Home / Social / Pâine europeanã

Pâine europeanã

Distribuie

3101_painea.gifDoar douã din cele 142 de brutãrii din Mureş au primit calificativul de bine. 16 au primit Ordonanţã de suspendare temporarã pe motiv de nerespectare a normelor de igienã. Controalele vor continua pânã la data de 1 octombrie. Cele care nu îndeplinesc normele, vor fi închise .

Pânã la data de 1 octombrie, potrivit Hotãrârii Guvernamentale 924/2005, toate unitãţile de panificaţie care nu respectã normele impuse de Uniunea Europeanã, riscã sã fie închise.
La nivelul judeţului Mureş, din cele 142 de brutãrii existente, doar douã au primit calificativul de bine, restul fiind incluse în programul de control trimestrial. Potrivit doctorului Maria Iancu, director executiv adjunct la Serviciul de Siguranţa Alimentelor, toate unitãţile specializate pe panificaţie şi morãrit au fost supuse unor controale. "În lunile octombrie-noiembrie am iniţiat o serie de controale la unitãţile de panificaţie din judeţ. Dupã fiecare control, unitãţile respective s-au ales cu o fişã de evaluare, întocmitã în urma verificãrilor la punctul de lucru. În funcţie de spaţiul în care funcţioneazã, de gradul de respectare al normelor de igienã. În baza acestor fişe, fiecare unitate a primit un calificativ final. Din totalul brutãriilor din judeţ, doar douã au primit calificativul de bine, restul fiind acceptabile, dar cu recontrol", a precizat Maria Iancu, care a adãugat cã patronii acestor unitãţi sunt la curent cu normele ce trebuie îndeplinite pânã la data de 1 octombrie şi fiecare are de gând sã facã tot ce trebuie, pentru a putea funcţiona în continuare.

Cerinţe mari

Conform HG 924/2005, pâna la data de 1 octombrie fiecare unitate de panificaţie trebuie sã respecte reguli generale de igienã privind siguranţa alimentelor, iar spaţiile în care se desfãşoarã activitatea trebuie sã fie corespunzãtoare acestor norme. "Cei care sunt acceptabili cu recontrol, trebuie sã mai facã unele modificãri la spaţiile în care îşi desfãşoarã activitatea unitatea respectivã. Cerinţele sunt destul de mari, aceste brutãrii, în general, nu au spaţii suficient de mari, iar momentan, aceste probleme la contrucţie nu pot fi puse la punct", a specificat Maria Iancu.

Amenzi de milioane

Din totalul brutãriilor verificate de agenţii Serviciului de Siguranţã al Alimentelor, 16 au primit Ordonanţã de suspendare temporarã a activitãţii pentru o perioadã de la una la douã sãptãmâni pentru nerespectarea normelor de igienã. "În acest moment avem închise douã unitãţi, pe o perioadã determinatã. Chiar în cursul zilei de azi (n.r. ieri), una din unitãţi îşi va relua activitatea. Noi efectuãm controale trimestrial pânã la 1 octombrie", a precizat Maria Iancu.
Cuantumul amenzilor acordate pentru nerespectarea normelor elementare de igienã şi pentru funcţionarea dupã emiterea Ordinului de suspendare se ridicã la 3.500 de RON, sumã cu care au fost amendate patru unitãţi de pe raza judeţului.

Nici morile n-au scãpat

Controalele s-au extins şi la morile care furnizeazã fãina, exclusiv unitãţilor de panificaţie. Din cele 12 mori existente la nivelul judeţului Mureş, doar douã au primit calificativul de bine, iar restu sunt catalogate de corpul de control ca fiind "acceptbile, dar cu recontrol". "Ca şi în cazul unitãţilor de panificaţie, şi morile trebuie sã respecte o serie de norme de igienã. Este nevoie de vestiare pentru muncitori, de apã curentã, de spaţii de depozitare. La fel, recomandãm, tuturor celor care lucreazã în acest domeniu , Ghidul pentru unitãţile de morãrit, scos de Rompan, Patronatul Român al Industriei de morãrit", a încheiat Maria Iancu.

Sorina SZAKACS

Reprezentanţii Serviciului de Siguranţa Alimentelor organizeazã pentru toţi comercianţii şi producãtorii de produse de panificaţie, şedinţe de instruire despre ce trebuie sã modifice, care sunt regulile ce trebuie respectate pentru a putea funcţiona şi dupã data de 1 octombrie. În acest sens, Serviciul de Siguranţa Alimentelor, recomandã tuturor celor implicaţi în panificaţie singurul ghid apãrut în domeniu: Ghidul de bune practici pentru siguranţa alimentelor, scos de cãtre Asociaţia Naţionalã a Industriei de morãrit şi panificaţie din România.

Din totalul brutãriilor verificate de agenţii Serviciului de siguranţã al Alimentelor, 16 au primit Ordonanţã de Suspendare temporarã a activitãţii pentru o perioadã de la una la douã sãptãmâni pentru nerespectarea normelor de igienã.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Carduri sociale de alimente și mese calde. Cum pot fi obținute și care sunt categoriile de beneficiari?

Distribuie Persoanele defavorizate din Municipiul Târgu Mureș care beneficiază de tichete sociale electronice pentru alimente …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.