Home / Eveniment / Factorul uman viciază justiţia

Factorul uman viciază justiţia

Distribuie

395_factoruluman.gifDistribuirea aleatorie a dosarelor de judecată reprezintă una din condiţiile impuse de experţii europeni, care susţin că astfel s-ar putea elimina suspiciunile privind intervenţia factorului uman în distribuirea dosarelor şi, implicit, cele legate de posibile fapte de corupţie. Un prim pas în acest sens a însemnat introducerea sistemului de distribuire a dosarelor cu ajutorul calculatorului, însă la Curtea de Apel Târgu Mureş şi acesta a întâmpinat probleme până săptămâna trecută când specialiştii din Ministerul Jus-tiţiei au dat de cap softului care împărţea cauzele într-un mod ciudat, unele complete având 9-10 cauze pe săptămâna, iar altele 20-30. Introducerea sistemului de îm-părţire aleatorie a dosarelor este umbrită acum de un alt gest al conducerii Curţii de Apel, care a constituit "complete de rezervă". Acestea urmează să ia locul magistraţilor incompatibili sau a celor recuzaţi. Potrivit anumitor specialişti, instituirea acestor complete atentează la principiul distribuirii aleatorii, deoa-rece conducerea instanţei ştie care sunt judecătorii care ar putea să intre într-un complet şi poate, totodată, să sugereze unuia sau altuia dintre ma-gistraţi fie să se abţină de la judecată, fie să "se îmbolnăvească", astfel încât locul său să fie luat de ma-gistratul de pe lista de aşteptare. Judecătorul Nicolae Ionaş (foto), purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel, spune că în acest fel nu se aduce atingere principiului reparti-zării aleatorii a dosarelor şi că "pla-nificarea de permanenţă se face de preşedintele de secţie cu o lună înainte. Eu plec de la premisa bunei-cuviinţe". Cu toate acestea, specialiştii în domeniu spun că în cazul unor incompatibilităţi sau atunci când un judecător este recuzat, locul acestuia ar trebui luat de un magistrat desemnat prin tragere la sorţi şi nu de unul dinainte stabilit.

Maria CĂLIN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Bilanțul final al proiectului „Din grijă pentru tine”. Dr. Simona Gurzu: “Doar 30% din cei consultați au fost declarați sănătoși fizic”

Distribuie În intervalul 10-12 martie s-a derulat, la Târgu Mureș, proiectul „Din grijă pentru tine”, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.