Mărimea contează! Editorial
  • admin
  • 0 comentarii
  • 23 Vizualizări

Mărimea contează!

165_cora.gifPSD continuă să manipuleze sau Alianţa D.A face la fel? Anunţată cu o nedisimulată bucurie de unele medii, falsa cădere în sondaje a preşedintelui şi premierului a fost condimentată cu imagini sugestive: Tăriceanu cu degetul în nas iar Băsescu arătând cu degetele tot mai mic.
De fapt, care-i tot şpilul în acest război al sondajelor? PSD şi-ar dori ca, în momentul de faţă să vină cu nişte rezultate mari ale sondajelor în favoarea aliaţilor pentru ca, ulterior, înainte de eventualele alegeri anticipate, să bage nişte cifre mici. Şi Alianţa are nevoie de cifre mari acum, în ciuda unei evidente şi fireşti scăderi de popularitate. Singurul care nu are deocamdată probleme la acest capitol este Traian Băsescu, indiferent de ce spun sondajele. Sau intelectualii. Preşedintele este încă pe val, aşa un val cum nu a prins în toată viaţa lui de căpitan de vas. Este foarte adevărat că dacă nu va avea grijă să se lase ajuns din urmă de realitate va eşua lamentabil pe o plajă, unde îl va aştepta un Boc şi Tăriceanu sleiţi de puteri şi o Lavinia Şandru, care să-l îndrume către centură.
Pe de altă parte, vorbind cu cifrele în faţă, respectiv cu rezultatele sondajelor, nici pesediştii nu stau prea bine. Dar, surpriză mare. Năstase se bucură de încrederea populaţiei cu cinci procente în avans faţă de principalul său contracandidat, Ion Iliescu. Să fie cumva aici cheia problemei? Sondajul să fie doar unul comandat în cinstea alegerilor din PSD iar aliaţii să fie puşi doar de decor acolo?
Problema este că între cifrele prezentate de cele trei institute de sondare ( IMAS, GALLUP şi CSOP) există o diferenţă mult prea mare pentru a nu pune la îndoială corectitudinea şi interesele cuiva. Ori metodele de sondare dintre ele diferă atât de mult, ori subiecţii sunt aiuriţi, ori perioada a fost prost aleasă, cert este că s-a creat o confuzie totală doar cu scopul de a induce ideea că D.A este în plin proces de erodare.
Se pare ca mulţi aşa zişi specialişti nu fac altceva decât să cadă în plasa celor care practică profesionist sportul manipulării prin sondaje.
Un exemplu este modul în care au fost publicate rezultatele exit-pollurilor de după turul doi, cand majoritatea ziarelor dădeau, de fapt, ce vroiau, pentru că sondajele spuneau toate acelaşi lucru, adică nimic, 50-50.
Într-adevăr, mărimea contează. Dar, doar dacă e cea reală!
de Cora MUNTEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE