Home / Social / ''Violenţa, o chestiune de interes naţional''

''Violenţa, o chestiune de interes naţional''

Distribuie

625_Violenta.gifUn parteneriat de succes între Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Consiliul Judeţean Mureş şi Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii s-a finalizat cu un adăpost cu o capacitate de 10 locuri pentru victimele violenţei în familie.

"Ceea ce se întâmplă în Mureş este un model de bună practică faţă de celelalte judeţe", a apreciat Ioana Marinescu, directorul Agenţiei Naţionale de Asistenţă Socială, în timp ce prefectul Ciprian Dobre s-a declarat pentru introducerea unor pedepse mai severe pentru cei care abuzează membrii familiei.
Dobre a felicitat reuşita proiectului, dar a fost dezamăgit de lipsa reprezentanţilor Ministerului Justiţiei, care sunt implicaţi direct în problema violenţei în familie. Prefectul i-a propus Ioanei Marinescu să susţină elaborarea unui proiect de lege în ceea ce priveşte asigurarea unui avocat din oficiu victimelor violenţei domestice: "Dacă un hoţ are acest drept, de ce nu ar avea şi o mamă bătută?!". Altă absenţă notabilă de la inaugurare a fost a reprezentanţilor Primăriei, care nu au fost implicaţi direct în susţinerea proiectului finanţat de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei din împrumutul Băncii Mondiale.

Aproape 700 de milioane lei în fiecare an

Costurile estimate pentru personal şi materiale sunt estimate la 677.740.000 lei în fiecare an, iar Consiliul Judeţean s-a angajat să asigure condiţiile financiare necesare bunei desfăşurări ale activităţii. Vicepreşedintele CJ Mureş, Emil Groza, a precizat că în 2003, CJ a alocat acestui proiect 150 milioane lei, pentru ca, în anul trecut să fie de 175 de milioane. "Anul acesta sperăm să alocăm cel puţin 200 de milioane de lei şi să acoperim salariile pentru cei patru angajaţi ai adăpostului, începând cu luna decembrie", a precizat Groza. În ceea ce priveşte problema medicală, un studiu realizat recent arată că, în România, una din trei femei suferă o formă de agresiune, iar în 15% din cazuri este vorba de violenţă gravă. "Acest adăpost poate descuraja unii agresori, pentru că aşa vor afla că există o legislaţie, dar şi servicii care să ajute cazurile disperate", a adăugat Klara Brânzaniuc, director DSP Mureş, unul dintre partenerii din cadrul proiectului.

O casă pentru victime

Beneficiarii direcţi ai adăpostului sunt persoane adulte şi copii, victime ale violenţei în familie. Perioada maximă în care o victimă poate fi găzduită este de 90 de zile. Ionela Cozoş, director de comunicare şi relaţii publice al IEESR a precizat că numărul de cazuri noi înregistrate la Centrul de Consiliere este de 60 în acest an, dar şi că numărul de 10 locuri disponibil este suficient în acest moment. În 2004, la Centrul de Consiliere s-au prezentat 320 de victime ale violenţei domestice. În cadrul adăpostului nu vor fi primite persoane care prezintă tulburări grave de comportament sau de personalitate, psihoze, toxicomanie.
Corina ALBOTA

 

De asemenea, verificati

O echipă de la Școala Gimnazială Albești… la pas

Distribuie Chiar dacă tehnologia ajută foarte mult, din dorința de a renunța la limitele impuse …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.