Home / Sport / Bölöni joacă acasă!

Bölöni joacă acasă!

Distribuie

947_BoloniJoaca.gif"Au trecut 21 de ani de când Ladislau Bölöni s-a despărţit, neoficial, de Târgu Mureş, oraşul care timp de aproape trei decenii a măsurat trecerea timpului în sezoane fotbalistice, mai degrabă decât în ani calendaristici. Din 1970 până în 1984, fără întrerupere, Bölöni a fost protagonist în spectacolul dat de ASA pe Stadionul Municipal, o arenă întotdeauna prea mică pentru o iubire atât de mare… Şi atât de uitată astăzi.
Loţi nu era un jucător oarecare. Tribuna l-a iubit mult pentru pasele de o precizie năucitoare, pentru celebrele şuturi cu piciorul stâng, dar, în primul rând, l-a îndrăgit pentru consecvenţă şi dăruire, atribute care nu l-au părăsit niciodată în toţi aceşti ani. Oamenii nu l-au uitat cum, sunt convins, nici el n-a putut să-i uite.
Ultimii ani ne-au descoperit un Bölöni tot mai sentimental, chiar nostalgic. A început să întrebe tot mai des de colegii de echipă, de amicii pe care nu îi văzuse de mult timp. Apoi a apărut gândul reîntâlnirii cu cei care îl aşteaptă de mult. Mai rămânea să pună totul în faptă. A ales ca moment al revederii ziua de 29 aprilie 2005…" (fragment din cartea Gala Bölöni)
Pentru Bölöni, Târgu Mureşul a fost, este şi va fi un oraş special. În nenumărate rânduri a vorbit despre frumuseţea lui şi a oamenilor de aici. Antrenorul George Ciorceri, cel care l-a vizitat anul trecut la Rennes, a povestit că Loţi l-a întrebat atunci despre toate cunoştinţele din Târgu Mureş.
"M-a întrebat şi despre oameni pe care nu îi cunoştea foarte bine sau despre care nu mai vorbise din tinereţe. Vroia să ştie cât mai multe lucruri despre ei. Probabil că îşi dorea foarte mult să ajungă acasă".
De aici până la organizarea unui eveniment care să-l apropie din nou pe cel care timp de 14 ani a fost sufletul echipei ASA de publicul mureşean nu a mai fost decât un pas. Cu sprijinul fundaţiei PRO XXI şi al foştilor colegi de echipă de la ASA, Bölöni a pus la cale acest eveniment.
Într-un mesaj transmis în perioada pregătirii Galei el a motivat în detaliu existenţa acestei sărbători: "În primul rând va fi o ocazie de a mă reîntâlni cu cei care mi-au fost colegi la ASA şi îmi sunt prieteni, cei cu care am alcătuit o echipă cu valoare sportivă şi umană. De asemenea, va fi prilej de reîntâlnire cu mii de suporteri care ne-au îndrăgit şi ne-au susţinut ani de zile.
În al doilea rând, dorim ca prin prezenţa noastră la această gală, atenţia celor din fotbalul românesc să fie îndreptată din nou spre Târgu Mureş, aşa cum a fost cu ani în urmă. Chiar dacă acest lucru se va petrece pentru puţin timp, eu sper că cei aflaţi în posturi importante la instituţiile din judeţul Mureş se vor implica mai mult în sprijinirea sportului mureşean, a fotbalului, în special.
Al treilea motiv este acela de a sprijini fotbalul la nivel de copii. Banii adunaţi din vânzarea de bilete vor fi donaţi Liceului cu Program Sportiv."

Autorităţile mureşene le vor face o primire oficială lui Bölöni şi celorlalţi fotbalişti prezenţi la gală, vineri la ora 12, în Sala de Oglinzi a Palatului Culturii din Târgu Mureş. Acolo îi va fi prezentată antrenorului lui Rennes cartea "Gala Bölöni", scrisă cu ocazia acestui eveniment. Lucrarea în 150 de pagini surprinde cele mai importante evenimente din cariera fostului jucător, amănunte de culise din viaţa lui şi 70 de fotografii care dezvăluie multe momente cheie din activitatea fotbalistului şi antrenorului Boloni.
Spectacolul din Sala Polivalentă va începe la ora 17, cu un meci de fotbal între două echipe de copii: AS Kinder Sângeorgiu de Mureş şi FC Junior Târgu Mureş. După partida puştilor vor intra în teren politicieni locali, care vor înfrunta o echipă alcătuită din politicieni naţionali.
Abia în cel de-al treilea meci se vor întâlni vedetele. Va fi un joc între echipa "de aur" ASA, aşa cum numesc mureşenii formaţia care între 1975 şi 1979 a jucat trei ediţii la rând în Cupa UEFA şi a câştigat un titlu de vicecampioană naţională, şi o selecţionată a României, alcătuită din foşti mari jucători.

Bölöni şi fotbalul mureşean

Emeric Jenei – antrenor
Îmi face mare plăcere să vorbesc despre Loţi, deoarece pentru mine rămâne cel mai mare jucător al României. Dar nu asta l-a caracterizat şi îl caracterizează cel mai mult, ci omenia, inteligenţa şi, pot să spun, viaţa lui totală pe care o trăieşte. A fost un jucător extrem de serios, extrem de profesionist atunci când la noi era un amatorism. Bölöni este un om de o tipologie fantastică, disciplinat, determinat în tot ce face.

Mircea Lucescu – antrenor
Legat de oraşul în care s-a format Bölöni ca jucător pot să spun că Târgu Mureşul a fost totdeauna un leagăn al talentelor noastre. E păcat ca un astfel de oraş să nu mai fie legat de fotbal. Iniţiativa lui de a organiza o gală va ajuta foarte mult şi sunt convins că va fi urmată de altele. El ţine enorm de mult la zona aceea, la oraşul lui, la oamenii de acolo şi eu zic că exemplul lui trebuie să fie urmat şi de ceilalţi, de oameni cu funcţii de răspundere în conducerea oraşului. Îi doresc lui Loţi o carieră îndelungată ca antrenor, să câştige titluri, să promoveze jucători şi să nu uite niciodată de unde a plecat.

Cristian Ţopescu – jurnalist
Seriozitate, muncă, efort, profesionalism. Cu aceste patru cuvinte cred că poate fi caracterizat concis Loţi Bölöni. Un fotbalist cu har genial, un fotbalist atât de mare, încât se lăsa furat integral de propria-i artă. Strălucirile lui de solist nu-i puneau în umbră pe coechipieri. Vă amintiţi probabil pasele lungi cu care îl lansa în cursă pe Lăcătuş sau combinaţiile de genul un-doi cu Piţurcă. Era, într-un fel spus, imaginea fotbalului în ipostaza sa supremă. Nu-mi aduc aminte ca Bölöni să fi fost eliminat vreodată de pe teren, nici cartonaşe galbene n-a prea văzut, pentru că acest admirabil alergător de cursă lungă a fost tot timpul un exemplu de corectitudine şi de demnitate. La fel ca în cazul lui Ioan Ovidiu Sabău, cred că Bölöni merită, după cum afirma şi confratele Mircea M. Ionescu, o statuie care să fie pusă la intrarea fiecărui centru de copii şi juniori, pentru ca schimbul de mâine al fotbalului românesc să crească în spiritul moralei. Aş mai adăuga, referitor la calitatea umană a lui Loţi Bölöni, că este, ca profesionist al fotbalului, o floare rară şi o virtute, în care încape, înainte de orice, calitatea fundamentală de a fi un om deosebit. Sunt bucuros că mă pot considera unul dintre prietenii lui.

Ilie Balaci – fost coechipier
Bölöni este un caracter deosebit, un coleg cum greu poţi găsi. Am trăit multe momente frumoase în prima reprezentativă. Ne înţelegeam foarte bine, deoarece ne completam în joc. Poate că, totuşi, dintre momentele de mare bucurie trăite la naţională, acel meci cu Italia, acel gol al lui are un farmec aparte. Băteam o campioană mondială, cu şutul lui fantastic.

Helmut Duckadam – fost coechipier
Am jucat o perioadă destul de scurtă alături de Laci, dar am putut să-mi fac o părere despre omul Bölöni şi despre fotbalistul Bölöni. Era un tip foarte serios, pe care noi îl admiram, chiar de foarte multe ori povesteam că-mi era ciudă pe el, că reuşea să rămână ultimul la vestiare, să facă recuperare şi, totuşi, mai găsea timp să meargă la un spectacol, la un film. Ca fotbalist avea o experienţă foarte mare la echipa naţională şi am avut numai lucruri bune de învăţat de la el.

Mircea Rednic – fost coechipier
Mi-ar lua o zi întreagă să vorbesc despre Loţi. Am fost şi suntem prieteni. Am avut şansa să stau cu el în cameră. M-a luat cu el şi am avut foarte multe de învăţat, în primul rând ca educaţie şi comportament.
În privinţa situaţiei în care se află echipa ASA, de unde a plecat el, aş spune că cei din conducerea oraşului trebuie să se implice mai mult. Poate şi el ar trebui să se implice, pentru că nu mi se pare normal ca Târgu Mureşul, cu o echipă de mare tradiţie, să ajungă în Divizia C. Oamenii din conducere ar trebui să se implice mai mult. Eu ştiu cum e în Ardeal. Uite cum e la Cluj, la Oradea, la Arad. Ardelenii se gândesc de vreo 20 de ori până să se implice în fotbal, ei apreciază banul, dar ar fi păcat ca Târgu Mureşul să nu aibă echipă în divizia A, pentru că era o forţă a fotbalului, se câştiga greu acolo.

Czakó Ioan – antrenor
Loţi a avut de la început personalitate în joc. A ţinut extraordinar de mult la ASA. Ţin minte că atunci când a plecat la Steaua a spus că nu semnează dacă nu primim în schimbul lui 3 jucători de la formaţia bucureşteană. Era preocupat mereu de soarta echipei, chiar dacă avea pe cap atâtea altele, naţionala, facultatea, familia.

Fazakas Árpád – antrenor
Pentru Loţi toţi jucătorii erau egali în teren. Important era să câştige echipa şi făcea tot ce-i stătea în putinţă pentru asta. Avea o dăruire fantastică. Eu, ca atacant, am beneficiat de multe din pasele lui precise. Aproape de fiecare dată când ne întâlnim ne aducem aminte de vremurile când eram colegi la ASA şi la naţională.

Florea Ispir – antrenor
Bölöni este un tip foarte inteligent, iar această inteligenţă a lui ne-a ajutat mult în teren. Ţin minte că regretatul antrenor Tibi Bone ne-a dat acceptul tacit de a recurge la anumite strategii în teren, atunci când era nevoie. De exemplu, când eu plecam să susţin faza de atac, o făceam fără nici o reţinere. Ştiam că Loţi vine şi acoperă, să mă suplinească. Şi erau şi alte manevre de acest fel. A fost un coechipier extrem de util şi agreabil.

Szalkay József – director Piareus Bank
Cred că foarte puţini fotbalişti din lume au reuşit ca pe lângă cariera sportivă să realizeze ceva important şi în alt domeniu. Bölöni este unul dintre cei care au reuşit. Un om de mare caracter. De aici a pornit totul. Este genul de om pe cuvântul căruia te poţi baza întotdeauna. În orice iese învingător. Indiferent de ce s-ar fi apucat ar fi făcut acel lucru cu succes.

Virgil Lăcătuşu – preşedintele Consiliului de Conducere al ASA Târgu Mureş
Nu ştiu dacă Târgu Mureşul va mai avea un asemenea sportiv, dar sunt sigur că Bölöni este şi va va rămâne un simbol al fotbalului mureşean. Îl apreciem pentru talent, dăruire şi ambiţie, calităţi specifice oamenilor de prin părţile noastre.

Ördögh Attila – antrenor
În momentele cele mai grele ale meciului, Bölöni găsea puterea să rezolve problemele. Avea întotdeauna suficientă energie. A fost un om de echipă, nu juca pentru el.

Valeriu Iftimie – preşedinte FC Botoşani
Loţi Bölöni este mai român decât mulţi români din ţara asta. Noi, la FC Botoşani, încercăm să punem la punct un centru de copii şi juniori inspirat din ceea ce se face în Occident. Am căutat un model şi cum unul dintre acţionarii noştri este din Rennes, am luat legătura cu Bölöni. Am vrut să vedem ce înseamnă un centru de copii şi juniori. Am fost la el şi am văzut cum lucrează. Ne-a tratat normal, cu amabilitate. Oamenii din Târgu Mureş pot fi mândri că Bölöni este din din oraşul lor. Copiii, tinerii trebuie să mergă pe stadioane, iar persoane ca Bölöni sunt modele demne de urmat. Am înţeles că el vrea să facă ceva pentru oraşul în care s-a afirmat ca jucător, pentru ASA.

György Frunda – politician
Şi pe teren Bölöni a fost şi este ca şi în viaţă. Un om cu ambiţii mari, harnic, profund în tot ceea ce face, deschis să înveţe din orice şi acum, la 53 de ani. Acest lucru îl ajută să aibă succes. Este un model pentru orice sportiv. Este un bun prieten, un om de o cultură vastă, pe care îl stimez. Este poate singurul om care ar putea să dea un sens fotbalului românesc.

"Eu sper că această întâlnire va însemna un moment de mare bucurie. E vorba de o întâlnire după foarte mulţi ani. Aceste momente ne dau ocazia să vorbim despre ceea ce am fost şi despre ceea ce suntem. Despre reîntâlnirea cu publicul ce pot să spun? Gândul la public mă face să îmi amintesc de momentele frumoase trăite pe stadionul din Târgu Mureş. Chiar dacă nu mai suntem aceiaşi buni fotbalişti ca pe vemuri, sperăm să fim îndrăgiţi de oamenii minunaţi de aici, pe care eu îi respect."
Ladislau Bölöni

Cariera fotbalistului şi antrenorului Bölöni

l Bölöni László s-a născut pe 11 martie 1953 la Târgu Mureş, dar a copilărit în Târnăveni. A jucat fotbal pentru prima oară în echipa de copii a clubului Chimica, iar la juniori tot la gruparea de pe Târnava Mică. Un rol important în formarea sa ca jucător
l-a avut tehnicianul Mesaroş Teodor, profesor de educaţie fizică din Târnăveni şi antrenor la centrul de copii şi juniori al clubului Chimica.
l La finalul sezonului 1969/1970, Bölöni s-a trasferat la ASA.
l A jucat primul meci pentru formaţia militară în 24 august 1970, în partida cu Metrom Braşov, câştigat de militari cu 4-1.
l Primul lui gol pentru formaţia militară, într-un meci de campionat, a venit pe 25 aprilie 1971, în etapa a 22-a. ASA a câştigat cu 4-0 meciul din deplasare cu Flacăra Moreni. El a înscris golul de 1-0, în minutul 32. Celelalte au fost marcate de Hajnal (min. 45 şi 59) şi Fazakas (min. 78). ASA a promovat în A la finalul acelui sezon iar din toamnă Boloni juca alături de mureşeni în Divizia A.
l A debutat în Divizia A pe 22 august 1971, la un meci între ASA şi Farul Constanţa, încheiat cu scorul de 0-0. Spre sfârşit de sezon a marcat şi primul gol în Divizia A. S-a întâmplat pe 31 mai, cu Steagul Roşu Braşov, în minutul 3.
l Finalul ediţiei de campionat 1971-1972 a găsit formaţia ASA pe locul 4.
l În sezonul 1972/1973, ASA n-a mers prea bine. Cu Tibi Bone pe banca tehnică, militarii au terminat abia pe locul 12. Bölöni nu a marcat nici un gol, dar a adunat 26 de prezenţe în echipă.
l A mai trecut un sezon, la fel de şters ca precedentul. Vara anului 1974 a prins echipa pe locul 12, de data aceasta cu Romeo Catană în postura de antrenor principal. Bölöni a lipsit doar în 3 meciuri, din totalul de 34 şi a dat 3 goluri.
l Ziua de 11 august 1974 a însemnat începutul celui mai performant sezon din istoria clubului târgumureşean. Bölöni a intrat în teren abia în etapa a 9-a, pe 20 octombrie, în meciul jucat de ASA acasă, cu Poli Timişoara. A fost 2-0 pentru mureşeni, cu el în formaţie până în minutul 85. ASA a terminat campionatul pe locul 2, la 3 puncte de Dinamo, cel mai bun loc obţinut de Bölöni cu formaţia din Târgu Mureş. Lotul din cel mai galonat sezon al clubului mureşean arăta în felul următor: Sólyom, Nagel, Baumgartner, Gligore, Kiss, Unchiaş, Ispir, Czakó, Onuţan, Varodi, Nagy, Bölöni, Stângă, Popa, Fazakas, Mureşan, Hajnal, Szöllösi, Both II, Pâslaru, Munteanu.
l Medaliile de argint le-au fost înmânate militarilor la primul meci de pe teren propriu, din sezonul 1975-1976, în vara acelui an, pe 24 august, când au jucat acasă cu FCM Reşiţa.
l Cu 3 etape înainte de finalul sezonului 1974-1975, Bölöni şi-a trecut în palmares prima selecţie la echipa naţională de seniori. A fost un meci jucat la Bucureşti, pe 4 iunie, cu Danemarca, pentru Turneul Olimpic (4-0 pentru România).
l Miercuri, pe 17 septembrie, pe Stadionul Municipal din Târgu Mureş, ASA a jucat primul meci în Cupa UEFA, cu Dynamo Dresda. A fost 2-2 , iar în retur nemţii au câştigat cu 4-1.
l În primăvara lui '76, Bölöni a înscris primul lui gol pentru naţionala mare, când România a jucat cu Franţa, într-un meci pentru Turneul Olimpic, disputat pe 24 martie, la Bucureşti, iar în toamnă a jucat din nou în Cupa UEFA cu ASA. Militarii au fost eliminaţi atunci de Dinamo Zagreb.

Cel mai bun jucător

l În toamna anului 1977, ASA a avut ultima întrevedere cu UEFA. La Târgu Mureş, în 14 septembrie, mureşenii au câştigat cu 1-0, cu un gol marcat de Fanici, în minutul 81. În retur, la Atena, AEK a bătut cu 3-0 şi s-a calificat în turul următor.
l În turul ediţiei de campionat 1977-1978 ASA a stat timp de 8 săptămâni pe locul I, dar în retur a mers mai slab şi a terminat campionatul pe locul 12. Bölöni a jucat 31 de meciuri şi a marcat de 3 ori.
l La începutul anului 1978, Bölöni a fost desemnat pentru prima oară pe locul I în topul celor mai buni jucători români. El avea să mai să ajungă, din nou, în fruntea celor mai buni fotbalişti din România 6 ani mai târziu, în 1983.
l Sezonul 1978-1979 nu a fost prea bun pentru ASA. Mureşenii au terminat turul pe 12 iar până la finalul campionatului au mai urcat 3 locuri. După 4 ani de maraton, echipa dădea semne de oboseală. Bölöni a jucat 32 de meciuri şi a mai înscris 3 goluri
Vara anului 1980 a adus mari emoţii în tribunele Municipalului din Târgu Mureş. ASA a terminat campionatul pe locul 15, cea mai slabă clasare din ultimii 10 ani.
l În 7 iunie 1980, Bölöni a jucat în partida amicală Belgia – România. După acest meci, mureşeanul a lipsit din naţională timp de un an şi jumătate. Avea să-l repună în drepturi Mircea Lucescu, în 11 noiembrie 1981, la un meci cu Elveţia.
l În campionat, după două sezoane şterse, cu poziţii în clasament la limita supravieţuirii, în ediţia 1982-1983, cu o nouă conducere tehnică (principal Czakó Ioan, secund Kiss Madocsa), ASA a terminat campionatul pe locul 8
l Pe 16 aprilie 1983, Boloni a fost protagonistul unui gol istoric. E vorba despre cel din meciul cu Italia, din preliminariile Campionatului European din Franţa, când Loţi a marcat unicul gol al partidei, golul victoriei, cu acel şut fantastic.
l În sezonul 1983-1984, Bölöni a jucat 30 de meciuri sub culorile clubului ASA. Ultima lui prezenţă în echipa târgumureşeană a fost pe 13 mai 1984, la jocul din etapa a 34-a, cu FC
Argeş. Mureşenii au terminat campionatul pe locul 14.
l În primul meci de la Campionatul European, pe 14 iunie, cu Spania, Bölöni a marcat în minutul 35, dar partida s-a terminat egal, 1-1. Mureşeanul a jucat apoi în partidele cu RFG (1-2) şi Portugalia (0-1). Cu un punct din trei dispute, România a ocupat ultimul loc în grupă.
l În vara anului 1984 Boloni s-a transferat la Steaua. După mai mulţi ani în care echipe mari ale fotbalului românesc au încercat în zadar să-l convingă pe mureşean să se transfere, Steaua a reuşit să obţină semnătura jucătorului.
l Se spune că Bölöni ar fi obţinut atunci promisiunea de a pleca în străinătate, lucru care s-a şi întâmplat după 4 ani.

Glorie cu Steaua

l În toamna anului 1984 a început o a doua etapă în cariera de jucător a lui Bölöni. Cu formaţia bucureşteană Loţi avea să câştige mai multe titluri naţionale şi, în special, Cupa Campionilor Europeni. Parcursul care a dus-o pe Steaua la cel mai important trofeu europeană a fost: Vejle BK – Steaua 1 – 1, Steaua – Vejle BK 4 – 1, Honvéd – Steaua 1 – 0, Steaua – Honvéd 4 – 1, Steaua – Kuusysi Lahti 0 – 0, Kuusysi Lahti – Steaua 0 – 1, Anderlecht – Steaua 1 – 0, Steaua – Andrelecht 3-0. În finală la Sevilla, miercuri, 7 mai 1986, Steaua – FC Barcelona 0 – 0 (0 – 0), 0 – 0, 2 – 0 (11m). Au marcat Lăcătuş şi Balint, iar Duckadam a apărat loviturile de la 11 metri executate de Alexanco, Pedrazza, Pichi Alonso şi Marcos.
l Steaua a jucat în formula: Duckadam – Iovan, Belodedici, Bumbescu, Bărbulescu – Bălan (73 Iordănescu), Balint, Bölöni, Majearu – Lăcătuş, Piţurcă (112 Radu II). Antrenor: Emerich Jenei.
l După câteva luni, în 24 februarie 1987, Boloni a mai cucerit un trofeu cu Steaua: Supercupa Europei, după un 1-0 cu Dinamo Kiev.
l Despărţirea târgumureşeanului de naţionala României a venit în prima zi a lunii iunie '88. Cu Emeric Jenei antrenor principal, tricolorii au jucat o partidă amicală în Olanda, la Amsterdam. A fost al 108-lea meci pentru Bölöni sub culorile României. Avea 35 de ani. Marcase 25 de goluri tricolori. A evoluat la Steaua până la sfârşitul anului 1987, când a primit undă verde pentru plecarea în străinătate.
l Timp de două sezoane, Bölöni a jucat la echipa belgiană Racing JET Bruxelles (un an în prima ligă şi unul în liga a doua), apoi a evoluat trei ani în Franţa, în divizia secundă, la US Créteil şi US Orléans. A făcut ultimii paşi pe gazon, ca jucător, în 1992, la vârsta de 39 de ani.

Din teren pe banca tehnică

l După ce a absolvit cursurile de la şcolii de antrenori de la Clairefontaine, Boloni s-a ocupat de pregătirea echipei de tineret a clubului francez AS Nancy-Lorraine. La scurt timp a fost numit apoi antrenor principal al acestei echipe. A rămas aici până în anul 2000. Cu Nancy a fost prezent două sezoane în prima ligă şi trei în divizia secundă.
l În vara anului 2000, Loţi Bölöni s-a întors în România. A fost instalat la cârma naţionalei. Din păcate, la nici un an de la venirea în România, în 17 iunie 2001, Bölöni a pus punct contractului cu Federaţia Română de Fotbal şi a plecat la Sporting Lisabona.
l După două sezoane petrecute în Portugalia, unde a câştigat titlul naţional cu Sporting şi Cupa Portugaliei, a preluat echipa franceză Rennes, grupare care se află acum în prima parte a clasamentului.
Florin MARCEL

 

De asemenea, verificati

CSM Târgu Mureş continuă promovarea sportului în școli

Distribuie CSM Târgu Mureș continuă să încurajeze practicarea sportului în rândul tinerilor, aducând bucuria baschetului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.