Home / Social / Viaţa e cernută bine

Viaţa e cernută bine

Distribuie

609_Viata.gifLuciditatea şi optimismul cu care unii oameni reuşesc să treacă prin viaţă, chiar şi după 80 de ani, este de invidiat. Luca Lăcătuş are 83 de ani şi este din satul Cuieşd. Pentru că nu "poate sta într-un loc", meştereşte toată ziua site pentru făină şi mălai şi le vinde sătenilor, umblând foarte mult pe jos pentru a se menţine fizic. În opinia lui, tinerii din ziua de azi ştiu prea multe, mai puţin ce înseamnă jertfa.

La 83 de ani, Lăcătuş Luca nu stă să-şi plângă de milă. Nici timpul care a trecut peste el împovărându-l cu amintiri şi nici lipsa banilor nu par să-l descurajeze. De dimineaţă până seara el meştereşte în curtea casei sale din Cuieşd diferite forme de site pentru mălai şi făină albă, pe care le vinde apoi cu 60.000 lei. "Pornesc de dimineaţă de acasă şi merg pe jos atâta cât mă ţin picioarele, poate am noroc să prind o căruţă care să mă mai ducă ceva drum, după care o iau iarăşi pe jos, şi tot aşa. Aici mă opresc, la Târgu Mureş", spune Luca. Pe lângă variatele mărimi de site el mai oferă spre vânzare perii pentru "dejciocat" porumbul, la 20.000 bucata şi pieptene pentru păr cu două rânduri de dinţi, la 30.000 lei. "Nu am o pensie mare dar nici nu dau banii pe prostii. Fiecare găseşte bucurii în ceva. Copiii în ciocolată, tinerii în ţigări, iar noi, bătrânii, în micile pasiuni pe care le avem. Dacă le avem" spune Luca. După ce a lucrat o viaţă întreagă pe şantier, bătrânul are o pensie de 1,3 milioane de lei. El spune că, de multe ori preferă să-şi ia de la gură şi să îşi cumpere "materia primă" cu care să meşterească site, aceasta fiind metoda prin care se odihneşte. "Eu nu aş putea să stau într-un loc. Sunt ca apa. Trece şi apa asta, nu zic nu, dar cel puţin am lăsat în urmă ceva" spune Luca.

"Jertfa" e pe cale de dispariţie

Luca are 6 copii şi o nevastă, care au preferat să plece în Ungaria să ducă o viaţă mai bună. El spune că, deşi îi este de multe ori dor de cei dragi, le respectă alegerea, pentru că, "după cum scriu în scrisori, le este mai bine. Oricum, eu niciodată nu mă plictisesc singur", spune bătrânul. Nu fumează, nu consumă alcool sau cafea, iar de femei, spune el râzând, "nu mai are vreme". Singurul lucru care-l deranjează este surditatea parţială cu care s-a ales în timpul războiului. "Am plecat în 1943 şi m-am întors doi ani mai târziu. Din cauza gloanţelor care mi-au vâjâit pe la urechi m-am ales cu problema asta. Mă consider un norocos. Mulţi din cei cu care am plecat nu s-au mai întors. Iar un prieten de-al meu, care a murit acum trei ani, s-a întors fără picioare", îşi aminteşte bătrânul. Sunt nopţi în care, chiar şi după atâţia ani trecuţi, îi apar în vise imagini şocante cu trupuri mutilate şi feţe de oameni desfigurate. Bătrânul spune că el nu vede nimic mai stupid, mai inutil şi mai dezastruos decât un război. Şi că nu se poate abţine să nu facă o comparaţie între tinerii pe care-i observă pe stradă cum se autodistrug cu tot felul de vicii şi cei care au murit sub ochii lui pentru o cauză. "A exista este simplu. Să iubeşti, să simţi, să crezi şi să fii gata de jertfă, astea toate laolaltă înseamnă a fi om", spune Luca. De câţiva ani el poartă un aparat auditiv, iar cu banii de pe o sită vândută îşi cumpără baterie. "Nu mă deranjează defectul acesta. Îi deranjează pe alţii când rămân fără baterii", spune râzând bătrânul.

Amalia VASILESCU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.