Ofiţerii puterii? Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 69 Vizualizări

Ofiţerii puterii?

24_capu.jpg116 cadre didactice au primit decoraţii naţionale pe criterii politice şi relaţionale. Nu au existat o metodologie şi nici criterii de selecţie. Superficialitatea şi taina în care au fost aleşi cei care au primit distincţii au scandalizat cadrele din mediul educaţional mureşean. Pe lista celor medaliaţi de fostul preşedinte se regăsesc 17 cadre din Inspectoraul Şcolar Judeţean. Secretara şi contabila şefă au fost decorate pentru “abnegaţia şi devotamentul puse în slujba învăţământului românesc”. Principiul s-a respectat şi în mediul universitar unde au fost decoraţi doar rectorii şi decanii universităţilor mureşene.

Sistemul de învăţământ românesc trece printr-o perioadă de transformări profunde. Numeroasele măsuri menite a-l reforma, care se aplică de câţiva ani şi au ca finalitate compatibilizarea cu normele europene, sunt aplicate uneori subiectiv sau superficial, în funcţie de valorea profesională a celor care le creează sau le pun în aplicare, bineînţeles în funcţie de particularităţile economice şi regretabil în funcţie şi de culoarea politică a administraţiei centrale sau locale. Printre puţinele caracteristici mereu constante, se numără calitatea celor care prin meseria lor nobilă construiesc viitorul unei naţiuni. Abia în acest an, când se vor împlini opt ani de la apariţia statutului didactic, a apărut şi un regulament de acordare a distincţiilor şi premiilor pentru cei care activează în învăţământul preuniversitar.

Decoraţii electorale

În toamna acestui an a apărut ideea ca profesorii cu realizări remarcabile să fie recompensaţi prin decoraţii naţionale conferite prin decret prezidenţial. Deşi, până la urmă, ocazia atribuită conferirii acestor distincţii a fost Ziua Naţională a României, analiza atentă duce la constatarea că ideea a avut două motivaţii precise stabilite la nivel ministerial. Una a fost aplanarea nemulţumirilor cadrelor didactice care se manifesta la debutul anului şcolar şi cealaltă a fost folosirea în scop electoral a subitei consideraţii pe care fosta conducere o avea faţă de cadrele didactice. Argumentele sunt foarte simple. Ministerul a cerut, printr-o notă remisă inspectoratelor şcolare pe 15 septembrie, să întocmească lista cu cei care urmau să fie medaliaţi în regim de maximă urgenţă şi s-o trimită ministerului pe 20 septembrie. Ideea mulţumirii dascălilor a fost vehiculată pe întreg parcursul lunilor premergătoare alegerilor, octombrie şi noiembrie, pentru ca apoi lista să fie publicată în Monitorul Oficial din 13 decembrie, iar profesorii să afle în teritoriu că au primit recompense (doar morale) pe 20 decembrie, în cadrul festivităţilor desfăşurate în şcoli cu prilejul sărbătorilor de iarnă. De la Ziua Naţională a României, 1 Decembrie, trecuse mult timp. Brevetele şi medaliile nu au ajuns nici astăzi…

Superficialitate sau simpatii politice?

Până la urmă, în judeţul Mureş, pe lista celor care au primit decoraţii naţionale pentru “abnegaţia şi devotamentul puse în slujba învăţământului românesc” şi “contribuţia deosebită la dezvoltarea şi promovarea cercetării ştinţifice din ţara noastră” s-au regăsit 116 persoane sau, de ce nu, personalităţi. Pentru unii a fost o surpriză, dar o surpriză a fost şi prezenţa unora pe listă pentru cei care nu se regăseau pe aceasta. Nu a existat o metodologie pentru selecţia celor medaliaţi şi nici criterii pentru a-i departaja pe dascăli. În unităţile şcolare nu s-a ştiut nimic de această posibilitate şi nici acum unor profesori nu le este clar cine au fost cine a fost premiat şi de ce. Nu punem la îndoială valoarea şi meritul, chiar al majorităţii, celor care au fost decoraţi. Modul extrem de grăbit şi taina în care s-a desfăşurat procedura a scandalizat o parte a mediului educaţional mureşean.

Listă incendiară

Apartenenţă politică, relaţii profesionale apropiate sau de subordonare, şi chiar grade de rudenie sunt caracterisiticile alcăturii listei cadrelor didactice decorate. Fie că e vorba de învăţământul universitar sau preuniversitar, nume importante din acelaşi partid, aceeaşi instituţie sau membrii ai familiei se regăsesc pe listă. În mediul universitar au fost decoraţi, atât la Universitatea Petru Maior cât şi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie, rectori, prorectori, decani şi secretarele sau contabilele acestora. Nume precum Constantin Copotoiu (rector UMF, decorat cu Ordinul Merit pentru Învăţământ în grad de mare ofiţer), Klara Brânzaniuc (prorector ştinţific UMF şi director DSP- Ordinul Merit pentru Învăţământ în grad de Comandor), Sorin Popşor (decanul Facultăţii de Stomatologie din cadrul UMF, Ordin Merit pentru Învăţământ în grad de Ofiţer) sau Liviu Marian (rector UPM, Ordin Merit pentru Învăţământ în grad de Ofiţer), soţia fostului rector UPM, Codruţa Boloş (profesor universitar UPM, Ordin Merit pentru Învăţământ în grad de Ofiţer) sunt edificatoare în acest sens. Decorate au fost şi secretarele şi contabilele din universităţi, Doina Viţelar (UPM), Munteanu Paraschiva(UMF). Dacă mai adăugăm şi apartenţa politică la PSD sau simpatiile cu cei din conducerea acestui partid, evidenţa devine împovorâtoare. Între cei care au fost decoraţi pentru merite în învăţământul preuniversitar se regăsesc 17 cadre ale Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, incluzând secretara Anuţa Suciu sau contabila şefă Donath Adela. De asemenea numeroşi inspectori, directori sau profesori decoraţi sunt recunoscuţi ca membrii sau simpatizanţi ai fostului partid de guvernământ.

Motivaţii puternice

Inspectorul şcolar general, Ştefan Someşan, recunoaşte că lista a trebuit întocmită într-un termen jenant de scurt. Nota de minister a ajuns joi 16 septembrie, la dispoziţie a fost o singură zi lucrătoare (vineri, 17 septembrie 2004), s-a făcut o şedinţă cu inspectorii care au făcut propuneri cunoscând cel mai bine activitatea dascălilor din subordine. Inspectorii au primit decoraţii, dar ei au fost evaluaţi de minister, deci nu s-au automedaliat, ci s-au autopropus, situaţia decoraţiilor lor fiind stabilită de minister. “Procedura se poate consulta în Legea 220/2004. Este adevărat, lista a trebuit întocmită într-un termen extrem de rapid, chiar jenant de rapid. Nu a existat o metodologie, legea nu face referire la nici un fel de criterii de acordare. Cei medaliaţi au primit astfel doar o recompensă morală. Nu se poate vorbi de criteriu politic. Nu am primit nici o reclamaţie, în afara unei scrisori de la o profesoară pensionată, care şi-ar fi dorit ca pensionarii să nu fie uitaţi. Pe listă se regăsesc cei mai valoroşi profesori la ora actuală, Nicolae Becze cel mai renumit profesor de franceză, Angela Măşcăşan – cea mai bună profesoară de matematică de la Papiu, Doina Tărcatu – cea mai renumită profesoară de engleză din judeţ şi exemplele pot continua. Secreatara Anuţa Suciu este cea mai bună în activitatea ei, activează de peste 11 ani şi a rămas în timpul tuturor inspectorilor generali. Contabila şefă, Donath Adela, este poate cea mai bună din ţară, în cadrul inspectoratelor şcolare. Nu am avut nici o dată probleme cu gestionarea fondurilor, dacă ea face o treabă excelentă, eu pot sta liniştit. Referentul Şimon Sandor este aici de 20 de ani, are sistemul la degetul mic. Am vrut să mulţumesc astfel personalului auxiliar”, ne-a declarat Ştefan Someşan, inspectorul şcolar general al judeţului Mureş. În privinţa inspecotrilor medaliaţi, şeful IŞJ a susţinut că este o situaţie normală, fiindcă doar cele mai bune cadre pot evalua activitatea profesorilor şi pot activa în cadrul inspectoratului.

Nemulţumiri sindicale

Faptul că partenerii sociali nu au fost consultaţi în privinţa alcătuirii listei a stârnit nemulţumiri şi mai mari. Ambii lideri ai sindicatelor din învăţământ susţin că s-a lucrat superficial, au fost uitaţi oameni de valoare şi decoraţiile au avut scop electoral. “Premiile s-au dat fără consultarea partenerilor sociali, fără să existe o metodologie aplicată. Decoraţiile au fost în scop electoral, lista a fost făcută în grabă. Puteau să acorde nişte premii confom statutului pesonalului didactic, pe care dascălii le merită şi nu s-au acordat de opt ani. Sunt prea mulţi membri ai IŞJ faţă de marea masă a cadrelor didactice. Este regretabil că s-a procedat aşa”, ne-a declarat Cornel Crucean, preşedintele SÎP Mureş, afiliat FSLI. “A fost o chestie superficială care nu a ami trecut nici prin Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean. Au rămas afară mulţi oameni de valaore, pensionaţi acum un an sau mai mulţi. Au ajuns la sindicat multe nemulţumiri legate de aceste distincţii. Partenerii sociali nu au fost consultaţi, decoraţiile au avut şi iz electoral”, ne-a spus şi Ioan Săcărea, preşedintele Sindicatului Spiru Haret Mureş.
Ionuţ OPREA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE