Primăvara cu căinţă Editorial
  • admin
  • 0 comentarii
  • 59 Vizualizări

Primăvara cu căinţă

475_cora.gifDouă evenimente, aparent fără nici o legătură, ne în-deamnă să fim mai buni, măcar pentru o perioadă. Este vorba despre postul Paştelui, care de-abia a început, şi des-pre Săptămâna Toleranţei, ca-re va începe săptămâna viitoare. Amândouă sunt pe o perioadă determinată, 47 de zile, respectiv 7 zile, şi re-gulile pe care le impun vor fi încălcate cu sau fără de voie. Dacă în cazul postului plăce-rilor, totul depinde de voinţă şi puterea de a rezista ispi-telor, a fi mai bun, mai înţe-legător cu celălalt nu mai re-prezintă un simplu exerciţiu de voinţă. A încerca să pari bun, dar sufletul să-ţi fie mistuit de venin este egal cu a declara că ţii post drastic, dar mănânci pe ascuns, în căma-ră.
Nimeni, niciodată nu se va putea schimba doar pentru că aşa trebuie, pentru că vrea să pară mai bun în faţa sfin-ţilor sau mai apt de integrare în faţa oficialilor europeni.
Dacă în cazul religiei impunerea presupune doar un exerciţiu individual, dus cu succes până la capăt sau abandonat pe parcurs, în situaţia cealaltă presupune capacita-tea de convingere a celui de lângă tine că meriţi respectul lui. Activitatea Ligii Pro Eu-ropa, care încearcă de peste 15 ani să ne înveţe exerciţiul democratic, merită aprecieri însă consider că la noi strategia ar fi trebuit să funcţioneze puţin altfel. Cu toate impune-rile venite de la Consiliul Eu-ropei românii vor considera mereu că rromii sunt nedemni de respectul lor, chiar dacă la nivel declarativ vor încerca să demonstreze contrariul. Şi asta deoarece prea puţini dintre rromi reuşesc să demonstreze că merită respect. Iar unii dintre ei merită chiar mai mult respect decât cei mai re-numiţi oameni din stat, dar din păcate sunt contabilizaţi împreună cu hoţii şi cerşetorii.
De 15 ani ne chinuim să alungăm stafia lui martie '90 şi când credeam că am reuşit vine câte un regizor şi un scenarist plini de frustrări şi aruncă eşecul unei pelicule plictisitoare pe intoleranţa ro-mânilor.
De câte ori începe luna lu' martie, aici la Târgu Mureş încep frisoanele şi de-abia du-pă aceea înfloresc ghioceii. Asta deşi toţi ne dorim să fim şi toleranţi şi respectaţi, dar din păcate natura umană este astfel construită încât tânjim să primim mai mult decât suntem dispuşi să dăm. Doar cei generoşi şi altruişti sunt altfel, iar ei sunt mult prea puţini.
Ar fi bine să nu încetăm să fim buni după terminarea postului sau a Săptămânii Toleranţei doar că pentru unii aceste perioade sunt un ade-vărat chin.
de Cora Muntean

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE