Sarmalele, premiate la Praid Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 348 Vizualizări

Sarmalele, premiate la Praid

6026_sarmale.gifÎn perioada 22-24 septembrie 2006 a avut loc la Praid cea de-a XII-a ediţie a "Festivalului sarmalelor". Manifestarea este unică pentru Praid, o mică staţiune harghiteană situată la poalele Munţilor Gurghiului, la graniţa cu judeţul Mureş. Acest festival are loc în fiecare an, în al treilea sfârşit de săptămână din luna septembrie.

Programul de anul acesta a inclus spectacole folclorice cu ansambluri de dansatori, muzicanţi, fanfare din localităţile de unde vin concurenţii, toate la un loc prezentând obiceiurile şi valorile culturale. Totodată, în a treia zi a festivalului, a fost organizat un concert de muzică clasică în salină, mai exact în Capela ecumenică din subteran, precum şi o recepţie cu program folcloric.
Pe lângă voia bună pe care o creează, festivalul urmăreşte consolidarea relaţiilor culturale între regiunile participante, precum şi conservarea tradiţiilor culinare prin promovarea celebrelor şi popularelor sarmale, un fel de mâncare ce permite multă inventivitate, originalitate şi diversitate a sortimentelor.
"Capul răutăţilor" a fost, în urmă cu 13 ani, la prima ediţie a festivalului, Alexandru Mironov, atunci ministrul Tineretului şi Sporturilor. El a propus taberelor română şi maghiară să lase deoparte neînţelegerile şi să se întreacă într-un "război" culinar pe tărâmul sarmalelor, bucate tradiţionale cu care se lăudau ambele bucătării. Provocarea a fost acceptată şi astfel primul festival avea să se organizeze la Pusztamerges – Ungaria în 1994, anul următor locul desfăşurării devenind Praid – România.

Cununiţa de onoare
În prima zi a festivalului, dimineaţa devreme, pe la 7.30, fanfara a dat deşteptarea concurenţilor, care au fost nevoiţi să străbată drumul până la Casa de Cultură din Praid în aceleaşi acorduri ale Fanfarei care i-a trezit din somn, cu noaptea-n cap. În jurul amiezii, toţi cei prezenţi la Casa de Cultură au avut parte de o masă copioasă, cu sarmale şi smântână şi cântece şi dansuri populare.
Sâmbătă a fost o zi plină pentru toţi cei care s-au aflat la sfârşitul săptămânii trecute la Praid. După ce fanfara comunei a strâns lumea la Casa de Cultură, a început parada participanţilor la festival, care au defilat, în costume populare specifice zonei de unde provin, până în parcul din Praid, locul de desfăşurare al festivalului.
În timpul în care vizitatorii s-au delectat cu sarmale, ansamblurile de muzică populară i-au încântat cu dansuri specifice.
Pe lângă ansamblul de rromi din Praid şi formaţii venite din Ungaria, la festival a fost prezent şi ansamblul "Cununiţa" din Târgu Mureş, însoţiţi de cântăreaţa de muzică populară, Raluca Mihuţ.
Ansamblul a venit la festival cu 7 perechi şi au încântat publicul cu dansul "Mureşul" şi o suită de trei dansuri libere. Dansatorii au avut un succes atât de mare la public, încât începând de anul viitor vor fi invitaţii de onoare ai Festivalului pentru fiecare ediţie.

Fotbal (cu) varză
Pentru că femeile au fost ocupate cu gătitul, organizatorii festivalului s-au gândit să le dea ceva de lucru şi bărbaţilor, adică să joace fotbal. Dar nu cu orice minge, ci cu căpăţâni de varză.
După meciuri strânse, clasamentul final a arătat că cea mai bună echipă este cea a rromilor din Praid, care au câştigat acest campionat. Pe locul al doilea s-au clasat cei de la Real Madrid, echipă tot din Praid, iar locul trei a fost revendicat de băieţii de la ansamblul "Cununiţa", de altfel singurul ansamblu de dansuri populare româneşti prezent la festival.

Horă multiculturală
Duminică dimineaţa, toţi participanţii s-au mutat din parc în Salină, pentru dansuri populare şi o recepţie cu bufet suedez. Nu a lipsit un concert instrumental de muzică clasică în capela ecumenică din subteran.
Ansamblurile prezente i-au invitat pe privitori la dans şi s-a încins, mai bine de jumătate de oră, o horă, la care s-au ţinut de mână, români, maghiari, rromi şi saşi. Voia bună şi distracţia au fost cuvintele cheie ale acestui festival, iar felul în care oamenii s-au bucurat de tot ce s-a întâmplat în week-end la Praid, dovedeşte că festivalul a fost un succes.

"Pe lângă voia bună pe care o creează, festivalul urmăreşte consolidarea relaţiilor culturale între regiunile participante, precum şi conservarea tradiţiilor culinare prin promovarea unor foarte populare «minuni» gastronomice, sarmalele, un fel de mâncare ce permite multă inventivitate, originalitate şi diversitate a sortimentelor", Elisabeta Reisz, preşedinte ANTREC Harghita

Evenimentul a fost organizat de ANTREC (Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural). Cel mai aşteptat moment a fost, bineînţeles, concursul "Cea mai mică, mare, originală şi gustoasă sarma".

Sorina SZAKACS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!