Tuberculoza – o problema prioritara de sanatate publica Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 149 Vizualizări

Tuberculoza – o problema prioritara de sanatate publica

557_Tuberculoza.gifTBC este cea mai frecventă boală infecto-contagioasă din lume şi se află într-o continuă creştere a incidenţei, atât pe plan mondial, cât şi în România. Îmbolnăvirile determină suferinţă individuală, incapacitate temporară sau definitivă de muncă (prin sechele), uneori – în formele foarte grave – deces şi are întotdeauna un important impact socio-economic. În România, TBC este o problemă prioritară de sănătate publică. Cauzele care au dus la menţinerea acestei situaţii grave a TBC sunt multiple, parte dintre ele fiind foarte greu de anihilat: nivelul economico-socio-cultural scăzut al populaţiei, creşterea poluării mediului, a incidenţei catastrofelor naturale, creşterea factorilor de stres în relaţiile cu adaptarea la noi condiţii de viaţă, expansiunea infecţiei HIV/SIDA, creşterea incidenţei bolilor respiratorii cronice, favorizate de fumat şi expunerea la noxe respiratorii profesionale, dar şi insuficienta susţinere materială şi cu personal a activităţii de prevenire şi combatere a TBC în sistemul de asistenţă medicală.
În România se află în derulare "Programul Naţional de Control al Tuberculozei 2000-2005, program elaborat de specialişti pneumoftiziologi şi Ministerul Sănătăţii, în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Acest program prevede măsuri de asistenţă medicală, profilaxie şi tratament, gratuite, pentru toată populaţia, în scopul opririi răspândirii bolii. Participanţii la program sunt unităţile sanitare de medicină generală, unităţile de pneumoftiziologe sau de alte specialităţi, sub conducerea reţelei de pneumoftiziologie teritorială sau centrală.

Simptomele tuberculozei

TBC apare după contactul prelungit (săptămâni, luni) şi strâns al unei persoane cu un bolnav eliminator de germeni, mai ales în prezenţa unor factori favorizanţi ce scad imunitatea organismului receptor: vârste mici sau înaintate, boli preexistente, debilitate, tabagism şi alcoolism cronic, toxicomanie, subalimentaţie, surmenaj, viaţă dezorganizată. Bolnavii de TBC prezintă iniţial o lungă perioadă de timp, simptome puţin zgomotoase, motiv pentru care ei întârzie să se prezinte la medic.
Simptomele suspecte care trebuie să determine prezentarea în serviciile de asistenţă medicală sunt: tuse seacă, mucoasă sau mucopurulentă cu durată de peste 3 săpătămâni, scăderea apetitului, subfebrilităţi, astenie, scăderea ponderală, transpiraţii sau dureri toracice şi hemoptizie (eliminare de sânge prin tuse). Acestor bolnavi, indiferent de serviciul medical în care se prezintă, trebuie să li se recomande efectuarea unei radiografii toracice sau MRF (microradiofotografie) sau trimiterea de urgenţă în Dispensarele de pneumoftiziologie din Târgu Mureş, Reghin, Sighişoara, Luduş, Târnăveni sau în Clinica de Pneumoftiziologie din Târgu Mureş.

Depistarea bolii

Depistarea realizată pasiv se face prin prezentarea persoanelor simptomatice la medic. Acest lucru presupune creşterea responsabilizării persoanelor bolnave, prin educaţie sanitară permanentă, efectuată în şcoli sau la locul de muncă.
Depistarea activă se efectuează permanent şi ţintit prin controlul contacţilor din focarele de TBC în cadrul anchetei epidemiologice, prin acţiuni de masă de depistare tuberculinică şi/sau MRF la preşcolari, recruţi, elevi, studenţi, la angajare sau căsătorie.
Accesibilitatea persoanelor la serviciile de asistenţă medicală de pneumologie este larg asigurată în judeţul Mureş, la nivelul dispensarelor, dar şi al clinicii. Asistenţa medicală anti-TBC este permanentă şi gratuită. Diagnosticul şi tratamentul bolnavilor de TBC se realizează cu ajutorul unui personal deosebit de calificat şi devotat, dar deosebit de suprasolicitat, datorită numărului mare de bolnavi, în condiţiile creşterii numărului cazurilor de TBC şi a altor afecţiuni pulmonare cronice.

Tratamentul şi profilaxia

Cel mai bun mijloc de prevenire a TBC este prezentarea la medic a persoanelor cu simptome sugestive, alături de tratamentul corect şi complet al bolii. Tratamentul bolnavilor asigură în primele săpătămâni debacilizarea rapidă şi întreruperea infecţiozităţii bolnavilor. Este vorba de un tratament de lungă durată, de 6-8 luni (perioadă în care se acordă concediu medical remunerat 100%), din care primele săptămâni se efectuează în funcţie de starea de contagiozitate în clinică sau sanatoriu sau direct în ambulator.

Corina ALBOTA
corina@zi-de-zi.ro

Programul funcţionează excelent pentru că fondurile alocate sunt conforme cu necesităţile actuale. În ceea ce priveşte situaţia judeţului Mureş în comparaţie cu restul judeţelor, putem spune că numărul de pacienţi este relativ mediu, faţă de alte zone.
Conf. Dr. Gabriela Jimborean

Măsuri de prevenire
l menţinerea unui mod de viaţă sănătos, fără excese
l asigurarea unui venit material provenit din muncă, care să permită o alimentaţie o locuinţă decentă şi o viaţă socială normală
l susţinerea materială a "cazurilor sociale" şi înfiinţarea unor cămine de bolnavi cronici
l susţinerea campaniilor de promovare şi educaţie în masă, privind modalităţile de profilaxie a bolii
l deplina cooperare a populaţiei la activităţile de stabilire a diagnostiocului şi tratamentului
l susţinerea guvernamentală a Programului de Control al Tuberculozei
l Atenţie deosebită şi susţinere financiară din partea CNAS
l Asistenţă gratuită a bolilor respiratorii cronice invalidante şi susţinerea largă din partea difertitelor autorităţi cu putere de decizie şi a mijloacelor de informare în masă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE