500 de familii în căutare de casă Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 20 Vizualizări

500 de familii în căutare de casă

Controversata poveste a locuinţelor de stat şi a celor sociale a fost îndelung discutată. De ce nu sunt, câte sunt, cine le ia? Întrebări care, de cele mai multe ori, au rămas fără răspuns.
În Târgu Mureş sunt aproximativ o mie de locuinţe de stat şi în jur de 300 de locuinţe sociale. Diferenţa dintre cele două este simplă: cele de stat sunt locuinţele care pot fi valorificate, în schimb cele sociale nu pot fi vândute. Directorul Biroului Spaţiu Locativ, Mircea Fărcăşan, a declarat că numeroase spaţii au fost retrocedate către foştii proprietari, mulţi dintre ei au intrat deja în posesia lor, iar alţi aproximativ 100 se luptă prin tribunale pentru a-şi redobândi imobilele. Cea mai mare nedumerire a celor care şi-au depus cerere la primărie pentru o locuinţă de stat sau socială este aceea că multe dintre imobile sunt goale, cu toate acestea nu se dau în folosinţă. Cu aceeaşi problemă se confruntă şi familia Daniela şi Matei Roman care aşteaptă de 5 ani o locuinţă. Lângă locuinţa acestora din strada Călăraşi a fost eliberat un apartament mai mare, care este încă gol. Cei doi se întreabă de ce primăria şi reprezentanţii spaţiului locativ nu retribuie acel spaţiu. Directorul Spaţiului Locativ Mureş, Mircea Fărcăşan, spune că imobilul a fost retrocedat iar proprietarul este cel care poate da acum spaţiul în chirie. “Restul familiilor care încă locuiesc într-un imobil retrocedat au dreptul să stea acolo timp de cinci ani, după care sunt obligaţi să îşi găsească un nou acoperiş”, a declarat directorul. Acesta spune că mulţi proprietari au dat în judecată actualii chiriaşi pe motiv că imobilele nu sunt întreţinute, de multe ori câştigă şi chiriaşii sunt evacuaţi înainte de termen.
Chiria într-un spaţiu de stat sau social este modică, între 2.000 şi 7.500 de lei pe metrul pătrat, cea mai mare sumă fiind în zona centrală. Directorul se plânge că de multe ori chiriaşii nu plătesc nici aceşti bani. Cei care refuză să îşi achite datoriile sunt evacuaţi. La sfârşitul anului trecut, pe motiv de neplată, trei familii au fost scoase afară din casă. Evacuările au fost deocamdată sistate, pentru a nu se ajunge în situaţia în care familiile, de multe ori cu copii, să rămână pe drumuri în ger, dar vor fi reluate în 30 martie. De cele mai multe ori, când oamenii sunt "cu cuţitul în spate", îşi plătesc dările, dar marea majoritate, pentru că nu le permite buzunarul, pleacă la rude.
La primărie sunt depuse în jur de 500 de cererei pentru locuinţe sociale sau de stat, repartizarea acestora se face în funcţie de un punctaj, au întâietate cei cu mulţi copii şi familiile foarte sărace. Directorul Mircea Fărcăşan spune că există o şansă foarte mică ca cineva să poată obţine o astfel de casă, pentru că se poate intra în posesia locuinţei doar în cazul unui deces şi aici dacă decedatul a fost singur în casă. Dacă spaţiul a fost retrocedat, fostul proprietar trebuie să îşi primească imobilul în starea în care a fost lăsat.
Multe dintre locuinţele sociale sunt în centrul oraşului, aici locuiesc oameni cu situaţie materială precară, tocmai de aceea sunt distruse. Chiriaşul este cel care are obligaţia de a o întreţine, dar din lipsa banilor aceştia nu pot să îşi achite nici măcar datoriile. Mai mult, există familii cărora le-a fost sistat curentul, energia termică şi chiar apa. “Sunt oameni cu probleme, mulţi dintre ei nu lucrează, mulţi consumă alcool… Noi avem obligaţia să le asigurăm buna stare a mentenanţei (partea de rezistenţă) şi a faţadei”, declară directorul. Din totalul de 1,9 miliarde lei, bani încasaţi din chirii anul trecut, Spaţiul Locativ a investit în reparaţii doar câteva milioane.
Restul banilor rămân în bugetul biroului.
Liana TODORAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE