Home / Sanatate / Modernizarea programului de diabet

Modernizarea programului de diabet

Distribuie

Cei 400.000 de bolnavi de diabet din ţară beneficiază în acest an de un buget de 1.800 miliarde lei. Specialiştii Comisiei de Diabet şi Boli de Nutriţie a Ministerului Sănătăţii, din care a făcut parte anul trecut şi coordonatorul programului de diabet mureşan, Cristina Crişan, au refăcut protocoalele terapeutice pentru diabet. S-au stabilit astfel noi reguli, pe care medicii trebuie să le respecte în cazul modificării tratamentului. Totodată, membrii comisiei de specialitate vor fi cei care se vor implica activ în evaluarea trataemntelor bolnavilor, realizând controale la centrele de diabet din ţară.
În 60 de zile, Registrul Naţional Unic al bolnavilor de diabet va fi definitivat, urmând să fie prezentat ca o bază de date completă, pentru cunoaşterea numărului de bolnavi de diabet, dar şi al costurilor exacte. De asemean, va fi organizată şi licitaţia naţională pentru achiziţionarea medicamentelor ce corespund programului de diabet. În România, peste 75.000 de diabetici sunt insulino-dependenţi.
"Momentan noi nu am fost informaţi în scris despre aceste noutăţi, dar probabil că acest lucru va avea loc curând", a precizat Cristina Crişan, medic coordonator al programului de diabet din judeţ. Aceasta a precizat că, pentru moment, comenzile au sosit la timp şi că nu sunt probleme mari în ceea ce priveşte bugetul: "Există o sumă alocată pentru un pacient pe pastile, o sumă pentru pacient pe insulina, iar comanda se face clar. În ceea ce ne priveşte, nu avem probleme în a comanda medicamente mai ieftine, pentru că aceasta este de fapt poziţia pe care am adoptat-o încă din 2004", a precizat dr. Crişan. În judeţul Mureş numărul diabeticilor înregistraţi la Centrul de Diabet este de peste 9.000, în consiţile în care, în fiecare an se înregistrează câteva sute de noi cazuri. Lunar, comenzile Centrului de Diabet se situează în jurul sumei de 4 miliarde lei.
Corina ALBOTA


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.