Home / Politic / Kalman Kiss a demisionat din PRM

Kalman Kiss a demisionat din PRM

Distribuie

1908_kalmanKiss.gifPreşedintele Uniunii Secuilor din România, Kalman Kiss, a demisionat miercuri din Partidul România Mare, în care se înscrisese anul trecut, înainte de alegerile generale.
"Fac acest demers, deoarece de la data înscrierii mele în PRM, în ciuda faptului cã între mine şi liderii PRM Mureş a existat o înţelegere, care prevedea susţinerea demersului nostru de a fi recunoscuţi de statul român ca minoritate etnicã distinctã de cea maghiarã, PRM, nici pe plan local, nici naţional nu şi-a onorat promisiunea", se aratã în demisia lui Kalman Kiss.
Uniunea Secuilor din România a încheiat în luna octombrie a anului trecut o înţelegere de colaborare cu Partidul România Mare, pentru cele cinci judeţe unde USR are filiale, Mureş, Covasna, Harghita, Satu Mare şi Arad. Liderul USR, Kalman Kiss, a declarat la acea datã cã toţi membrii Uniunii din judeţele amintite s-au retras din PNG şi au trecut la PRM, pe motiv cã primii nu sunt destul de maturi politic sã apere interesele secuilor în legislativ sau pentru a sprijini etnia secuilor sã acceadã în Consiliul Naţional al Minoritãţilor. În urma aderãrii la PRM, Kalman Kiss a fost trecut pe locul al doilea pe lista de candidaţi ai PRM Mureş la Senat.
Kalman Kiss a afirmat în repetate rânduri cã Uniunea Secuilor din România a fost înregistratã ca uniune etnicã în luna aprilie 2004, la Judecãtoria Târgu Mureş şi cã şi-a propus reprezentarea intereselor secuilor din Transilvania. "Nu avem nimic cu radicalii sau moderaţii maghiari, vrem doar sã avem reprezentare în Parlamentul României. USR doreşte autonomia secuilor faţã de baronii maghiari. În sfârşit, dorim ca secuii sã fie independenţi şi sã nu mai fie subjugaţi cum au fost secole întregi. Secuii au avut întotdeauna probleme cu maghiarii, iar acum aceşti baroni mici ai UDMR au pus din nou mâna pe ei. UDMR vrea sã realizeze autonomia Ţinutului Secuiesc în favoarea maghiarilor, fãrã sã recunoascã existenţa etniei secuilor", a afirmat Kiss.
Liderul USR susţinea cã "oficial existã 532 de secui", recunoscuţi ca minoritate etnicã, distinctã de cea maghiarã. Acesta a acuzat, însã, UDMR cã a influenţat Institutul Naţional de Statisticã pentru ca secuii sã nu figureze ca etnie dupã recensãmântul din 2002, susţinând cã are dovezi potrivit cãrora toate rezultatele din teritoriu trimise INS privind secuii au fost modificate la influenţa UDMR. "La presiunile politice ale UDMR, secuii au fost excluşi din rezultatul recensãmântului, dacã s-au declarat secui, nu maghiari. Pe centralizatorul final, rubrica secui nu a mai figurat. Am acele rezultate din teritoriu în care apar câte persoane s-au declarat secui şi care aratã cã secuii au fost omişi intenţionat", a spus, în repetate rânduri Kalman Kiss. (A.M.)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Claudiu Maior (PSD), venit de 540 lei/lună, doar din indemnizația de consilier local, în ultimii doi ani declarați

Distribuie Fostul viceprimar Claudiu Maior, în prezent consilier local în Consiliul Local Târgu Mureș, a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.