Cancerul de prostată – o afecţiune mortală Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 111 Vizualizări

Cancerul de prostată – o afecţiune mortală

764_Cancer.gifO echipă de medici urologi din Târgu Mureş a decis debutul unei campanii de prevenire şi conştientizare a afecţiunilor prostatei. Acest pas a fost făcut, conform iniţiatorilor, deoarece statisticile medicale poziţionează neoplasmele ca fiind una din cele mai importante cauze de deces din România.

Cancerul de prostată este situat pe locul doi în ceea ce priveşte cauzele de deces, după cancerul de plămâni. "Problema este că pacienţii se prezintă la medic în stadiul trei al bolii, când aceasta este foarte greu de tratat. Dacă s-ar prezenta mai devreme, ar exista opţiuni reale de tratament", precizează prof. Dr. Radu Boja, şeful Clinicii de Urologie.

Ce este prostata?

Prostata este o glandă masculină situată în partea inferioară a vezicii urinare. Ea secretă fluide care intră în constituţia spermei. Prostata creşte o dată cu vârsta, după vârsta de 40 ani putând exista o creştere exagerată în volum, simptome caracteristice hiperplaziei benigne de prostată. Statisticile arată că această afecţiune este prezentă la peste 45% din bărbaţii trecuţi de 50 de ani. Datorită faptului că prostata înconjoară uretra, hiperplazia benignă de prostată poate provoca diferite tipuri de probleme la nivelul actului micţional (urinării). Cauzele hiperplaziei prostatice nu sunt suficient cunoscute. Mai mult ca sigur, ea poate fi cauzată de factori metabolici, dietă, precum şi de tulburări, legate de vârstă, ale producţiei de hormoni masculini. De aceea, indiferent de vârstă, bărbaţii trebuie să se prezinte la medic pentru a fi tratată orice infecţie a tractului uro-genital.

Simptome

Simptomele hiperplaziei benigne de prostată trebuie atent urmărite mai ales de bărbaţii cu vârsta de peste 50 de ani pe an. Chiar dacă bolnavii nu prezintă simptome care ar trebui să atragă atenţia clar în această direcţie, există unele semne care trebuiesc luate în calcul.
l Disuria iniţială – timpul de aşteptare înaintea urinării
l Micţiune în doi timpi
l Senzaţia de presiune vezicală
l Scăderea calibrului şi forţei jetului urinar
l Dribbling terminal – picăturile terminale
l Senzaţia de evacuare vezicală incompletă
l Polakiurie diurnă – urinare frecventă ziua
l Polakiurie nocturnă – urinare frecventă noaptea
l Imperiozitate micţională
l Disconfort micţional – durere, arsură

Datorită complicaţiilor pe care această boală le poate produce, nu trebuie întârziat în faţa unui control medical. Simptome similare hiperplaziei benigne de prostată se întâlnesc şi în cazul cancerului de prostată. De aceea, prezentarea la medicul urolog în vederea excluderii unui cancer de prostată este extrem de important. Un diagnostic precoce oferă şansa unui tratament complet şi corect cu şanse mari de supravieţuire, iar acest diagnostic nu poate fi pus decât în condiţiile unor controale urologice sistematice, cel puţin o dată pe an, la bărbaţii peste 50 ani.

Spaimă pentru mulţi bărbaţi

Metoda cea mai simplă şi care poate furniza amănunte importante asupra prostatei, este tuşeul rectal. Ea este foarte simplu de efectuat şi practic foarte puţin dureroasă. Poate fi efectuată de medicul generalist sau de medicul specialist urolog. Tuşeul rectal se efectuează manual (prin rect) şi are o importanţă considerabilă, deoarece oferă informaţii în legătură cu mărimea, consistenţa, simetria şi forma suprafeţei prostatei (prostata normală are mărimea unei nuci, este moale şi flexibilă la palpare).

Corina ALBOTA
corina@zi-de-zi.ro

Costuri
Ca şi în cazul altor afecţiuni, costurile de prevenire sunt mult mai mici decât costurile unui tratament. Astfel, tratamentul acordat unui pacient, indiferent de afecţiune, se situează în medie în jurul cifrei de 200 euro anual. Dacă în timpul acestui proiect se vor diagnostica 40 de pacienţi cu cancer de prostată în stadiul iniţial (operabil), atunci medicii apreciază că tratamentul chirurgical aplicabil acestor bolnavi va salva viaţa a 40 de bărbaţi, adică 80% din totalul celor care au fost diagnosticaţi cu o astfel de afecţiune. Costurile totale pentru aceste tratamente pe o durată de spitalizare medie de 13,5 zile s-ar situa în jurul cifrei de 588.735.000 lei (menţionând că este vorba de cheltuielile care se fac exclusiv pe durata spitalizării, neluând în calcul cheltuielile adiacente ulterioare, specifice unui astfel de caz, costul spitalizării unui singur pacient fiind estimat la 14.718.375 lei).

Test
Când trebuie să vă prezentaţi la urolog? Răspundeţi cu DA sau NU.

1. Aţi avut senzaţia că nu aţi golit complet vezica după urinare?
2. Aţi fost nevoit să urinaţi din nou la mai puţin de 2 ore de la ultima urinare?
3. Aţi avut senzaţia urgentă să urinaţi?
4. Aţi constatat o scădere a grosimii sau puterii jetului urinar?
5. Aţi constatat întreruperea jetului urinar, adică să urinaţi, apoi să se oprească urinarea si apoi să urinaţi din nou?
6. Vă treziţi de mai multe ori noaptea pentru a urina?
7. Aţi avut dureri în timpul urinării?

Dacă aveţi cel puţin 45 de ani şi aţi răspuns cu DA la cel puţin două din întrebările de mai sus, medicii vă invită la un consult urologic gratuit.

Centrele medicale unde se efectuează consultaţii urologice gratuite:
Târgu Mureş
Policlinica MARMED, Str. Matei Corvin nr.19
Programări consult urologic gratuit
Luni – vineri, orele 8-16, tel: 250.344
Reghin
Cabinet urologie, Policlinica Municipală Reghin, Str.Bucegi nr.22
Programări consult urologic gratuit
Luni – vineri, orele 9 – 14.30, tel: 511.161
Perioada pentru care se pot face programări este 11 aprilie-23 mai

"O altă problemă este, că la nivel naţional nu sunt disponibile statisticile în ceea ce priveşte numărul de pacienţi, decât contra cost".
Prof. Dr. Radu Boja
"Dacă se prezintă la medicul urolog în cadrul acestei campanii, bărbaţii pot economisi peste 1.000.000 lei, atât cât ar costa toate testele pe care ar urma să le efectueze în cadrul unui consult obişnuit".
Şef de lucrări,
dr. Martha Orsolya

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE