SFINTII LUNII DECEMBRIE (III) Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 174 Vizualizări

SFINTII LUNII DECEMBRIE (III)

10719_sfant.gifCe este postul? Bucuria ploii dupa o scurta seceta. Altminteri, ploaia neîntrerupta umple pamântul de noroaie în care se scufunda lumea.
17 Decembrie – Pomenirea Sfântului Prooroc Daniel si cei trei Sfinti din cuptorul Babilonului: Anania, Azaria si Misail. Deportat din tinerete în Babilon unde se aflau iudeii în captivitate, Daniel a ocupat înalte demnitati de stat sub regi babilonieni, începând cu Nabucodonosor, pentru ca fusese înzestrat de Domnul cu daruri deosebite. Cartea profetului Daniel, scrisa cu aproape sase secole înainte de Hristos, are marea densitate teologica a unor denumiri noi, descoperite lui de Dumnezeu. Pentru prima oara Domnul este numit "Cel-Vechi-de-Zile", ceea ce ar însemna Creator si Proniator, supra-istoric si în istorie, inaccesibil si accesibil. El este Dumnezeu unic si universal, Stapân a tot ce exista, inclusiv regatele si imperiile, pe care El le ofera, dupa ratiuni proprii, unui suveran sau altuia; El poate fi si judecator, dar puterea de a judeca i-a dat-o Fiului Omului, Care va întemeia o împaratie puternica si vesnica; Acesta îl va judeca si pe antiHrist. Dincolo de multele sale minuni de care l-a învrednicit Atotputernicul, Daniel este "puntea cea mai transparenta" dintre Vechiul si Noul Testament, asa cum afirma ÎPS Bartolomeu Anania.
18 Decembrie – Pomenirea Cuviosului Daniil Sihastrul
Cuviosul Parinte Daniil Sihastrul a fost unul dintre cei mai mari sfinti ai Moldovei, nascut la începutul secolului XV pe mosia Manastirii Sfântul Nicolae din Radauti, dintr-o familie de oameni saraci dar cu adânca si curata credinta. La vârsta de zece ani a fost dat la manastire pentru a învata scrierea si cititul, dar cu harul Domnului în scurt timp a memorat Ceaslovul si Psaltirea, iar dupa cinci ani a fost tuns calugar cu numele proorocului David. Dupa ce a primit darul preotiei, multa lume îl cauta pentru ajutor duhovnicesc pe care îl primise de la Dumnezeu pentru a-l revarsa peste cei în suferinte sufletesti si trupesti. Dorind singuratatea, s-a retras catre nord, unde sub o stânca si-a cioplit o chilie ce se vede si azi, unde s-a nevoit ani multi. În 1451, dupa moartea naprasnica a Domnitorului Bogdan Voievod, fiul acestuia, stefan, scapat ca prin minune de primejdie, a mers la Cuviosul Daniil, care i-a proorocit ca va fi în curând domn al Moldovei, fapt ce s-a si întâmplat în 1457. Din acel an a început cea mai deplina si benefica conlucrare omeneasca de pe meleagurile noastre între doi viitori sfinti aflati sub Harul Duhului, Domnitorul Moldovei, stefan cel Mare si Cuviosul Parinte Daniil, duhovnicul si sfetnicul sufletesc al Voievodului, caruia i-a dat sfatul cel mai întelept si mai potrivit unui viteaz ostean aparator al crestinismului în fata expansiunii pagânilor, anume, sa lupte împotriva turcilor cu oastea moldovenilor crestini condusa mai întâi duhovniceste de un sobor de preoti, cu rugaciuni de ajutor si de multumire, post si credinta deplina în ajutorul Lui Dumnezeu; iar dupa fiecare victorie sa ridice o biserica sau o manastire ca adânca recunostinta în cinstea Domnului. Ascultând porunca dumnezeiasca venita prin graiul Cuviosului Daniil, stefan cel Mare a câstigat 47 de batalii si a ctitorit 48 de biserici. Dintre acestea amintim Putna, unde se afla mormântul Sântului Domnitor si Voronet sub lespedea careia se odihneste Sfântul Daniil Sihastrul.
22 Decembrie – Sf. Ierarh Petru Movila, Mitropolitul Kievului
În mijlocul poporului român au odraslit si multi oameni de seama care si-au pus toate puterile de munca în slujba altor Biserici si popoare, aducând o contributie pretioasa la renasterea lor culturala, politica sau bisericeasca. Între acestia se situeaza la loc de cinste si Petru Movila, mitropolitul Kievului, a carui personalitate a dominat întreaga viata bisericeasca si nationala a Ucrainei ortodoxe în prima jumatate a secolului XVII. S-a nascut la Suceava, probabil în anul 1596, ca fiu al lui Simion Movila, care va domni mai târziu în tara Româneasca, si al sotiei acestuia, Marghita, calugarita ulterior sub numele de Melania. Tatal sau a avut ca frati pe Ieremia Movila, domn al Moldovei între 1595-1606 si pe Gheorghe, viitorul mitropolit. Situatia Ortodoxiei în acea perioada era tulbure din cauza încercarilor de catolicizare a nobilimii lituane, bieloruse si ucrainiene, care era, în mare parte, Ortodoxa. În anul 1631 Petru Movila a pus bazele unui colegiu în Lavra Pecerska, din care se va dezvolta vestita Academie duhovniceasca de la Kiev. La 2 martie 1631, mitropolitul Kievului, Ion Boretki a trecut la cele vesnice, si ca urmare a alegerilor, Petru Movila va fi numit mitropolit "al Kievului, Haliciului si a toata Rusia", alegere recunoscuta si întarita de Patriarhul ecumenic Chiril Lucaris. Dar cea mai însemnata carte a lui Petru Movila ramâne Evhologhionul sau Molitfelnicul (Trebnicul), cu peste 1500 de pagini si 126 de slujbe, tiparit în 1646 la Lavra Pecerska. Dar dintre toate se distinge prin importanta ei, lucrarea Marturisirea Ortodoxa (Pravoslavnica Marturisire), care a aparut ca urmare a nevoii de învatatura Ortodoxa, cât si din pricina aparitiei unei marturisiri de credinta calvinizante, pusa în seama patriarhului ecumenic Chiril Lucaris. Dupa o pastorire de 13 ani, mitropolitul Petru Movila a trecut la cele vesnice, în ziua de 1 ianuarie 1647, fiind îngropat în biserica cea mare a manastirii Pecerska.

Alexandru Mihail NITA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE