Home / Sanatate / Medicii şi farmaciştii, controlaţi din 1 iulie

Medicii şi farmaciştii, controlaţi din 1 iulie

Distribuie

4913_chiki.gifConform reprezentanţilor Autorităţii de Sănătate Publică, a Colegiului Farmaciştilor şi Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, nu există mari deficienţe în eliberarea reţetelor compensate şi gratuite. "Din punctul nostru de vedere, suma alocată lunar este suficientă", a declarat Silviu Morariu, directorul ASP Mureş.
Plafonul total pentru judeţul Mureş este de 4,7 milioane RON, dintre care 3,4 milioane pentru reţete compensate şi gratuite, iar 1,3 milioane pentru programele Ministerului Sănătăţii, care însumează 11 boli şi un număr de 11.000 de pacienţi la nivel judeţean.
"În acest moment nu există reţete neonorate", a declarat Silviu Morariu. Pentru a verifica posibilele inexactităţi din sistem, s-a constituit o Comisie de control în prescrierea medicamentelor, alcătuită din membri ai ASP, CJAS, Colegiul Medicilor şi Colegiul Farmaciştilor, care va inspecta din 1 iulie farmaciile din judeţ, dar şi medicii de familie şi cei specialişti. Aceştia vor fi invitaţi la sediul ASP pentru a verifica corectitudinea informaţiilor, în funcţie de numărul de reţete eliberate, suma şi prescrierea într-un timp scurt.
Preşedintele CJAS Mureş, Csiki Zsuzsanna, i-a invitat pe pacienţii mureşeni să apeleze de câte ori sesizează o neregulă, la TelVerde al instituţiei, care poate fi apelat din orice unitate farmaceutică.
În acest moment, în judeţ există 131 de farmacii care au încheiat un contract cu CJAS, iar în mediul rural 41 de farmacii şi 58 de puncte de lucru. " În luna mai, unui procent de 15 la sută dintre asiguraţii din judeţ li s-a eliberat cel puţin o reţetă compensată sau gratuită, procent care se traduce în 77.108 de asiguraţi ", a declarat Csiki.
Iustina Vas, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Mureş, a precizat că, dăcă vor exista indiferent de valoarea plafoanelor, fonduri speciale pentru copiii sub un an.
În judeţul Mureş sunt înregistraţi 383 de medici de familie, iar în cabinetele individuale 225 de medici specialişti.

Preşedintele CJAS Mureş, Csiki Zsuzsanna, i-a invitat pe pacienţii mureşeni să apeleze de câte ori sesizează o neregulă, la TelVerde al instituţiei, care poate fi apelat din orice unitate farmaceutică: 0800800975

Conform statisticilor, în luna ianuarie medicii de familie au eliberat 78.395 de reţete pentru 69.559 de asiguraţi, în timp ce medicii specialişti au eliberat 13.049 de reţete către 11.806 asiguraţi, valoarea medie a unei reţete fiind de 36,7 RON. În luna mai, medicii de familie au eliberat 74.640 de reţete către 66.077 de pacienţi, la o valoare medie de 412.300, în timp ce medicii specialişti au eliberat 12.296 de reţete pentru 11.031 de asiguraţi, la o valoare medie de 178,8 RON. În luna ianuarie şi mai, valoarea plafonului a fost aceeaşi, de aproximativ 4,7 milioane RON.

Corina ALBOTA


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

TESTARE GRATUITĂ Babeş Papanicolaou şi HPV la Agnita, judeţul Sibiu

Distribuie Doamnele şi domnişoarele din Agnita sunt aşteptate, în perioada 27-28 septembrie 2023, în întervalul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.