grebenisul de Campie, Sancraiul de Mures si Acatari.
Proiectul "Promovarea educatiei/dezvoltarii timpurii si a importantei primilor trei ani de viata" este o replicare a proiectului derulat anul trecut in judetul Mures, Bistrita Nasaud si Covasna. Anul acesta se desfasoara in judetele Salaj, Sibiu si Harghita. In cadrul acestui proiect se va organiza o Conferinta regionala cu actorii interesati din comunitatile rurale si urbane din cele trei judete, in promovarea educatiei timpurii si a importantei primilor trei ani de viata ai copilului. Proiectul se va desfasura in perioada mai-iulie 2007. Finantarea a fost asigurata de Unicef Romania iar ca parteneri cei de la Holt au unitati de administratie publica din Mures si din celelalte trei judete.
Concurs de proiecte sportive
Primaria Municipiului Tîrgu-Mures anunta un concurs de proiecte pentru finantarea actiunilor sportive pentru semestrul II al anului 2007. Obiectivul general al acestui program de sustinere îl constituie dezvoltarea sportului de performanta tîrgumuresean, a sportului scolar precum si a sportului pentru toti si a exercitiilor fizice practicate cu scop de întretinere, profilactic sau terapeutic, prin finantarea structurilor sportive din municipiul Tîrgu-Mures. Regulamentul precum si cererile tip se gasesc la Primaria Municipiului Tîrgu-Mures. (I.A.)
Noi specializari din anul scolar 2007-2008
Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a anuntat introducerea unor calificari noi în învatamântul profesional. Asadar, vom auzi în curând de specializarea "energoterapeut" sau "asistent medical de radiologie". Pe de alta parte vor fi eliminate specializari precum "mecanic exploatari miniere".
Conform hotarârii guvernamentale luate în sedinta din data de 30 mai, nomenclatoarele sunt structurate pe patru niveluri de calificare profesionala. Pentru primul nivel de calificare, pregatirea se va face în scolile de arte si meserii, clasele a IX-a si a X-a, perioada de calificare fiind de doi ani. Învatamântul profesional are 16 profiluri cu 45 de calificari profesionale, iar învatamântul vocational are prevazut un singur profil, cel teologic, si o specializare. Pentru nivelul doi de calificare, pregatirea se asigura printr-un an de completare, respectiv clasa a XI-a, perioada de calificare fiind de un an. În cadrul învatamântului profesional sunt stabilite 18 profiluri cu 131 de calificari, iar învatamântul vocational are un profil (teologic) si o specializare. Cel de-al treilea nivel de calificare (tehnician), consta în pregatirea din cadrul învatamântului liceal. Pentru scoala de arte si meserii plus anul de completare este necesara o perioada de calificare de doi ani si sunt stabilite trei profiluri si 33 de specializari. Perioada de calificare pentru educatia tehnologica si cea vocationala este de patru ani si contine trei profiluri cu 36 calificari respectiv 6 profiluri cu 34 de calificari. Pentru nivelul de calificare trei avansat – tehnician specialist/ maistru – pregatirea se asigura în cadrul învatamântului postliceal si al scolilor de maistri. Asadar, pregatirea prin învatamântul postliceal contine 16 domenii de specializare cu 112 calificari. În acelasi timp, pregatirea asigurata prin scolile de maistri contine 13 domenii si 113 specializari. Denumirile specializarilor mentionate în actul normativ se aplica din anul scolar 2007-2008. Durata perioadei de calificare profesionala este stabilita prin planurile de învatamânt aprobate de MECT.
Amalia MATEI
amalia@zi-de-zi.ro
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu