![Vânătoare de unicate](https://www.zi-de-zi.ro/wp-content/themes/zidezi2024/assets/images/placeholder.jpg)
- admin
- 0 comentarii
- 54 Vizualizări
Vânătoare de unicate
31 decembrie 1999Fie că recunoaştem sau nu, fiecare dintre noi doreşte să aibă bijuterii frumoase valoroase şi dacă se poate, unicat. Pe o piaţă a bijuteriilor în continuă dezvoltare, când magazinele de profil abundă, când de la gablonzuri la aur şi diamante găseşti de toate, dar în serie mare, acest lucru pare să nu mai fie realizabil. Şi totuşi, bijutierii autentici mai există încă printre noi. Şi în mare taină, crează.
La începutul anilor ţ90 apetitul parcă de nestăvilit al românilor spre bijuterii s-a canalizat înspre aurul adus la kilogram din Turcia. Această tendinţă s-a domolit între timp datorită ofertei care la prima vedere pare să satisfacă toate gusturile. "Executăm şi comercializăm doar modelele pe care le confecţionăm noi. Nu ştiu ca care bijuterie să vă îndrum pentru pentru că fiecare bijuterie are matriţele după care lucrează şi nu este rentabilă realizarea unei matriţe doar pentru o singură bijuterie. Încercaţi la un bijutier particular", ne-a spus una din vânzătoarele unui raion de bijuterii de aur. De fapt acesta a fost răspunsul standard primit de la toate bijuteriile în care am intrat în Târgu Mureş.
Nume şi calitate
Un bijutier "particular" nu a fost uşor de găsit pentru că această categorie de oameni, nu îşi face reclamă. Din cauza hoţilor specializaţi care în ultimii ani nu mai prea pot fi recunoscuţi uşor există în această lume foarte multă neîncredere. Am pătruns într-un astfel de loc după ce am fost recomandaţi călduros de un client fidel, care a garantat pentru noi. "În atelierele noastre se află practic povestea vieţii noastre. Sunt săptămâni sau luni de zile în care părăsim masa de lucru doar pentru a dormi câteva ore. Aici avem bijuterii în stadiu de finisaj, bijuterii care încep să capete formă, pietre şi metale preţioase, aparatura care este la fel de preţioasă. De aceea păstrăm tăcere, nu dorim să ştie foarte multă lume cu ce ne ocupăm şi mai ales unde este locul în care bijuteriile se nasc. Clienţii noştri sunt aproape mereu aceeaşi, oameni care îşi permit să comande o bijuterie unicat, sau din acei care cu mari sacrificii financiare comandă foarte rar o bijuterie, dar o fac pentru că ştiu să facă diferenţa, şi vor să fie înconjuraţi de lucruri de calitate. Valoarea pieselor este dată de unicitatea lor. Toate modelele care ne sunt comandate le lucrăm manual, iar modelele sunt cele pe care fiecare client le doreşte", ne-a spus L.A., unul din marii bijutierii oraşului.
Protecţia unicatelor
L-am găsit în atelierul său aplecat asupra unei lentile uriaşe sub care strălucea o bijuterie aflată încă în lucru. A acoperit-o cu o pânză, pentru că unicatele nu pot fi văzute de nimeni până când nu ajung la proprietarii lor. Doar apoi, când sunt etalate şi scoase în lume, broşele, inelele, colierele, cerceii sau brăţările pot fi văzute de alţi ochi. "Este o practică foarte veche pentru a evita copierea modelelelor. Unicatele trebuie să rămână aşa. Dacă apoi apar copii, se ştie care este piesa adevărată şi valoarea ei creşte. Iar pe de altă parte nimănui nu i-ar conveni să dea bani pe ceva ce mai au şi alţii", ne-a spus L.A. Şi că veni vorba de bani, cine vrea să aibă bijuterii unicat trebuie să ştie că sumele pe care le scoate din buzunar pentru a le obţine nu sunt de neglijat. Un inel simplu, subţire, stil verighetă, porneşte de la 100 de euro. În funcţie de complexitatea lucrării, de cantitatea de material nobil şi de pietre preţioase folosite, unicatele produse în Târgu Mureş, pot ajunge la sume cu patru zerouri. Dar calitatea lucrării manuale, a monturilor şi a finisajului, face toţi banii, sunt de părere clienţii fideli ai acestor bijutieri, ajunşi aproape "bijutieri de familie".
"A fost o vreme când mergeam vara în străinătate şi aduceam bijuterii de acolo ştiind că nimeni în oraş nu le va mai avea. Ajunşi acasă, le ascundeam să nu le mai vadă nimeni pentru că ziua în amiaza mare, aceleaşi bijuterii considerate de gală, erau purtate de cucoane prin centrul oraşului. Am căutat un bijutier şi l-am găsit pe L.A. De atunci, colecţia de bijuterii de familie s-a îmbogăţit considerabil, pentru că înaintea fiecărui eveniment important monden sau de familie, comandăm câte o piesă sau câte un set de bijuterii. Soţia şi cele trei fiice ale mele sunt fericite", ne-a spus I.T., cel care ne-a facilitat intrarea în această lume.
Trăind încă în lumea în care întrebăm câte grame are o bijuterie, am intrat în alta în care manopera artistică nu se mai vinde la gram. Am văzut că nu mai trebuie să aducem profesionişti din Turcia pentru a grava şi a ţintui pietrele preţioase în metalul nobil. Că aurul roz, alb sau galben, sideful simplu ori montat în argint sau aur, combinat cu pietre semipreţioase sau preţioase, inclusiv diamante, prinde formă şi viaţă şi în mâna bijutierilor noştri.
Piaţa bijuteriilor de aur în grame anual, pe cap de locuitor
EmirateleArabe Unite 33,68 grame
Turcia 2,29 grame
Italia 1,42 grame
SUA 1,20 grame
Franta 0,74 grame
Germania 0,35 grame
Romania 0,14 grame
Eugenia KISS
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu