Home / Uncategorized / Mureşeni de mii de euro

Mureşeni de mii de euro

Distribuie

3424_muresenii.gifCei care doresc să plece în altă ţară pentru a munci au posibilitatea să apeleze la una dintre cele 15 firme de profil din judeţul Mureş. Cele mai căutate meserii sunt cele din agricultură şi construcţii. Firmele din străinătate mai caută şi personal în domeniul hotelier şi şoferi cu experienţă.
Prin colaborare cu aceste firme, sute de tineri pleacă anual la lucru în străinătate pe o perioadă de minim trei luni şi maxim cinci ani. Pentru studenţi, perioada contractului este de trei luni, iar pentru restul persoanelor perioada minimă de lucru este de un an de zile. Există mai multe programe prin care se poate pleca în străinătate.

Avantaje pentru cei cu experienţă

Prima variantă posibilă este cea în care o firmă din străinătate, care caută personal, contactează firmele autorizate din judeţ şi anunţă că aceştia doresc angajarea de personal. Firmele, care au o bază de date, caută posibili candidaţi la locurile de muncă oferite de angajator. Cei care sunt selecţionaţi de firma din Târgu Mureş se prezintă la un interviu împreună cu un dosar în care sunt cuprinse actele cerute de angajator şi firma care recrutează. Pentru a putea participa la acest program trebuie îndeplinite anumite condiţii. Ei trebuie să cunoască limba ţării în care doresc să meargă, să aibă minim studii liceale, deşi au fost cazuri în care au fost solicitaţi şi oameni care au absolvit doar şcoala profesională. Dosarul mai trebuie să conţină un curriculum vitae, o scrisoare de intenţie, copii după buletin, paşaport şi ulterioare diplome de calificare, copie după cartea de muncă. Este extrem de important ca doritorul să aibă referinţe de la locul de muncă în a cărui calificare doresc să muncească în străinătate. Nici analizele medicale nu sunt de neglijat, acestea trebuie efectuate la un cabinet medical şi la o firmă de asigurări, unde trebuie încheiată o poliţă de asigurare pe o perioadă de trei zile. Cei care au mai muncit în străinătate sunt mai bine văzuţi, iar şansele lor cresc considerabil.

Salarii de mii de euro

Pe lângă toate aceste acte se achită şi o taxă de mediere, în valoare de 250 de euro, care se plăteşte doar la venirea contractului de la angajator în ţară. Persoana care urmează să plece la muncă plăteşte în total 600 de euro. Cei care ajung să muncească în străinătate vor avea un salariu minim de 300 de euro pe lună. Inginerii, medicii şi programatorii pot câştiga de la 4.000 de euro până la 12.000 de euro, cum este cazul unui inginer plecat în Emiratele Arabe Unite. Un alt program de succes este AU – PAIR, care este un proiect intercultural, prin care un tânăr este "adoptat" timp de un an sau chiar doi de o familie din Europa sau America. Condiţiile pentru a putea participa la acest program nu sunt aşa stricte ca la celelalte programe. Nu trebuie să ai o calificare anume sau experienţă de minim doi ani, ajunge să ai diploma de bacalaureat şi să îţi placă copiii. Dacă ai absolvit un liceu pedagogic sau un curs cu profil pedagogic ai un mare avantaj în "lupta" pentru un loc într-o familie europeană. Singura condiţie este vârsta, care nu trebuie să depăşească 25 de ani. Odată ajunşi la familia "adoptivă" veţi câştiga între 1.500 – 3.000 euro pe lună, pentru 5 ore de muncă, timp de cinci zile pe săptămână. Timpul liber poate fi folosit pentru a vizita obiective culturale, a urma cursuri de perfecţionare a limbii respective şi, bine-nţeles, se poate petrece timpul cu familia respectivă. Selecţia este foarte strictă, familia din străinătate trebuie să trimită un extras de cont ambasadei şi firmei din Târgu Mureş pentru a putea fi siguri că acea familie îşi permite să întreţină încă o persoană.
Aceştia pleacă cu contracte de muncă legale şi cu viză pe perioada şederii lor în respectiva ţară.

“Firmele din afară ar lua de la noi oameni, căci suntem bine văzuţi în afară, dar din păcate ne este pătată imaginea de alţi români care pleacă ilegal şi se ocupă de prostii, iar firma când aude de ţara noastră este reţinută să mai angajeze oameni de la noi. Firma noastră există deoarece vrem să ajutăm tinerii şi nu numai să ajungă în străinătate unde pot să realizeze ceva, să adune cunoştinţe despre modul lor de viaţă şi să se reîntoarcă la noi în ţară cu aceste cunoştinţe. Astfel tinerii pot să împărtăşească şi altor oameni experienţa lor şi astfel să intrăm mai uşor în Europa, cu o mentalitate mai bună privind modul de viaţă în ţările europene”, Petru Suciu, director general Eurotrnas Suciu Impex.

“Numărul oamenilor care pleacă în străinătate este în continuă creştere, iar când ei se vor întoarce cu banii câştigaţi în ţară, România va avea numai de câştigat”, Orsolya Grancea, program coordonator Ameritex.

Vlad ZAHARAGIU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Curăţenia de Primăvară – Primăria Reghin

DistribuieCOMUNICAT Municipiului Reghin, organizează în perioada 14 martie – 21 aprilie 2016, acţiunea de salubrizare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.