Home / Eveniment / Protest în haină de magistrat

Protest în haină de magistrat

Distribuie

Instanţele judecătoreşti din cadrul Curţii de Apel Târgu-Mureş protestează. Nemulţumirea este cauzată de recenta modificare a legii privind statutul magistraţilor. Instanţele protestatare vor suspenda şedinţele zilnic, timp de o jumătate de oră, până la eliminarea controlului paralel al hotărârilor judecătoreşti.
De ieri, Curtea de Apel Târgu Mureş s-a raliat protestului iniţiat de judecătorii şi procurorii bucureşteni. Manifestarea este demarată prin Asociaţia Magistraţilor din România, a cărei preşedinte este Vioroca Costiniu. Toate instanţele care s-au aliat la acest protest vor suspenda şedinţele de judecată între orele 10 şi 10:30. "Nu vom perturba realizarea actului de justiţie, şedinţele de judecată se vor desfăşura conform dispoziţiilor legale", a declarat preşedintele Curţii de Apel Târgu-Mureş, Floarea Grosu.
Până recent, un proces era considerat încheiat după parcurgerea tuturor căilor de atac exercitate la instanţele de control judiciar. Hotărârea era considerată definitivă şi irevocabilă. Prin modificarea adusă legii de organizare judecătorească, hotărârea irevocabilă poate fi revizuită. Prin noile norme, se instituie un control paralel al hotărârilor judecătoreşti de către inspectorii Consiliului. Cu alte cuvinte, simpli inspectori ai CSM au puterea să răstoarne decizii ale Tribunalului şi Curţii de Apel. "Această modalitate de control paralel contravine principiului constituţional", a menţionat Floarea Grosu.
Motivarea demersului magistraţilor se află şi în faptul că ministrul Justiţiei, Monica Macovei, nu şi-a onorat obligaţiile privind respectarea obiectivelor din Planul de strategie în implementarea reformei. Protestatarii acuză faptul că nu s-a normat munca magistratului, nu s-au stabilit numărul de şedinţe/lunar şi numărul de dosare/şedinţă în raport, inclusiv de complexitatea acestora şi nu s-au realizat condiţiile pentru ca activitatea judiciară să fie performantă.
În zilele de 13,14 şi 15 septembrie au avut loc întâlniri ale judecătorilor, în urma cărora protestatarii au stabilit mai multe măsuri de protest. Printre acestea se numără sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii pentru a cere ministrului justiţiei abrogarea textelor de lege care prevăd sancţiuni disciplinare pentru încălcarea normelor de procedură, ori revizuirea sentinţelor, în civil, pentru aceleaşi motive, reglementarea răspunderii materiale a magistratului în cazul comiterii unei infracţiuni legate de actul de justiţie şi modificarea ori abrogarea altor norme procesuale, sau o modificare a textelor care îngreunează activitatea judiciară, fără vreo motivaţie şi nu sunt în concordanţă cu realităţile în care se desfăşoară actul de judecată. (M.D)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Bilanțul final al proiectului „Din grijă pentru tine”. Dr. Simona Gurzu: “Doar 30% din cei consultați au fost declarați sănătoși fizic”

Distribuie În intervalul 10-12 martie s-a derulat, la Târgu Mureș, proiectul „Din grijă pentru tine”, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.