Marko Bela insistă pentru autonomie Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 71 Vizualizări

Marko Bela insistă pentru autonomie

6024_cap.gifLiderul UDMR, Marko Bela, a răspuns, în direct la Antena 3, acuzaţiilor făcute duminică, de lideri ai partidelor parlamentare, invocând chiar cadrul legal. În cadrul actualei legislaţii există instrumentele necesare pentru lărgirea autonomiei comunităţilor locale. Conform legislaţiei actuale, a mai amintit Marko Bela, este posibilă înfiinţarea unei Uniuni pentru ţinutul Secuiesc. În timp ce filiale judeţene ale PRM, PD, PC şi PNŢCD acuză declaraţiile vicepremierului mureşean, Teodor Giurgea, consilier judeţean PNL, spune că aceasta a fost ultima zvâcnire a UDMR. Liderii politici mureşeni leagă aceste declaraţii de anunţul de astăzi al Comisie Europene.
Pot fi elaborate strategii comune de dezvoltare culturală pentru aceste judeţe, "avem căile legale de a impulsiona reorganizarea regiunilor existente la acest moment şi avem toate instrumentele de a contribui la procesul de descentralizare", au fost cuvintele lui Marko Bela. Prin dezideratul de obţinere a autonomiei UDMR nu face altceva decât să sprijine procesul de descentralizare, susţinută de partenerii de Coaliţie. Programul UDMR conţine de la început dezideratul autonomiei, a mai adăugat Marko Bela.
"România este o ţară mare, multicoloră, avem multe zone cu specificul lor propriu şi suntem convinşi că foarte multe decizii nu trebuie luate de aici, din Bucureşti, ci din sânul lor". În acest context, mai spune Bela, ţinutul Secuiesc are tradiţii speciale, un specific, o cultură şi o mentalitate specială şi "bineînţeles că vrem să impunem acest specific şi printr-o autonomie teritorială". În ceea ce priveşte atacurile venite din partea diferitelor partide politice, Marko Bela a declarat: "Nu suntem de acord ca în 2006, în prag de integrare, încă să se folosească ca pretext orice solicitare a UDMR ca o ocazie de a avea o retorică naţionalistă".

"Un mesaj iredentist tâmp"
"Regret că Marko Bela se îndepărtează de spiritul pe care a vrut să-l promoveze, discursul său de acum nu e departe de un mesaj iredentist tâmp", a declarat ieri preşedintele PD Mureş, Dorin Florea. Acesta a dorit să scoată din planul extinderii Ţinutului Secuiesc Mureşul. "Este o jignire la nivelul inteligenţei generale, nu e posibil ca după atâta timp cineva să contorsioneze întreaga relaţie politică. Eu voi fi în contrapartidă un garant al armoniei şi al bunei înţelegeri, şi asta îmi propun în continuare printr-o campanie masivă", a încheiat Florea, coleg de guvernare cu Marko Bela.

UDMR otrăveşte
Aceasta este poziţia PNŢCD Mureş, care, printr-un comunicat de presă semnat de Eugen Crişan, condamnă acuzaţiile liderului UDMR, Marko Bela, pe care le vede ca nişte "provocări etnice separatiste". "Ca partid asociat la PPE, PNŢCD avertizează opinia publică internă şi Europeană asupra practicilor UDMR, antidemocratice şi antieuropene, care urmăresc menţinerea unui focar de conflict interetnic în inima României. (…) PNŢCD îi solicită premierului Tăriceanu şi PNL să retragă sprijinul politic pentru Legea Statutului Minorităţilor, care promovează strategia UDMR de obţinere a autonomiei teritoriale pe criterii etnice", se mai arată în comunicat.

PC cere debarcarea
Partidul Conservator a cerut duminică înlăturarea lui Marko Bela din funcţia de vicepremier. Decizia de la nivel central a conservatorilor este susţinută şi de filiala judeţană a PC. "Nu pot să nu susţin iniţiativa colegilor mei. Cu toate acestea, ca om politic sunt un susţinător al unei autonomii egale. De exemplu, Ţinutul Secuiesc ar putea avea aceeaşi independenţă ca Dobrogea", a declarat Dinu Socotar, vicepreşedinte al PC Mureş.

PRM vede scenarii
"Nu pare întâmplătoare radicalizarea părerilor extremiste ale UDMR, chiar cu câteva zile înainte de 26 septembrie", a declarat Mărgărit Amza, preşedintele PRM Mureş. Acesta spune că, prin declaraţiile sale, Marko Bela doreşte să se întoarcă la momentul 1952. "Românii nu vor tolera acest lucru. Vom organiza manifestări şi proteste împotriva ideii de autonomie teritorială", a adăugat Amza. Liderul PRM Mureş a mai a precizat că i se pare cel puţin ciudat faptul că nu a existat nici o reacţie oficială a lui Traian Băsescu în acest sens.

Teodor Giurgea e liniştit
Consilierul judeţean PNL, Teodor Giurgea, a explicat că nu doreşte să facă declaraţii în numele partidului, ci doar ca om politic: "Declaraţia lui Marko Bela este cea a unui om politic care are interese etnice. Este o declaraţie care va bulversa mediul politic şi care a fost spusă de multe ori, dar nu de o persoană atât de importantă". Giurgea spune că este prea târziu pentru astfel de planuri de autonomie teritorială. "Este o ultimă zvâcnire. Poate avea mai multe şanse în 1990-1995. acum nu se va întâmpla nimic, iar secuimea va fi în continuare nemulţumită de UDMR", a încheiat Giurgea.

PSD, intrigat
Ovidiu Natea, preşedintele PSD Mureş, spune că filiala pe care o conduce susţine declaraţiile de la centru. Astfel, Cristian Diaconescu, purtătorul de cuvânt al PSD, s-a declarat duminică mirat de reacţia lui Marko Bela, deoarece acesta a fost mereu privit de social-democraţi ca un lider moderat. Totuşi, Diaconescu nu a ezitat să aibă aceeaşi "mirare" ca PRM, privind lipsa unor declaraţii oficiale de la Cotroceni pe marginea declaraţiilor liderului UDMR.

Corina ALBOTA
Ionuţ OPREA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!