- admin
- 0 comentarii
- 141 Vizualizări
Targul fetelor, ultimele pregatiri
31 decembrie 1999Sarbatoare anuala, devenita traditie pentru locuitorii comunei Gurghiu, Targul Fetelor se va desfasura duminica, 10 iunie, pe platoul de la intrarea in comuna.
Intr-un peisaj mirific, printre stejari seculari, langa cea mai batrana padure din tara isi vor face loc zeci de standuri cu obiecte traditionale, mancaruri specifice zonei si multe fete frumoase, imbracate in costume nationale. Afisele sunt deja realizate, invitatiile trimise si toata lumea asteapta cu emotie ziua de duminica pentru a sarbatorii in locul unde, cum se povesteste din batrani, odinioara se intalneau fetele si baietii, se intelegeau si fara invoiala parintilor, se luau pe ascuns si plecau cateva zile pana se linisteau apele.
Cetateni de
onoare si veterani matrimoniali
Anul acesta targul va debuta la ora 9 dimineata, cand pe platoul de desfasurare vor sosi primii invitati. Deschiderea evenimentului va fi la ora 10.00 dupa care va avea loc ceremnonia de inmanare a titlurilor de "Cetatean de onoare al comunei Gurghiu".
Cele zece culpluri din comuna care au trecut cu brio de primii 50 de ani de casnicie vor primi de la organizatori, tot in cadrul acestui eveniment, o felicitare si un premiu in bani, cuantumul sumei fiind deocamdata "un secret".
Religia are locul si rostul ei in cadrul acestui eveniment, asa ca dupa aceste premieri va avea loc oficierea slujbei religioase care va incepe la ora 10.30.
Dupa terminarea slujbei, pe scena amenajata in aer liber vor poposi Leontina Pop si Dorina Oprea. Nu vor lipsi nici Ansamblul Artistic Profesionist Muresul si nici formatia de dansuri populare din Gurghiu, Rugutu.
Dupa atatea premii si dans, organizatorii vor pregatii o masa festiva pentru invitatii speciali, la cantina Colegiului Silvic Gurghiu.
(S.S.)
Cetatenii de onoare ai Gurghiului
Ciprian Minodor Dobre – prefectul judetului Mures
Lokodi Editha Emoke – presedinte Consiliul Judetean Mures
Eugen Nicolaescu – ministrul Sanatatii
Borbely Laszlo – ministrul Dezvoltaii, lucrarilor publice si locuintelor
Kelemen Attila – deputat
Pavel Todoran – deputat
Alexandru Petru Fratean – vicepresedinte CJ Mures
Dumitru Matei – director Colegiul Agricol "Traian Savulescu"
Istoric
Obiceiul vine din vremuri stravechi cand localnicii de pe vaile Gurghiului se adunau an de an sarbatorind cu cîntec, joc si voie buna "Targul fetelor". Aceasta denumire s-a transmis din generatie în generatie. In urma cu ceva ani, in acest loc veneau familile care aveau fete de maritat, aducînd în carele trase de boi zestrea pe care o aveau, pentru a o arata viitorului mire. Aceasta traditie s-a mai pierdut în ultimii ani, manifestarile de acum prilejuind doar organizari de concerte de muzica populara, jocuri si dansuri populare, etalari de costume traditionale de pe valea Gurghiului cît si expozitii de artizanat cu produse specifice acestei zone.
Obiceiuri de targ
Târgul fetelor de la Gurghiu sau al Sângeorzului, cum era denumit odinioara, avea loc în data de 23 aprilie, la sarbatoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. În seara dinaintea târgului feciorii din satele Vaii Gurghiului faceau strigate, vestind începerea târgului. Fetele îsi pregateau costumatii, iar feciorii angajau muzicanti. Locuitorii zonei faceau schimburi de produse. La târg gaseai lucruri facute de tarani: greble, furci, toporase, cosuri, linguri de lemn, serpare, palarii, cojoace, cizme, costume nationale, hamuri pentru cai, clopote pentru oi si vaci si altele. Nu lipseau mâncarurile traditionale cu frigarui, cârnati, pâine de casa si tuica de prune. Denumirea de ,,Târg al fetelor'' vine de la faptul ca aici tinerele fete nemaritate veneau sa-si gaseasca iubitul cu care se vor casatori. Baiatul daruia fetei o turta în forma de inima pe care era aplicata o oglinda, in care mai apoi se oglindeau cei doi, obraz lânga obraz. Fata oferea baiatului o batista cusuta de ea cu modele si culori placute. Jocurile traditionale erau Învârtita, Batuta, Calusarul, Barbuncul si Fecioreasca. Seara dupa ce linistea se lasa peste poiana, târgovetii se duceau spre satele lor, iar tinerii care au legat prietenii mergeau acasa la parinti.
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu