Europa iradiată Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 54 Vizualizări

Europa iradiată

939_Europa.gifComisia Europeană a admis că, după 19 ani de la explozia produsă la centrala nucleară de la Cernobâl, mai există niveluri înalte de radiaţii în unele alimente precum carnea de vânat sau anumite fructe de pădure originare din zone apropiate centralei. Răspunzând unei întrebări transmise în scris de europarlamentarul german ecologist Rebecca Harms, comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, a recunoscut înaltele niveluri de radiaţii prezente în unele alimente provenite în special din regiuni din Germania, Austria, Italia, Suedia, Finlanda, Lituania şi Polonia. În cadrul unui studiu realizat de statele membre ale Uniunii Europene în anul 2002, Comisia a putut confirma prezenţa unor înalte valori de cesiu-137 în carnea de vânat (mistreţ), ciuperci, fructe de pădure şi anumiţi peşti carnivori. Explozia produsă la centrala nucleară de la Cernobâl a eliberat cel puţin 200 de tone de material fuzibil a căror radioactivitate era echivalentă cu cea a 500 de bombe atomice similare celei de la Hiroshima. Un raport al ONU datând din 1995 menţionează că explozia a afectat în mod direct şi indirect cel puţin nouă milioane de persoane, între care trei sau patru milioane de copii. Deşi nu există date oficiale definitive, surse din Ucraina, Rusia şi Belarus au calculat că, în ultimii 19 ani, cel puţin 300.000 de persoane au murit din cauza acestor radiaţii. Comisarul european, Andris Piebalgs. a recomandat ţărilor UE să adopte măsuri pentru protecţia şi informarea populaţiei. (I.B.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE