Home / Monden / Mureşenii trec apele pentru bănăţeni

Mureşenii trec apele pentru bănăţeni

Distribuie

986_Mureseni.gifSinistraţii din Banat primesc, pe lângă ajutoarele strânse de Prefectura şi Consiliul Judeţean Mureş, şi ajutor de la oameni cărora Radio Târgu Mureş le-a pus la dispoziţie două numere de telefon: 0900-90-0090 (donaţii de 2 euro) şi 0900-90-0091 (donaţii de 6 euro). Acţiunea a fost demarată miercuri seara printr-o emisiune în direct, transmisă din Salonul Verde al hotelului Continental şi va dura toată luna mai.
Moderatorii Mirela Moldovan şi Aurel Raţiu au făcut un apel din suflet atât invitaţilor din toate mediile cât şi ascultătorilor postului de radio. Fără patetism şi falsă generozitate, emisiunea a sensibilizat sute de ascultători, care au apelat numerele de mai sus chiar pe timpul celor aproape două ore de emisie.
De asemenea, personalităţile prezente în sală şi-au declarat generozitatea, unii chiar la concret. Reprezentantul Jandarmeriei Daniel Manea a spus că au strâns 60 de milioane de lei iar proaspătul şef al Poliţiei Mureş, Ioan Cabulea, a strâns din solda subordonaţilor peste 120 de milioane de lei. Nu mai puţin important a fost aportul Direcţiei Sanitare, care a trimis în zona calamitată 80% din stocul de vaccinuri.
În intervenţia avută, prefectul de Timiş a apreciat în mod deosebit gestul medicilor mureşeni, dată fiind expunerea extrem de mare a sinistraţilor la epidemii. Gândul, dar şi faptele donatorilor se îndreaptă în mod special către copii, ei fiind consideraţi categoria cea mai traumatizată, în special cei în jurul vârstei de 10-11 ani. Ei nu sunt nici atât de mici să nu priceapă ce se întâmplă, dar nici destul de mari pentru a putea suporta situaţia. Directorul unei şcoli dintr-o localitate sinistrată a spus că micuţii suferă foarte mult din cauză că nu merg la şcoală. Ei ştiu că toate caietele şi cărţile
le-au fost luate de ape, dar speră să aibă prieteni, copii ca şi ei, în toate colţurile ţării, care să le trimită câte un caiet sau creion. Chiar dacă nu vor putea merge la şcoala din sat, inundată, copiii sunt dispuşi să meargă kilometri pe jos pentru a nu pierde cursurile. Această dramă i-a cutremurat pe cei prezenţi la emisiune, artiştii Teatrului Naţional luând hotărârea să joace spectacole pentru ei, urmând ca banii proveniţi din bilete să fie donaţi localităţilor bănăţene. Cum majoritatea celor prezenţi lăudau iniţiativa Radio Târgu Mureş, ziarista Angela Măgheruşan, de la acest post de radio, a declarat fără ipocrizie că este un demers normal, care nu necesită laude.
Într-adevăr, gesturile umanitare nu trebuie să epateze; dacă vin din inimă, dacă vin din dorinţa de a alina suferinţa, sunt fireşti. Poate că pentru nici unul dintre oameni 2 sau 6 euro nu înseamnă prea mult, dar pentru cei din Banat chiar şi 10 mii de lei înseamnă ceva, înseamnă că este loc de speranţă, de speranţa că, ajutaţi de noi toţi, vor reuşi să treacă apele.
Atunci când priviţi la televizor liniştiţi în casă, când vă uitaţi cu drag cum copiii voştri se joacă în siguranţă, feriţi de pericole, poate că nu vă va fi prea greu să vă aduceţi aminte de cei care suferă, care nu au casă, care sunt pândiţi de boli. Nu trebuie decât să faceţi un singur gest: să formaţi numărul de telefon 0900-90-0090 dacă vreţi să donaţi 2 euro ( 90 000 de lei) sau, 0900-90-0091 pentru 6 euro.
Şi încă ceva important: nu-i umiliţi pe acei oameni făcându-vă curăţenie în dulapuri şi aruncând în saci tot ceea ce nu vă mai trebuie. Acei oameni nu au nevoie nici de milă, nici de resturi, ci de solidaritate.
Chiar dacă nimeni nu vă va mulţumi niciodată, gândiţi-vă că poate gestul de a da un telefon a şters lacrima unui copil.

Cora MUNTEAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Sighișoara medievală: de vorbă cu vizitatorii

DistribuieSighișoara Medievală din acest an a avut parte de mii de vizitatori care i-au călcat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.