Vinerea Patimilor Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 45 Vizualizări

Vinerea Patimilor

943_Vinerea.gifVinerea Mare este, aşa cum spune cel de-al patrulea articol din Crezul Bisericii, ziua în care Iisus Hristos "S-a răstignit pentru noi în zilele lui Pontiu Pilat, a pătimit şi S-a îngropat". Acest lucru înseamnă, dupa profeţia proorocului Isaia, că "El a luat
asupră-şi bolile noastre şi cu durerile noastre s-a împovărat … El a fost străpuns pentru păcatele noastre şi a pătimit pentru fărădelegile noastre. El a fost pedepsit pentru mântuirea noastra şi prin rănile Lui noi toţi ne-am vindecat".

Prin jertfa Sa răscumpărătoare, adică prin sângele pe care El l-a vărsat pe cruce (Coloseni 1, 20), Iisus Hristos ne-a împăcat cu Dumnezeu, motiv pentru care crucea a fost transformată din instrument de tortură în semnul de biruinţă al creştinilor.
Acum 2000 de ani, în ultima vineri dinaintea sărbătorilor de paşti ale evreilor, după o noapte de stat în închisoare, îndurând umilinţa şi biciuirile nemiloase, Mântuitorul Iisus Hristos a fost dus înăuntrul curţii guvernatorului Ponţiu Pilat şi îmbrăcat într-o mantie roşie. Pilat l-a arătat poporului zicând: "Iată Omul!" Mulţimea agitată de farisei şi cărturari a strigat: "Răstigneşte-L, răstigneşte-L! Ia-L, ia-L şi-L răstigneşte!"
Ostaşii Îl scot afară legat de mâini pe Iisus, apostolii şi ucenicii îl părăsesc. Nu mai are pe nimeni lânga El. Este lovit peste mâini, peste spate; pe cap i se pune o coroană de spini, o trestie în mână, iar în semn de batjocură soldaţii romani îngenunchează şi îi strigă: "Bucură-Te, împăratul iudeilor!" Tras de funii printre loviri, cu Crucea-n spate, se îndreaptă spre Golgota.
La o răspântie, i se înfăţişeaza o fecioară numită Veronica, care-I şterge cu o mahramă sudorile amestecate cu sânge de pe faţa Sa. Crucea fiind foarte grea, a căzut sub greutatea ei. Atunci ostaşii au silit pe un om, Simion Cirineanul, să-I ducă Crucea până în vârful Golgotei.
Piroanele reci, groase şi ruginite, I-au străpuns mâinile şi picioarele. La ridicarea Crucii trupul se lasă greu, iar rănile de la maini şi picioare se lărgesc. După câteva ore de chinuri groaznice, Hristos moare şi este pus în mormânt, peste care preoţii iudei şi fariseii aşează o piatră mare.
Misiunea lui Iisus Hristos în lume nu se va încheia însă cu moartea Sa, ci cu Învierea pe care nici nu om nu o credea posibilă.
În Vinerea Mare nu se mai slujeşte Sfânta Liturghie, pentru că Însuşi Mielul lui Dumnezeu este jertfit acum, dar se ţine post negru, adică nu se mănâncă şi nu se bea nimic toată ziua. Aceleaşi lucruri sunt valabile şi pentru Sâmbăta Mare. Prohodul Domnului de vineri seara este ultima etapă a tânguirii Mântuitorului Iisus Hristos, Care se află acum în mormânt.

Ioan BUTIURCÃ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE