Interventie pe cord deschis Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 45 Vizualizări

Interventie pe cord deschis

Anul 1973, a marcat o reusita de exceptie in lumea medicala mureseana, dar si in cea romaneasca. Profesorul doctor Pop D. Popa Ioan intervenise cu succes pe cord deschis. Exact la o saptamana de la aceasta interventie, pacientul umbla prin salon si pe coridoarele spitalului. Interventia in sine era intr-adevar o premiera, dar pioneratul in domeniul il realizase cu aproape 40 de ani in urma dr. Czako Jozsef. Si tot la Targu Mures.

Pe data de 3 aprilie 1973, la Clinica chirurgicala si de chirurgie cardiovasculara nr. 2 din Targu Mures, condusa de profesorul dr, docent Pop D. Popa Ioan, membru corespondent al Academiei de Stiinte Medicale din R.S.R., iar dupa 1990 si politician activ, a avut loc prima operatie pe cord deschis condusa de acelasi Pop D. Popa. Timp de aproape 45 de minute, inima pacientului – Popovici Deszo de 24 de ani, gaterist din Lunca de Jos, judetul Harghita – a fost oprita si deschisa pentru a se putea interveni. Corpul acestuia a fost conectat pe durata interventiei chirurgicale la un aparat tip cord-pulmon. Pacientul suferea de o malformatie congenitala, iar operatia, ca ultima solutie, survenise dupa trei internari succesive(1971, 1972, 1973) la aceeasi clinica din Targu Mures.
Operatia doctorului Czako
Nascut in 1895, doctorul Czako Jozsef, un om deosebit de activ, absolvise medicina la Budapesta, iar in 1973 (cu doi ani inainte de deces), aflat la o venerabila varsta, inca mai practica medicina la Spitalul clinic nr. 2 din Targu Mures. Era o personalitate binecunoscuta a lumii medicale muresene pentru ca a fost director – medic sef fondator al Sanatoriului (azi Spitalul de obstretica-ginecologie) din Targu Mures. In 1935, dr. Czako a fost confruntat cu o problema deosebita. A trebuit sa extraga un ac de 4,5 cm din muschiul inimii unui soldat din Livezeni. Interventia sa, neobisnuita pentru acel timp si cu mijloace destul de rudimentare comparativ cu cele din anii '70, a fost si ea o premiera si chiar o reusita a vremii. In 1971, doctorul Kudasz a evocat aceasta operatie in revista medicala de specialitate "Thoraxchirurgie". Astazi sunt putini cei care isi mai aduc aminte de dr. Czako Joszef.
Operatiile pe cord vor deveni istorie
In 2005, la Timisoara, a avut loc o interventie medicala utilizându-se, în premiera nationala, un stent coronarian activ farmacologic. Specialistii timisoreni au realizat operatia de implantare a stentului, la numai trei luni de la aprobarea folosirii acestor dispozitive în Europa Occidentala, beneficiind de sprijinul companiei americane Cordis-Johnson&Johnson, care a furnizat gratuit asemenea proteze endovasculare active farmacologic. Stentul activ farmacologic se implanteaza printr-o interventie cardiologica minima, fiind nevoie doar de o incizie de cca 2 mm în piele. In acest fel, se evita o operatie chirurgicala majora aorto-coronariana pe cord deschis. Aceasta proteza endovasculara reprezinta o armatura metalica si are rolul de a reface calibrul vaselor de sânge obturate de colesterol, permitând reluarea curgerii normale a sângelui. Primul beneficiar al unei asemenea stent a fost o doamna din Arad, în vârsta de 46 de ani, a carei stare de sanatate postoperatorie a fost foarte buna. Cu siguranta ca interventiile pe cord deschis vor deveni in cel mai scurt o amintire, un fapt consemnat doar in istoria medicinei, in care medici precum dr. Czako Joszef sau Pop D. Popa Ioan au un loc binemeritat.

Nicolae BALINT

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE